• Ημερολόγιο

  Νοέμβριος 2012
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Οκτ   Δεκ »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

  Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
 • Σαν σήμερα

  1. 17/02/1913: Η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.

 • Σκακιστική άσκηση

 • Άκουσε την Ιστορία σου

  Άκουσε την Ιστορία σου

Το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας

Το ταξίδι που κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας, είναι μεγάλο. Το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε μεγάλα εργοστάσια που λέγονται σταθμοί παραγωγής  από ύλες όπως είναι ο λιγνίτης, το αέριο, το πετρέλαιο κ.α Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές ενέργειας, οι λεγόμενες καθαρές, όπως ο ήλιος, το νερό και ο αέρας ,οι οποίες αν αξιοποιηθούν, παράγουν και αυτές ηλεκτρικό ρεύμα.Έχει αναρωτηθεί όμως κανείς πως από τους σταθμούς παραγωγής το ρεύμα φτάνει σε κάθε σπίτι; Είναι απλό. Η μεταφορά γίνεται με τη βοήθεια πυλώνων αλλά και με μεγάλες ξύλινες ή τσιμεντένιες κολώνες,στις οποίες στηρίζονται οι αγωγοί ρεύματος (χοντρά γυμνά καλώδια). Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το ηλεκτρικό ρεύμα όταν φεύγει από το σταθμό παραγωγής είναι πάρα πολύ δυνατό. Η δύναμη αυτή του ρεύματος ονομάζεται τάση. Η τάση του ηλεκτρικού μετριέται σε volt. H υψηλή τάση στο ρεύμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Το ρεύμα ψάχνει να βρει τον πιο σύντομο δρόμο προς τη γη. Για το λόγο αυτό δεν αγγίζουμε ποτέ γυμνά καλώδια, γιατί τότε το ρεύμα θα περάσει από το σώμα μας με κατεύθυνση προς τη γη και θα πάθουμε ηλεκτροπληξία.
Στις μεγάλες πόλεις το δίκτυο περνάει υπόγεια.

Δείτε ένα εκπαιδευτικό animation μικρού μήκους με θέμα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμπραξη της Παιδαγωγικής Σχολής και του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Επιστημονική επιμέλεια – συντονισμός – σενάριο: Άννα Σπύρτου – Επίκουρος Καθηγήτρια (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)

Σκηνοθεσία – animation – αφήγηση – μουσική: Ηλίας Πιερράκος – Φοιτητής (Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών)

Φλώρινα 2011

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top