Με ένα βιβλίο πετάω, τον κόσμο τραγουδάω!!!

Τον Νοέμβριο  ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την οργάνωση  της Βιβλιοθήκης του Νηπιαγωγείου μας. Μαζί με τα παιδιά  συζητήσαμε στην ολομέλεια για την ιδέα να  δανείζονται βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σχολείου   και να το  κρατούν  στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο.

Αποφασίστηκαν από κοινού κανόνες για να χτιστεί μια σχέση αγάπης, φιλαναγνωσίας και σεβασμού  στα βιβλία.

Τα παιδιά οργάνωσαν το χώρο της  βιβλιοθήκης. Έγραψαν τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης . Συγκέντρωσαν  τα βιβλία και ακολούθησε η ταξινόμησή τους και η αρίθμησή τους. Κατέγραψαν τα δικά  ονόματα και ετοίμασαν φακέλους καθώς και τα  έντυπα δανεισμού.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας, καθώς και τον οργανισμό library 4 all για την προσφορά τους σε βιβλία.

.jpeg23ΒΙΒΛΙΩΝΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

κανονες δανεθστικης 13 1

ΔΑΜΕΙΣΜΟΥΟΝΟΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ.jpeg2ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ 2ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.

HMERA PAIDIKOY BIBLIOY 2022 800x419 1

 

Το τραγούδι του βιβλίου

Συζητήσαμε για τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη.

Φτιάχνουμε κάρτες και σελιδοδείκτες.

αναγνωστηο καλός αναγνώστης εχει

αναγνωστη 2023 2 αναγνωστη 2023 αναγνωστη 2023 3

2023 2

Ζωγραφίζουμε τραγουδοαίνιγμα

1 2.jpgγραφη βιβλιουγραφη βιβλιου 2

Φτιάχνουμε με πλαστελίνη το γράμμα Β ( όπως βιβλίο)

TO B 2TO B

 

 

Παρουσίασαν τα βιβλία τους οι συγγραφείς: κα Ρουσάκη , Τάνια Ιωακειμίδου και Εύη Κοντορά  τις οποίες  και ευχαριστούμε θερμά.

Ιωακειμίδου 21.jpg

 

Ευχαριστούμε θερμά το μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “Ανέλιξη” για την πραγματοποίηση  ομιλιών( που άπτονται θεμάτων λόγου  και πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά της νηπιακής ηλικίας ) σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥ 5ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗαγια παρασκευη 6αΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8

Δημιουργήσαμε ψηφιακά βιβλία με τίτλο

¨Το αγαπημένο μου παραμύθι”

https://read.bookcreator.com/kcBXMTNWlcaeSuXBxUjldyHgIeC2/CBYK6saKTy2Kxqaa_7LYcg

 

“Η Κοκκινοσκουφίτσα”


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

 

Δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού μνήμης στα Αγγλικά.

 

 

Παρακολούθηση του βίντεο ” Τα φανταστικά ιπτάμενα  βιβλία του κυρίου Μόρρις”

https://video.link/w/y4Tfc

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΟΡΡΙΣ 2

Ήρθε πάλι η πασχαλιά!!!

Ήρθε πάλι η πασχαλιά!!

 

 

Τα παιδιά άκουσαν πασχαλινές αφηγήσεις και ιστορίες για τα Πάθη του Χριστού και συζήτησαν για τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.

023 2 2023 3 2023 παθη του χριστου

Παζλ με τα πάθη του χριστού

χριστος χριστος 2 χριστος 3

Γράφουν την ακροστιχίδα του Πάσχα

πασχα 1πασχα. 3

Πάσχα και μαθηματικά

πασχα μαθηματικα πασχα μαθηματικα 2

Οι κοτούλες του Πάσχα και τα κοτοπουλάκια

2023 2 20233

2023 220231 1

Οι λαγοί του Πάσχα

543κουνελια2

 

λαγοιλαγοι 2 1

 

Καλαθάκια του Πάσχα

2.jpg

 

 

Τα παιδιά ζωγραφίζουν πήλινα  κεσεδάκια από γιαούρτι. Κόβουν μετά λαγουδάκια και τα καλαθάκια μας είναι έτοιμα.

Φυσικά δεν λείπουν και οι μικρές λιχουδιές!!!

ΚΑΛΑΘΙΑ2023ΚΑΛΑΘΑΚΙΑΚΑΛΑΘΑΚΙ 2023ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ 2023 2

Οι κάρτες  και οι ευχές μας…

220232023 2

Happy easter

ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΑΣΧΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΑΣΧΑ 2ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΑΣΧΑ 3

Τα αυγά μας. Έτοιμα για το τσούγκρισμα!!!

