Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή…
Στις 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή. Θρησκευτική και εθνική.
Η εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας.
Γιορτάζει όμως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα, γιατί μια τέτοια μέρα, στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες αποφάσισαν να ξεσηκωθούν, να πολεμήσουν και να διώξουν τους Τούρκους μακριά από την Ελλάδα.
Τετρακόσια χρόνια οι Τούρκοι είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα. Οι Έλληνες υπέφεραν πολλά βάσανα από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι χωρίς σπουδαίο λόγο σκότωναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων και να τις κάνουν δικές τους. Έβαζαν βαριούς φόρους κι όταν δεν μπορούσαν να πληρώσουν οι φτωχοί Έλληνες τους έπαιρναν με τη βία ό,τι είχαν.
Την 25η Μαρτίου διάλεξε ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός για να υψώσει στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας το λάβαρο της επανάστασης. Τα παλικάρια όλα ενωμένα ορκίστηκαν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».
Το παιδομάζωμα…
Η πιο μεγάλη κατάρα για τους σκλαβωμένους Έλληνες ήταν το φρικτό παιδομάζωμα. Οι Τούρκοι μάζευαν τα μικρά Ελληνόπουλα από 6 ως 14 χρόνων, τα έπαιρναν στην Τουρκία, άλλαζαν τη θρησκεία τους και τα έκαναν Τούρκους. Τους γύμναζαν σε στρατόπεδα και τους έκαναν να μισήσουν την πατρίδα τους, τους γονείς τους κι όλους τους χριστιανούς. Όταν μεγάλωναν γίνονταν οι φοβεροί γενίτσαροι που έρχονταν στην Ελλάδα και πολεμούσαν αλύπητα τους Έλληνες.
Το κρυφό σχολειό…
Σχολεία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα χρόνια της σκλαβιάς γιατί οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν να μαθαίνουν ελληνικά γράμματα.Tα Ελληνόπουλα όμως σαν νύχτωνε και το σκοτάδι απλωνόταν
παντού, έπαιρναν κρυφά το δρόμο για την εκκλησία. Εκεί τους περίμενε ο παπάς για να τους μάθει να διαβάζουν και να γράφουν κάτω από το φως του καντηλιού. Μαζί με την ανάγνωση και τη γραφή μάθαιναν ακόμη για την αξία της ελευθερίας και πώς έπρεπε να πολεμήσουν και να ελευθερώσουν τη σκλαβωμένη πατρίδα από τον Τούρκο κατακτητή. Έτσι στο Κρυφό Σχολειό μάθαιναν τα παιδιά όλα όσα δεν μπορούσαν να μάθουν φανερά.
Η φιλική εταιρεία…
Η βαριά σκλαβιά έκαμε πολλές φορές τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να κάνουν μικροεπαναστάσεις. Οι Τούρκοι όμως πάντοτε τους νικούσαν και τους σκότωναν αλύπητα. Τέλος, το 1814 στην πόλη Οδησσό της Ρωσίας, τρεις φίλοι και καλοί πατριώτες, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία. Η Φιλική Εταιρία κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες και να τους πείσει πως πρέπει να πάρουν τα όπλα και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Ο μυστικός όρκος της Φιλικής Εταιρείας έκανε τις καρδιές των Ελλήνων να φτερουγίσουν από ελπίδα για ελευθερία.
Οι ήρωες της επανάστασης…
Οι Τούρκοι ήταν πολλοί και καλά οπλισμένοι. Οι Έλληνες ήταν λίγοι και χωρίς όπλα. Είχαν πάρει όμως την απόφαση πως θα ελευθερωθούν. Πολεμούν και στη στεριά και στη θάλασσα για να διώξουν τον βάρβαρο κατακτητή μακριά από την Ελλάδα.
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία στα βουνά οπού βγήκαν κλέφτες, αφού δεν είχαν καθόλου στρατό και όπλα. Έκαναν ανταρτοπόλεμο. Οι πιο γενναίοι πολεμιστές έγιναν και ήρωες και εμείς τους θυμόμαστε μέχρι σήμερα.
Αλλά και τους ζωγραφίζουμε με τον ωραιότερο τρόπο…
Ρήγας Φεραίος
Ρήγας Φεραίος ή αλλιώς Ρήγας Βελεστινλής, ο επαναστάτης που ξεσήκωσε τον ελληνικό λαό προκειμένου να αγωνιστεί και να κερδίσει την ελευθερία του. Αυτό το κατάφερε, γράφοντας το εκπληκτικό ποίημα του, που το ονόμασε Θούριος.
Θούριος
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά;
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;