Κοπή πίτας

Για άλλη μια χρονιά στο νηπιαγωγείο μας αναβιώσαμε ένα από τα αγαπημένα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Μιλήσαμε για το έθιμο και απαριθμήσαμε τα υλικά που θα χρειαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε την δική μας βασιλόπιτα. Έπειτα κάθε παιδάκι ανέλαβε να φέρει από ένα υλικό για να την φτιάξουμε όλοι μαζί στο σχολείο.

image0 3
Όλα τα παιδιά βοήθησαν στην δημιουργία της βασιλόπιτας. Μια βασιλόπιτα που φτιάχτηκε με πολλή αγάπη.
image18
Αφού την ψήσαμε την διακοσμήσαμε και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το 2024, η χρονιά που καλωσορίζουμε με κέφι και χαρά.
image3 2
Η βασιλόπιτά μας κόπηκε και τυχερός που βρήκε το φλουρί ήταν ο Σ.

Untitled design

Untitled design 1
Το τμήμα Β’ με την υπέροχη βασιλόπιτά του.

Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία. Να είναι το 2024 μια χρονιά με χαμόγελα και όμορφες εμπειρίες.

Οι Πιγκουίνοι

Μιλώντας για τα ζώα των πάγων είδαμε ποια είναι και τι γνωρίζουμε γι’ αυτά. Το ενδιαφέρον των παιδιών κέντρισε ο πιγκουίνος. Παίξαμε, βρήκαμε πληροφορίες, σχολιάσαμε εποπτικό υλικό, κάναμε σχετικές εργασίες, μιμηθήκαμε τον τρόπο που περπατά.

image11
Φτιάξαμε μασκούλες πιγκουίνου
image7
Τα πιγκουινάκια μας συζητάνε λέγοντας νέα από τον Νότιο Πόλο.
image6 1
Φορέσαμε στολή πιγκουίνου

image1 1 image4 2 image5 1

Έτοιμα τα πιγκουινάκια μας….

image0 2
Μάθαμε να κινούμαστε σαν αυτούς.

Και τέλος, επισκεφθήκαμε τους φίλους μας από το διπλανό τμήμα για να μας καμαρώσουν…

 

 

Make a Wish

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει ευχές παιδιών 3 – 18 ετών που νοσούν από πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή δεν είναι απλά μια ευχή, αλλά πολλά παραπάνω. Είναι το φως στο σκοτάδι. Είναι o τρόπος να ξαναγίνει ένα παιδί, παιδί, ξαναβρίσκοντας την παιδικότητα και την αθωότητα που χάθηκαν βίαια λόγω της ασθένειας. Είναι το κίνητρο να συνεχίσει να αγωνίζεται και να γεμίσει ελπίδα. Φέτος, το σχολείο μας αποφάσισε να συμμετέχει στην δράση του Make a Wish μέσω του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας μαθητικού διαγωνισμού “Το αστέρι της ευχής”. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν προαιρετική. Μέσα από την συμμετοχή μας θέλαμε να  μάθουν τα παιδιά την μεγάλη σημασία του εθελοντισμού και της προσφοράς. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό και όμορφο είναι να υπάρχει κόσμος που σε νοιάζεται και ας μη σε έχει συναντήσει, θέλοντας να σε βοηθήσει και να σε στηρίξει στον αγώνα και στο όνειρό σου. Κάθε παιδί ζωγράφισε το αστεράκι του που το καθένα αποτέλεσε τμήμα του μεγάλου αστεριού της αφίσας του Make a Wish. Τα παιδιά αγάπησαν την δράση και απόλαυσαν την συμμετοχή τους όπου μέσω της ατομικής δημιουργίας του αστεριού, μπόρεσαν να φτάσουν στο ομαδικό αποτέλεσμα της αφίσας.

make a wish
Η αφίσα με τα αστεράκια μας διακόσμησε το σχολείο μας θυμίζοντάς μας την σημασία της προσφοράς. του εθελοντισμού και της ενσυναίσθησης.
Χωρίς τίτλο
Το πιστοποιητικό υιοθεσίας που μας απονεμήθηκε από το Make a Wish.

Χειμώνας

Μιλώντας για τον χειμώνα εντοπίσαμε τις αρχικές ιδέες των παιδιών και απαριθμήσαμε όσα θέλουμε να μάθουμε γύρω από το θέμα.

5
Στο ταμπλό της τάξης μπήκε εποπτικό υλικό για τον χειμώνα ώστε να σχολιαστεί από την ολομέλεια της τάξης.

Οι χειμωνιάτικες κατασκευές μας είναι αρκετές και τα παιδιά χάρηκαν κάθε στιγμή δημιουργίας.

image6
Εφαρμόζοντας την τεχνική του πιτσιλίσματος δημιουργήσαμε ρομαντικά χιονισμένα τοπία.
4
Φτιάξαμε χιονισμένα δέντρα με διάφορες τεχνικές.
image0
Ο χιονάνθρωπός μας δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το σφουγγαράκι μας και με την τεχνική του κολάζ φτιάξαμε την μυτούλα του. Τα μάτια και το στόμα του με μαύρη δαχτυλομπογιά.

Συζητήσαμε σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο που ντυνόμαστε λόγω της αλλαγής του καιρού. Αναφέραμε ρούχα και αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε τις κρύες μέρες.

2
Ζωγραφίσαμε και διακοσμήσαμε τα γαντάκια μας.
1
Ζωγραφίσαμε και σχεδιάσαμε την μπουγάδα του χειμώνα. Στο τέλος φυσικά κρεμάσαμε τα ρουχαλάκια στο σχοινί.
3
Διαβάσαμε την ιστορία “Το γάντι” και ζωγραφίσαμε σχετικά με το παραμύθι.

Επιπλέον, μιλήσαμε για τα μέσα θέρμανσης. Τα απαριθμήσαμε και εντοπίσαμε ποιο ή ποια απ’ αυτά τα έχουμε και στο σπίτι μας. Έπειτα, με την τεχνική του κολάζ και με δακτυλομπογιές κάναμε ομαδική και ατομική εργασία για τα μέσα θέρμανσης, επιλέγοντας το τζάκι.

image1
Ομαδική εργασία για τα μέσα θέρμανσης.
image0 1
Ατομική εργασία για τα μέσα θέρμανσης.

 

Ένα ακόμα θέμα που προσεγγίσαμε σχετικά με το χειμώνα είναι τα ζώα σε χειμερία νάρκη. Συζητήσαμε σχετικά με το ποια ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη γνωρίζουμε και είδαμε σχετικούς πίνακες αναφοράς και έπειτα ακολούθησαν οι κατασκευές μας.

image3
Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά φτιάξαμε το αγαπημένο μας ζωάκι που πέφτει σε χειμερία νάρκη. Ζωγραφίσαμε την φωλίτσα του και σχεδιάσαμε το ζωάκι όπως μπορούσαμε.
image5
Οι αρκουδίτσες μας μπήκανε στην φωλίτσα τους για να κοιμηθούν.