Συμμετοχή του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στην Εικαστική Έκθεση “Τέχνη και Λόγος: Μια σχέση αμφίδρομη”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης, Τέχνη και Λόγος: Μια Σχέση Αμφίδρομη, την Δευτέρα 1 Απριλίου στα ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ηπείρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Στην έκθεση συμμετείχαν με δημιουργίες τους μαθητές και μαθήτριες από 31 Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού μας.

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, όλων των τάξεων, παρουσίασαν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, οι οποίες ήταν εμπνευσμένες από ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν μια συνεργασία των εκπαιδευτικών: Πέννυ Νουτσοπούλου (εικαστικός), Δημήτρη Νίκα (μουσικός) και Βασιλική Ανδρέου Καραμούτσιου (φιλόλογος).   Την ημέρα των εγκαινίων, ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας, παρουσίασε μια Site Specific Performance με τίτλο: A poem just for you. Οι μαθητές – performers “σέρβιραν” τους καλεσμένους της έκθεσης ποιήματα καθόλη την διάρκεια των εγκαινίων, ενώ παράλληλα την εικαστική Performance συνόδευε το μουσικό σύνολο του σχολείου μας με υπέροχες μελωδίες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους νεαρούς καλλιτέχνες του σχολείου μας  για την αξιόλογη συμμετοχή και παρουσία τους στην έκθεση, μας έκαναν πραγματικά πολύ υπερήφανους!

 

 

Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2024-2025

Οι υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να συμπληρωθούν και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες (εφόσον υπάρχουν) των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης Γυμνασίου, για εγγραφή στα Δημόσια Ημερησία και Εσπερινά ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2024-25, και εν συνεχεία και οι δύο Υ.Δ. να επιστραφούν στη σχολική μονάδα έως τις 22-04-2024, είτε με γνήσιο της υπογραφής είτε μέσω Gov.gr.
Επισημαίνεται ότι στις δύο Υ.Δ. θα πρέπει να ταυτίζεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Προετοιμασία για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές για το σχολικό έτος 2024-2025

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ 2024-25

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Α 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Β

Εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολ. έτος 2024-25

Πληροφορίες στα παρακάτω αρχεία (μορφή PDF):

Eπαναπροκήρυξη εκδρομής στην Αθήνα

Πληροφορίες στο παρακάτω έγγραφο (μορφή PDF):

Επαναπροκήρυξη εκδρομής στην Αθήνα λόγω ελλιπούς αριθμού προσφορών

Τέχνη & Λόγος: Μια σχέση αμφίδρομη – Εικαστική έκθεση και Λογοτεχνική εκδήλωση

Τέχνη Λόγος Ιωάννινα ΑΦΙΣΑ final ορθή Logo

DZGzHZgW4AYKCnP 1024x564 1

Αποκριάτικα δρώμενα σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Βελισσαρίου

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μαθητές και καθηγητές από το Γυμνάσιο Βελισσαρίου οι οποίοι παρουσίασαν αποκριάτικα δρώμενα με το γαϊτανάκι στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές διασκέδασαν χορεύοντας και τραγουδώντας. Ευχαριστούμε πολύ το Γυμνάσιο Βελισσαρίου για αυτή την όμορφη εκδήλωση και ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις και στο μέλλον.

εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 11 310

εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 18 402 εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 26 445 εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 30 717 εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 30 792 εικόνα Viber 2024 03 19 11 54 14 232

Επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, στο Ελληνικό Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 15/3 επισκεφθήκαμε το  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” , ένα μουσείο που στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό πετρόκτιστο κτήριο που ήταν και παραμένει ως και σήμερα το Δημοτικό σχολείου του Ελληνικού. Ολοκληρώνοντας την καριέρα του, ως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και πλέον ως ομότιμος καθηγητής, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης “επέστρεψε” στον τόπο καταγωγής του.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την χαρά να ξεναγηθούν από  τον σπουδαίο Ηπειρώτη γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος τους μίλησε τόσο για την Τέχνη του που αφορά άμεσα τον τόπο, τις τεχνικές της γλυπτικής καθώς και την περιβαλλοντική φιλοσοφία που διαπνέουν τα έργα του και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της Τέχνης.

παπαγιαννης 0 παπαγιαννης 1
παπαγιαννης 01
παπαγιαννης 2 παπαγιαννης 3

Τελικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο Παρίσι

>sovroni 5o gimnasio qkvhyq9cynt483pkv9n5zluacbulmu0gjsoh6ipl14

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε 4ήμερη εκπαιδευτική εκδροστην πόλη του Παρισιού 39 μαθητών της Β’ & Γ΄ τάξης του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και 5 εκπαιδευτικών (Θεοδώρα Πρίντζιου, Ιωάννης Τζιμογιάννης, Πέννυ Νουτσοπούλου, Χρήστος Καρατζένης, Κωνσταντινιά Σταμάτη).

Οι συνοδοί καθηγητές με το παρακάτω κείμενό τους καταθέτουν τις εμπειρίες από το ταξίδι.

Αφορμή της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης στο Παρίσι αποτέλεσε η πρόσκληση από την Αντιπρύτανη Δημοσίων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Καραμπίνα Σόνια – Αθηνά να επισκεφτούμε το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και πιο συγκεκριμένα το FabLab του Πανεπιστημίου, (https://fablab.sorbonne-universite.fr/propos-du-fablab), άμεσα συνδεδεμένου με το ΜΙΤ όπου οι φοιτητές κάνουν έρευνα και μελέτη πάνω σε δικές τους ευρεσιτεχνίες, με σύγχρονα μέσα όπως 3dprinters. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εργαστήριο τρισδιάστατων εκτυπώσεων και να έρθουν σε επαφή με την άμεση, χειροπιαστή διαδικασία αναπαραγωγής διαφόρων αντικειμένων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι είμαστε το πρώτο ελληνικό σχολείο που επισκέφτηκε τη Σορβόννη και πόσο τυχερά είναι τα παιδιά μας όταν συνειδητοποιούν ότι μπροστά τους ανοίγεται ένας δρόμος για μελλοντικές ίσως σπουδές σε ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο διεθνούς κύρους.

