ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 6ΟΥ ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
- Προσέλευση στο σχολείο
Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Το κουδούνι για την πρώτη ώρα χτυπάει στις 8.15. Μετά την πρωινή συγκέντρωση η εξώπορτα του σχολείου κλείνει. Όσοι μαθητές προσέρχονται με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παραμένουν στο γραφείο των Καθηγητών και εισέρχονται στην τάξη τους μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας.
ΙΙ. Παραμονή στο σχολείο –
Οι μαθητές πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων στην αίθουσα διδασκαλίας δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν μαθητή. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής, από τους προσελθόντες στο σχολείο, δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα από την αίθουσα διδασκαλίας.
Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα διδασκαλίας.
ΙΙΙ. Αποχώρηση από το σχολείο
Οι μαθητές/ριες σε καμία περίπτωση δεν φεύγουν από το Σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να παραλάβει το παιδί του.
Τέλος, εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει τη Διεύθυνση του Σχολείου.
- IV. Απουσίες μαθητών
Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/ριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το Σχολείο για την απουσία των παιδιών τους.
- Διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων
Η ενημέρωση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων τρόπων:
- Ιστοσελίδας του Σχολείου.
- Ενημερωτικών σημειωμάτων ή /και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ.
- Τηλεφωνικά, σε έκτακτες περιπτώσεις.
- Μέσω της επίσκεψής τους στο σχολείο στις προγραμματισμένες, από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, ημέρες και ώρες. Αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου.
- Οποιαδήποτε στιγμή ο γονέας / κηδεμόνας κρίνει απαραίτητο να επικοινωνήσει με κάποιον εκπαιδευτικό.
ΗΜΕΡΕΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ :
Δευτέρα 31-10-2022
Τρίτη 22-11-2022
Τετάρτη 21-12-2022
Πέμπτη 26-01-2023
Παρασκευή 17-02-2023
Δευτέρα 13-03-2023
Τρίτη 11-04-2023
- VI. Σχολικοί χώροι
Για να διατηρηθεί ένα καθαρό και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές:
- Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου και τον αύλειο χώρο του Σχολείου.
- Δεν ρυπαίνουν τον σχολικό χώρο, δεν γράφουν σε θρανία και τοίχους, χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων.
- Μαθητής που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του.
VII. Διάλειμμα
Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/α, αφού κλειδώσει την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/ριες οφείλουν να βγαίνουν στον αύλειο χώρο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες διδασκαλίας και στους διαδρόμους και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων.
Μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας οι μαθητές μπορούν να παραμένουν στις αίθουσες υπό την επίβλεψη του εφημερεύοντος εκπαιδευτικού.
Το Σχολείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας χρημάτων ή αντικειμένων αξίας τν μαθητών. Γι’ αυτό σε περίπτωση που οι μαθητές φέρουν μαζί τους τέτοια αντικείμενα δεν πρέπει να τα αφήνουν στην αίθουσα.
VIII. Εμφάνιση
Η εμφάνιση των μαθητών/τριών οφείλει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια. Θα πρέπει αποφεύγεται εμφάνιση που δεν συνάδει με τη μαθητική ιδιότητα.
- IX. Συμπεριφορά – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις
Επισημαίνεται ότι:
- Η χρήση κινητού τηλεφώνου για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση εντός των σχολικών χώρων – κτηρίων και υπαίθριων χώρων – απαγορεύεται.
- To κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου), η λήψη αλκοόλ και η χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών απαγορεύονται.
- Η παρέκκλιση από τους κανόνες αυτούς συνεπάγεται την άμεση εφαρμογή αυστηρών παιδαγωγικών μέτρων
- X. Παιδαγωγικός έλεγχος
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που οι μαθητές/ριες παραβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου. Τα θέματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς των μαθητών/ριών στο Σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, τον/τη Σύμβουλο Σχολικής ζωής, τον/τη Διευθυντή/ρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τον/τη Συντονιστή/ρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται. Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητά του και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο. Τα θέματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών/ριών στο Σχολείο αντιμετωπίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.
- XI. Σχολικές Δραστηριότητες
Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής. Επειδή μέσω αυτών τα παιδιά εμπλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, τις συνδέουν με την καθημερινή ζωή, αποκτούν δεξιότητες, ευαισθητοποιούνται σε διάφορα κοινωνικά θέματα είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους σε αυτές.
XIΙ. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κανένα παιδί δεν αποχωρεί από το Σχολείο μόνο του. Οι μαθητές φεύγουν από το Σχολείο μόνο μετά από ενημέρωση των γονέων με sms ή ηλεκτρονικό μήνυμα.
Όσον αφορά την προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιήθηκε το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου του Σχολείου.
Έχουν προγραμματιστεί ασκήσεις σεισμού και οι μαθητές ενημερώνονται για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.
Ο Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από το σύνολο της σχολικής κοινότητας είναι επιβεβλημένη, γιατί αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου.
Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον/τη Διευθυντή/ρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
Καλή σχολική χρονιά