2023 22023

τα πασχαλινα μας αυγα 2 τα πασχαλινα αυγα 3

 

Λαζαράκια

Είναι  τα παραδοσιακά κουλουράκια ή πιο σωστά ψωμάκια που τα λέγανε και λαζάρηδες ή λαζαρούδια.Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, γιατί αναπαριστούσαν ακριβώς τον Λάζαρο όπως στις θρησκευτικές εικόνες. Συμβολίζουν δηλαδή τη νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, ενώ υποδηλώνουν την ανάσταση της ανοιξιάτικης φύσης.

 

Τα δικά μας λαζαράκια!!

λαζαρακια 3λαζαρακια 2λαζαρακι 2

Πλησιάζοντας προς τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού,  ακούμε τα κάλαντα του Λαζάρου…

 

 

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

Ποιος άραγε θα βρει τα πιο πολλά  αυγά;;;

αυγα 4κυνηγι 2κυνηγι 5κυνηγιΚΥΝΗΓΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

Οι έπαινοί μας

αυγα 3αυγα 2ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ

 

Διαβάσαμε  τα παραμύθια :” Το Πάσχα του Πασχάλη”, “Το ραγισμένο κόκκινο αυγό”, “Το κουρδιστό αυγό”

 

το πασχα του πασχαλη

 

ραγισμενο αυγο

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΌ ΑΥΓΌ

 

 

Καλό Πάσχα !  Το φως της Αναστάσεως του Χριστού να φωτίσει και να χαρίσει ελπίδα στις καρδιές μας!!!

 

 

 

 

 

 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα γιορτής που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες.

Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.
Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

.jpg

Μαθαίνουμε για τους  ήρωες της Επανάστασης ,τη γενναιότητα και την ανδρεία τους.

 

25 μαρτιου 1821 20232 20232023

Η στολή του εύζωνα

Η στολή του Εύζωνα, εμφανίστηκε στην Επανάσταση του 1821 και έκτοτε καθιερώθηκε η φουστανέλα ως επίσημη ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών. Κάθε κομμάτι από το οποίο αποτελείται, έχει τη δική του σημασία. Φουστανέλα Η φουστανέλα, είναι ανδρική βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσες και τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό, που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων. Για να φτιαχτεί μια φουστανέλα χρειάζονται περίπου 30 μέτρα ύφασμα. Τα κρόσσια που κρέμονται πάνω στη φούστα, έχουν μπλε-άσπρο χρώμα, όπως η Γαλανόλευκη Σημαία. Φέρμελη Πρόκειται για το γιλέκο των Ευζώνων, του οποίου η κατασκευή χρειάζεται ένα μήνα. Είναι κεντημένο με λευκά και επίχρυσα νήματα, που δημιουργούν λαογραφικές απεικονίσεις. Επίσης, κεντημένα πάνω στο γιλέκο είναι τα αρχικά Χ.Ο, που πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός ορθόδοξος. Φάριο  ονομάζεται το καπέλο του Εύζωνα.Φούντα Από το φάριο κρέμεται μια μαύρη φούντα, που συμβολίζει το του Χριστού κατά τη Σταύρωση. Τσαρούχια Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα της φορεσιάς, με τη χαρακτηριστική μαύρη φούντα στη μύτη. Είναι δερμάτινα και η σόλα τους έχει από 60 έως 120 καρφιά, ανάλογα με το μέγεθος. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Το σχήμα και η μορφή τους, χρησίμευε σε μάχες σώμα με σώμα, καθώς στις φούντες έκρυβαν κοφτερά αντικείμενα που τραβούσαν απότομα και ξάφνιαζαν τον εχθρό. Άλλη άποψη υποστηρίζει, ότι οι φούντες προστάτευαν από κρυοπαγήματα τα δάχτυλα των ποδιών, όταν οι στρατιώτες περπατούσαν για μέρες στο χιόνι.

Φτιάχνουμε τα τσαρούχια των τσολιάδων και μαθαίνουμε για την ενδυμασία τους

20231 2023.jpeg2.jpgΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ 2ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ

Τιμούμε τη θρησκευτική εορτή 

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου .

