Πάσχα-Μεγάλη Βδομάδα

Μεγάλη Δευτέρα

Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επομένη ημέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε με σκοπό να κόψει ένα σύκο. Η συκιά όμως δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Χριστός είπε στη συκιά να ξεραθεί   και η συκιά την ίδια στιγμή ξεράθηκε

Την Μεγάλη Δευτέρα αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας  και πηγαίνουμε κάθε απόγευμα στην εκκλησία.

 

Μεγάλη Τρίτη

Την ημέρα αυτή ψέλνεται στην εκκλησία το τροπάριο της Κασσιανής και είναι αφιερωμένη στην παραβολή (ιστορία) των 10 Παρθένων.

Μεγάλη Τετάρτη

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της  γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι του Σίμωνος . Επίσης στην πόλη βρισκόταν μία γυναίκα που μόλις έμαθε ότι ο Ιησούς ήρθε στην πόλη θέλησε να μάθει σε ποιο σπίτι ήταν  για  να πάει για να τον συναντήσει.

Ενώ ο Ιησούς έτρωγε και συζητούσε με τους άλλους  μπήκε ξαφνικά στο σπίτι η γυναίκα κρατώντας στα χέρια της  δοχείο γεμάτο με μύρο.

Η γυναίκα άνοιξε το δοχείο και άρχισε να ρίχνει μύρο και να πλένει τα πόδια του Ιησού . Αφού άδειασε το δοχείο ξέπλεξε τα μαλλιά της και σκούπισε με αυτά τα πόδια του Ιησού ενώ τα φιλούσε αδιάκοπα. Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς την γυναίκα και της είπε : «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου».

Μεγάλη Πέμπτη

Ο Χριστός μαζί με τους  12 μαθητές το βράδυ της Πέμπτης μαζεύτηκαν για να φάνε μυστικά όλοι μαζί γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι(Μυστικό Δείπνο).

Εκείνο το βράδυ , πριν ν’ αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι και πλένει τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ’ όλους ότι πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο.

Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του το βούτηξε μέσα σε ένα ποτήρι με κρασί , τους το μοίρασε  και τους είπε  «Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». Ο Χριστός τους είπε πως ήταν πολύ στεναχωρημένος γιατί κάποιος θα τον προδώσει και θα φωνάξει τους στρατιώτες να τον πιάσουν.  Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε το ψωμάκι  έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους  παραδώσει το δάσκαλο του.

Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών (έναν όμορφο κήπο με ελιές) για να προσευχηθούν .

Μόλις  τελειώνει εκείνη η προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με  στρατιώτες  χαιρετάει και φιλάει το δάσκαλό Του στο μάγουλο. Με αυτό τον τρόπο Τον παραδίδει στους στρατιώτες.

Οι στρατιώτες τον οδηγούν στον αρχηγό τους τον Πόντιο  Πιλάτο ο όποιος αφήνει το λαό να αποφασίσει για τη μοίρα του Χριστού. Ο λαός φωνάζει « ένοχος». Οι στρατιώτες του φοράνε ένα αγκάθινο στεφάνι, τον κοροϊδεύουν , τον χτυπούν και τον οδηγούν στο σταυρό.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα του Μεγάλου Πένθους.

Οι μαθητές του Χριστού πήραν με πολλή αγάπη το σώμα  Του, το άλειψαν μύρο το σκέπασαν με ένα καθαρό σεντόνι και το έβαλαν πάνω σε ένα πέτρινο κρεβάτι σε μια μικρή σπηλιά.

Οι στρατιώτες  έκλεισαν την πόρτα της σπηλιάς με ένα μεγάλο βράχο και έμειναν για να την φρουρούν.

Στην εκκλησία το πρωί  ο ιερέας  κατεβάζει τον Εσταυρωμένο και τον τυλίγει σε ένα καθαρό σεντόνι. Στη συνέχεια οι γυναίκες της εκκλησίας στολίζουν με πολύχρωμα λουλούδια τον Επιτάφιο και το  βράδυ γίνεται η Περιφορά Του( μια μεγάλη βόλτα , όπου μπροστά τέσσερις  κρατάνε τον Επιτάφιο και μετά ακολουθούν οι ιερείς και οι πιστοί κρατώντας φαναράκια η αναμμένα κεράκια).

Αυτή τη μέρα ψάλλεται στην εκκλησία ένας από τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους. Το Ω γλυκύ μου έαρ είναι Εγκώμιο Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής.

