Ολοκλήρωση Προγράμματος Ατομικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο “Βήματα για τη ζωή”

Τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας δραστηριότητες κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης βασιζόμενες στο Πρόγραμμα “Βήματα για τη ζωή” της Νάντιας Κουρμούση . Τα μαθήματα που διαπραγματευτήκαμε ήταν τα εξής:

  • Φιλοφρονήσεις και βοηθός
  • Κανόνες
  • Δίνουμε την προσοχή μας
  • Είμαστε διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί
  • Διακόπτουμε ευγενικά
  • Εισαγωγή στα συναισθήματα
  • Πως αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα
  • Τι αρέσει σε εμάς και τι στους άλλους
  • Πως διαχειριζόμαστε το θυμό μας
  • Πως διαχειριζόμαστε τους φόβους μας
  • Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να λέμε όχι όταν πρέπει
  • Πως δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε και πως βοηθάμε
  • Κατά λάθος
  • Είμαστε περήφανοι
  • Απογοήτευση
  • Τα συναισθήματα αλλάζουν
  • Ζήλια
  • Τι είναι δίκαιο;

Ευχόμαστε τα εφόδια που απέκτησαν οι μικροί μας μαθητές από το Πρόγραμμα, να τους βοηθήσουν στη μετέπειτα κοινωνικοσυναισθηματική τους πορεία, ώστε να κάνουν επιτυχή βήματα στη ζωή τους.

Από τον παιδικό σταθμό στο…νηπιαγωγείο!

Το νηπιαγωγείο μας τον Σεπτέμβριο θα υποδεχτεί καινούριους μαθητές. Κάποιοι από αυτούς μας επισκέφτηκαν, από τον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Μελισσίων, την Τρίτη (13/6) στον χώρο του σχολείου μας μαζί με τις φετινές δασκάλες τους, ώστε να γνωρίσουν τους μελλοντικούς συμμαθητές τους και το νηπιαγωγείο. Tα μεγαλύτερα παιδιά τους ξενάγησαν στις τάξεις, μίλησαν για την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου και είχαν την ευκαιρία να παίξουν όλοι μαζί στην αυλή. Τους περιμένουμε με χαρά!

 

 

Καλοκαιρινή γιορτή στην αυλή του σχολείου μας!

Η Καλοκαιρινή γιορτή μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου στην αυλή του σχολείου μας, με τη συμμετοχή των γονέων των μικρών μαθητών μας. Έγινε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική ομάδα “Χρόνος-Δράσεις Πολιτισμού” και είχε θέμα τα παιχνίδια του ουρανού και του νερού” με αφορμή την ολοκλήρωση του 4ου εργαστηρίου δεξιοτήτων” stem και εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από τον κύκλο του νερού”. Τα παιδιά σε ομάδες, φόρεσαν τις στολές τους (ήλιος-σύννεφα- θάλασσα-ποτάμι) και βοήθησαν τη νεραϊδοσταγόνα Ουρανία να βρει τα πράγματα που είχε χάσει, σε γη και ουρανό. Έγιναν συνταξιδιώτες στο ταξίδι της και της έμαθαν τον κύκλο του νερού. Τα παιδιά είπαν ποιήματα, τραγούδησαν παιδικά τραγούδια και  χόρεψαν. Στο τέλος έπαιξαν στην αυλή με σαπουνόφουσκες και έφαγαν παγωτό.

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από τη γιορτή:

3    42  5

 

Καλό καλοκαίρι με υγεία και πολλά χαμόγελα!!

Από το νηπιαγωγείο στο….. δημοτικό

Πώς είναι το δημοτικό;

Τα νήπια του νηπιαγωγείου μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα είναι μαθητές της Α’ Δημοτικού! Την Πέμπτη που μας πέρασε (8/6/2023) επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας η κα Μαργαρίτα, δασκάλα του 1ου Δημοτικού Μελισσίων, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να την ρωτήσουν ό,τι ήθελαν αναφορικά με το μελλοντικό τους σχολείο. Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού μας έστειλαν μέσω της δασκάλας τους ζωγραφιές που καλωσορίζουν τα νηπιάκια μας, ενώ εμείς τους στείλαμε μια αφίσα με μηνύματα και…τους εαυτούς μας!

1000002090 1000002092

Αφισα Ζωγραφιες

 

 

 

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τη δράση «Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι» από τον ΣΠΑΠ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) υλοποιήσε στο Νηπιαγωγείο μας την Τρίτη 6 Ιουνίου  Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη δράση “Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι”.

    Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση των μικρών μας μαθητών για τον τρόπο και τη διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Μποστάνι. Μετά το πέρας του προγράμματος όλα τα παιδιά πήραν δώρο από μια όμορφη χρωματιστή ζαρντινιέρα με οπωροκηπευτικά φυτά (πιπεριές, ντομάτες, αγγουράκια) μαθαίνοντας πως να τα φροντίζουν και  παρακολουθώντας τα να μεγαλώνουν αποδίδοντας  νόστιμους καρπούς.

 

Το ρομποτάκι μας, η Βee-bot !!!

 

Το τελευταίο Εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο  “Stem και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού” μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το ρομποτάκι του Νηπιαγωγείου τη Bee-bot. Πριν, όμως, μάθουν τα παιδιά να το προγραμματίζουν, ώστε να να κινείται στο χώρο-ταμπλό προς την επιθυμητή κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με το ίδιο τους το σώμα.Κατανόησαν έτσι με βιωματικό τρόπο τις κατευθύνσεις-οδηγίες που αργότερα σχεδιάσαν για τις διαδρομές της Bee-bot.

 

Οι μικροί μας μαθητές προγραμμάτισαν τη μελισσούλα προκειμένου αυτή  να κάνει τη διαδρομή του Κύκλου του Νερού πάνω σε επιφάνεια-κολλάζ.

Αυτή η δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή για να πάει το ρομποτάκι μας να βρει έντομα, κοχύλια αλλά και τα αρχικά γράμματα των ονομάτων μας!!!