Μια μέρα χαράς και αγαλλίασης . Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας . 
Είναι ημέρα αργίας και η παράδοση λέει πως ακόμη και τα χελιδόνια την ημέρα εκείνη δεν χτίζουν τις φωλιές τους . 
Διηγηθήκαμε την ιστορία της Παναγίας όπου ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε μπροστά της και της μετέφερε την χαρμόσυνη είδηση πως μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού .
Η ιστορία της .. 
Όταν η Μαρία έγινε 15 ετών και αφού οι γονείς της είχαν πεθάνει , οι ιερείς του ναού της θέλησαν να την αποκαταστήσουν .
Της πρότειναν για σύζυγό της τον Ιωσήφ .Κατά την έξοδό της από τον ναό , παρουσιάστηκε μπροστά της ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και της ανήγγειλε πως θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου , τον Ιησού Χριστό . Τα λόγια του Αρχαγγέλου ήταν “χαίρε κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου “
Η Μαρία ξαφνιάστηκε από τον άγγελο , αλλά αυτός της καθησύχασε λέγοντας “Μη φοβάσαι . Ο Θεός σε επέλεξε από όλες τις γυναίκες να είσαι εσύ που θα γεννήσεις τον Χριστό “
Η Μαρία τότε γονάτισε μπροστά στον άγγελο λέγοντας ” Ας γίνει το θέλημά σου “

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε την εικόνα του Ευαγγελισμού. 

O Euaggelismos ths Theotokou 01

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου  μέσα από τα μάτια των παιδιών

ευαγγελισμος απο τα ματια παιδιων

Φτιάξαμε τα δικά μας καδράκια

ευαγγαλισμος της θεοτοκουευαγγελισμος της θεοτοκου 2ευαγγελισμος της θεοτοκου 3

ευαγγελισμος της θεοτοκου 2 1 ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 3.jpg.jpeg.jpeg

 

 

 

Το κρυφό σχολειό.

Το «Κρυφό Σχολειό» είναι θρύλος σύμφωνα με τον οποίο η Οθωμανική Αυτοκρατορία απαγόρευε την εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για να εξασφαλίσει την αμάθεια και, έτσι, και τη δουλοφροσύνη τους, με αποτέλεσμα να οργανωθούν κρυφά νυχτερινά σχολεία από ιερείς, που μυστικά δίδασκαν γραφή και ανάγνωση. Ο θρύλος δημιουργήθηκε τα επαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια και αποτυπώθηκε στην Τέχνη.

.jpg

σχολειο ορθο 1σχολειο ορθο 3ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΘΟσχολειο ορθο 4

Το κρυφό σχολειό μέσα από τα μάτια των παιδιών

κρυφο σχολειο μεσα απο τα ματια των παιδιων

 

Η σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες, καθώς και ως καντόνι (άνω προΐστιο μέρος) έναν λευκό Σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο. Οι εννέα λωρίδες δεν έχουν κάποια επίσημη σημασία, η πιο διαδεδομένη λαϊκή θεωρία αναφέρει ότι αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία», αλλά δεν υπάρχουν βάσιμες πηγές για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το κυανό και λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του Ελληνικού ουρανού και θάλασσας.

2023.jpeg.jpg

Διαβάσαμε το παραμύθι “Τα ελληνάκια”

ελληνακια ελληνακι 2ελληνακι 3

Τα λόγια του Ρήγα Φεραίου

1 2

Η παρέλασή μας στον προαύλιο χώρο του Νηπιαγωγείου μας.

Τα παιδιά μας απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν επετειακά τραγούδια.

25 μαρτιου 2 25 μαρτιου 3

 

Χρόνια πολλά Ελλάδα!!

 

 

 

 

Καλώς ήρθες Άνοιξη

 

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης.

Οι μητέρες δένουν ακόμα και σήμερα στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές, που το λένε «μάρτη», για να μην τα «μαυρίσει» ο ήλιος.  Το περίδεμα αυτό το φορούσαν τα παιδιά ως τη Ανάσταση ή ώσπου να πρώτο δουν χελιδόνι.

5

Το μήνα αυτό τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια. Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά  λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι.

Είναι σημαντικό ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χελιδονίσματα» τα ανοιξιάτικα κάλαντα.

Το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών γιόρταζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα με τα “χελιδονίσματα”. Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα “χελιδόνισμα” που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο. Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα.

Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το “ελληνικό” έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της Άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, την 1η του Μάρτη τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια τους, τους αγγελιοφόρους της Άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια . Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα “χελιδονίσματα” ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους.

Χελιδονάκι πέταξε βρήκε

πύργο κι έκατσε

και γλυκοκελάηδησε

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ.

Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν κακίσεις
πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις.

Και εσύ καλή νοικοκυρά

έμπα στο κελάρι σου,

φέρε αυγά περδικωτά

και πουλιά Σαρακοστά

φέρε και μια κουλουρίτσα

φέρε και μια ορνιθίτσα.

4.jpg2

 

3

Μάρτης είναι, χάδια κάνει

πότε κλαίει και πότε γελάε.

 

1 2 3

Τα πουλάκια καλωσορίζουν την Άνοιξη!

πουλακι ατης ανοιξηςπουλακια της ανοιξης 2

Χρώματα και αρώματα!!!

2023 2 2023ορθοανοιξη