Είναι παδάκια μας το κλάμα της Παναγίας, για τον γιο της, που τον αποκαλλεί όπως κάθε μανούλα το παιδί της:”Γλυκό μου παιδί”

https://youtu.be/93qjdlejeoI

Μεγάλο Σάββατο

Το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία με τα καλά μας και τις λαμπάδες μας  για να ανάψουμε το Άγιο Φως.

Παρακολουθούμε την τελετή της Ανάστασης Του Κυρίου. Και όταν σημάνει το ρολόι 12 οι καμπάνες χτυπούν χαρούμενα, ανταλλάσουμε ευχές και δίνουμε το φιλί της Αγάπης .

Ευχόμαστε «Χριστός Ανέστη», τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και τέλος επιστρέφουμε σπίτι προσέχοντας να μη σβήσει η λαμπάδα μας για να ανάψουμε το καντηλάκι με το Άγιο Φως και να στρώσουμε το πασχαλινό τραπέζι.

Κυριακή του Πάσχα

Είναι μέρα χαράς . Όλη η Χριστιανοσύνη  γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.

Μέτα από 3 μέρες  ο Χριστός αναστήθηκε.

Η σπηλιά όπου υπήρχε το σώμα του είναι άδεια.

Εμφανίστηκε χαρούμενος και δυνατός, ντυμένος στα άσπρα στους μαθητές Του  και τους είπε να μη στεναχωριούνται γιατί είναι  ζωντανός.

Ο Χριστός με την Ανάσταση του νίκησε τον ΘΑΝΑΤΟ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

ΒΑΨΙΜΟ ΑΥΓΩΝ

Ας ξεκινήσουμε παραδοσιακά! Η πρώτη πρότασή μας αφορά , πιο παραδοσικές μεθόδους βαφής αυγών, από αυτές που όλοι θυμόμαστε από τις γιαγιάδες μας!
1.Βράζουμε τ αυγα  και  αφού κρυώσουν βάζουμε πάνω βρεγμένα φύλλα από τριαντάφυλλα τσουκνίδα τριφύλλι μολόχα κλπ κ τα τυλίγουμε με καλσόν. Τα τυλίγουμε με  το καλσόν και τα δένουμε με κλωστή πολύ σφιχτά ,κοντά στο αυγό για να μείνει σταθερό το φύλλο κ να μην περάσει χρώμα από κάτω. Κόβουμε ,στο δέσιμο το καλσόν και την κλωστή που περισσεύουν και τα βάφουμε κανονικά σε χλιαρό νερό. Τα αυγά μας είναι έτοιμα!!

2.Και ας περάσουμε σε κάτι πιο παιδικό, αλλά εξίσου δημιουργικό…. από αυτές τις φανταστικές ιδέες που κάνουμε πράξη εμείς οι νηπιαγωγοί με τα νηπιάκια μας. Χρειαζόμαστε κηρομπογιές και χρώματα ζαχαροπλαστικής ή κλασική βαφή αυγών. Ξεκινάμε βράζοντας τα αυγά μας, και αφού κρυώσουν σχεδιάζουμε ευφάνταστα σχέδια με τις κηρομπογιές. Κάπως έτσι…

3.Κάτι πολύ πολύ απλό, αλλά εξίσου όμορφο και εύκολο για τα
αγαπημένα μας μικρούλια!
Χρειαζόμαστε βρασμένα αυγουλάκια, μαρκαδόρους και φαντασία!

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας,βαψαν τα δικά τους αυγουλάκια!!

ΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

ΑΣΤΕΡΙΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΝΤΟΥΠΕΡ

Ώρα για παραμυθάκι!!

Οι κατασκευές μας!

Κάρτα -Κουνελάκι

1. Φτάχνουμε ένα αυγό-στένσιλ και με αυτό σχεδιάζουμε άλλα δύο αυγά, ό,τι χρώμα θέλουμε. 2. Κόβουμε τα αυγά και το ένα από τα δύο το κόβουμε στη μέση. 3. Στο ολόκληρο σχεδιάζουμε φατσούλα. 4. Το κομμένο αυγό το κάνουμε αυτιά , στολίζουμε την κάρτα μας όπως επιθυμούμε και από την πίσω πλευρά γράφουμε τις ευχές μας!

ΣΟΎΠΕΡ ΝΤΟΥΠΕΡ

ΑΣΤΕΡΙΑ

ΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!