Στόχος της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν οι μαθητές να συμμετάσχουν στο 8ο+ Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που διεξήχθη στο Παρίσι (25 Φεβρουαρίου-1 Μαρτίου2024)με θέμα: «Ευρώπη, quovantis?Θεσμοί, κοινωνία, επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας».

Αξιοποιώντας την ευκαιρία που μας δόθηκε  από την  Επιστημονική και  Οργανωτική Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων, κατόπιν προσκλήσεως του CentreCulturelHellénique, του καταξιωμένου πολιτιστικού οργανισμού που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό στη γαλλική πρωτεύουσα, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Association Européenne des Enseignants (AEDE),   πιστέψαμε ότι μέσα από την δράση αυτή θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε με δημιουργικό τρόπο τις απόψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας για την Ευρώπη, την ιστορία της, τον πολιτισμό της και τη θεσμική της εξέλιξη ως μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Η εργασία μας, λοιπόν, εντάχθηκε στο θεματικό άξονα ‘Η Ευρώπη και οι Αρχαίοι’ και ο τίτλος της παρουσίασης – δρώμενου των μαθητών μας είχε τον τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα στο Παρίσι του 2024».

Από το ταξίδι μας δεν θα μπορούσε να λείπει οργανωμένη επίσκεψη και εμπεριστατωμένη ξενάγηση σε δύο από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο του Λούβρου, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα τέχνης όπως τη Μόνα  Λίζα, την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης και το Πολιτιστικό Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (CentreGeorgesPompidou), όπου οι τρεις πρώτοι όροφοι στεγάζουν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών της Γαλλίας και οι δύο τελευταίοι το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν έργα τέχνης από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των: Picasso, Dali, Matisse, FridaKalo, Kandinsky, Mondrian.

Η βαρκάδα στον ποταμό Σηκουάνα πάνω σε ένα bateau-mouche κρίθηκε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, επιτρέποντας το παιχνίδισμα με τα χρώματα του δειλινού και τα τεχνητά χρώματα που φωταγωγούν τα κτήρια της πόλης, ενώ το δεύτερο απόγευμα επισκέφθηκαν τη βροχερή Μονμάρτη και το SacreCoeur, και χάθηκαν για λίγο στα γραφικά δρομάκια και τα πολύβουα μαγαζιά.

Φεύγοντας από τον Κήπο του Λουξεμβούργου τους δόθηκε η δυνατότητα να περιπλανηθούν στην αψίδα του Θριάμβου, να περπατήσουν τη Champs-Elysees (Ηλύσια Πεδία), να θαυμάσουν από κοντά latourEiffel (πύργος του Άιφελ),  PlacedelaConcorde (πλατεία Ομονοίας), να φωτογραφηθούν μπροστά από τη ΝotreDame(Παναγία των Παρισίων) το PontNeufκαι άλλα διάσημα μνημεία της πόλης. Από κοντά είδαν και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Πάνθεον, το καταπληκτικό κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, το μουσείο Orsay, την Όπερα Garnier, το παλάτιRichelieu, ComedieFrancaise, το ναό Μαγδαληνής και Αγίου Ευσταθίου.

Η εκπαιδευτική εκδρομή του 7ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο νέες εμπειρίες, όμορφες εικόνες, με ζωντάνια, χαμόγελα και ανεκτίμητες ευκαιρίες τόσο στη χρήση της γαλλικής γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας, την ανάπτυξη γεωγραφικής αντίληψης, την ενίσχυση της ιστορικής μάθησης και μνήμης όσο και στον θαυμαστό κόσμο του πολιτισμού, που αποτελεί ανεξάντλητη πηγή για την καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής των μαθητών αλλά και την διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης και κουλτούρας. Ήταν ιδιαίτερη επιθυμία των μαθητών μας η εκδρομή αυτή να αφιερωθεί στο συμμαθητή τους, τον Άγγελο, που δυστυχώς έφυγε από κοντά μας για πάντα πριν από λίγο καιρό.

Ως εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη το σημερινό σχολείο να αναλάβει ένα διαφορετικό έργο από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας και μάθησης. Η σύγχρονη στροφή στον πολιτισμό μέσα από την τέχνη και το περιβάλλον αναμένεται να επιφέρει μια νέα διάσταση στη διαδικασία της μάθησης. Οι μαθητές αναλαμβάνουν έμπρακτα  το ρόλο της αναζήτησης κι εμείς οι καθηγητές στεκόμαστε δίπλα τους με ελπίδα, προσδοκία και εμπιστοσύνη, εμπνέοντας ασφάλεια  στη γενναία τους προσπάθεια να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.

Πιστεύουμε ότι η εμπειρία που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν τεράστια και η διάχυσή της στο υπόλοιπο σχολείο και την πόλη ολόκληρη αφήνει μία σημαντική παρακαταθήκη για ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον από το σχολείο μας.

Απρίλιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Αριθμός Επισκεπτών

counter widget

Ώρες Μαθημάτων

Ώρες Μαθημάτων

Σαν σήμερα

15/4/1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός»
Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 .
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/421 π.Χ: Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
Η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκειο Ειρήνη»... Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.
   - Σχετικές αναρτήσεις

15/4/: Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης
H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης (World Art Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση