ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι σημαντική για την εξέλιξη του παιδιού, αλλά και για τη ζωή της οικογένειας. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο, προσωπικό, μοναδικό βίωμα για το κάθε άτομο. Η είσοδος του παιδιού σε μία νέα εκπαιδευτική βαθμίδα και συνεπακόλουθα σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον αποτελεί για το παιδί μια πρόκληση που χρειάζεται να επενδυθεί με θετικά συναισθήματα: χαρά, προσμονή, ενδιαφέρον, ενθουσιασμός.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν συνεργατικά (76ο Νηπιαγωγείο,  15ο Δημοτικό σχολείο και 69ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, ΕΔΥ) συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες περιελάμβαναν επισκέψεις, συνδιδασκαλίες, παρουσιάσεις διάχυσης αποτελεσμάτων δράσεων, συμμετοχή σε προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και υποστήριξη γονέων σε θέματα μετάβασης. Ακολουθούν δείγματα:

Το Νηπιαγωγείο μας  συμμετείχε στην παννελαδική ετήσια εκστρατεία  “Μίλα Τώρα”του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το «YouSmile» . Θέλοντας να μεταδώσουμε το μήνυμα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό στα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία, φτιάξαμε μία αφίσα, με το σύνθημα “ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ” και ένα τραγούδι για τον εκφοβισμό. Τους τα παρουσιάσαμε, και τους μοιράσαμε αφίσες για να το μάθουν και όλα τα παιδιά του σχολικού συγκροτήματος τραγούδησαν με τη βοήθεια της Κυρίας Βασιλικής  μουσικού των Δημοτικών Σχολείων

Στα πλαίσια του 2ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο “Το παπάκι πάει…” τα νήπια  ενίσχυσαν τις γνώσεις  και τις δεξιότητες τους σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλεια τους. Τα παιδιά , στο τέλος του προγράμματος, ήταν σε θέση να εκπαιδεύσουν τόσο τους γονείς τους όσο και τα παιδιά του συστεγαζόμενου Δημοτικού σχολείου για όσα έμαθαν.

Ασχοληθήκαμε με τη διερεύνηση του φαινομένου του ηλεκτρισμού.

Στη διαδρομή ανακαλύψαμε πως την ίδια περίοδο ασχολείται με τον ηλεκτρισμό και η Ε’ τάξη του Δημοτικού!

Εξαιρετική ευκαιρία για συνεργασία!!!

Σε δυο υπέροχες συναντήσεις-συνδιδασκαλίες οι μαθητές της Ε’ έγιναν «δάσκαλοί» μας. Ήρθαν στην τάξη μας, μας παρουσίασαν αληθινά κυκλώματα, δούλεψαν σε ζευγάρια με τα νηπιάκια και πειραματίστηκαν μαζί, δοκιμάζοντας διάφορα υλικά, προκειμένου να ανακαλύψουν αγωγούς και μονωτές. Ζωγράφισαν παρέα ηλεκτρικά κυκλώματα, έπαιξαν παιχνίδια προσομοίωσης στον διαδραστικό πίνακα και έφυγαν αφήνοντας στα νήπια πολλές γνώσεις αλλά και την αίσθηση ότι έχουν κάνει ήδη τους πρώτους τους φίλους στο Δημοτικό Σχολείο.

Τις Απόκριες επισκεφτήκαμε τα παιδιά του Δημοτικού στην τάξη τους, για να τους δείξουμε τις στολές μας

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου, 2 Απριλίου 2024,  παρακολουθήσαμε μία παράσταση από τα παιδιά Β΄τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου  “Το Ασχημόπαπο” .

Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα για τα νηπιάκια μας να γνωρίσουν το Δημοτικό! Τα παιδιά του Δημοτικού μας ξεναγούν στην τάξη τους και μας δείχνουν πώς γίνεται το μάθημα

Ο Πιπίνος όμως είναι πολύ αγχωμένος  για το δημοτικό σχολείο. Τα νηπιάκια μας λοιπόν τον βοηθάνε να το ξεπεράσει, λύνοντάς του ότι απορίες έχει. Παίζουμε σενάρια για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα του Πιπίνου και του μαθαίνουμε πως να ζητάει βοήθεια

Κάναμε και γυμναστική με την Α’ Δημοτικού του 69ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Στο τέλος του προγράμματος και σε συνεργασία με την Ε’ δημοτικού φτιάξαμε τις Ομπρέλες της ΦΙΛΙΑΣ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έτοιμοι για το Δημοτικό!!!