Λογοτέχνες-Εκπαιδευτικοί
Στις 2 Μαϊου 2018 η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά στο πολιτιστικό κέντρο «Κωσταράκος», έκανε μια όμορφη εκδήλωση προς τιμή των Λογοτεχνών-Εκπαιδευτικών.
Η Διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων αισθανόμαστε υπερήφανοι και συγκινημένοι που τιμήθηκε μεταξύ των παρευρισκομένων και ο εξαίρετος συναδέλφος φιλόλογος του σχολείου μας κ. Κατσανάκης Παναγιώτης.
Του ευχόμαστε συγχαρητήρια και καλή συνέχεια και δύναμη για νέα λογοτεχνικά έργα.
Βαγγέλης Αυγουλάς “Μες στην αλλαγή βλέπουμε άλλα μάτια
“Μες στην αλλαγή βλέπουμε άλλα μάτια”.
Το σχολείο μας επισκέφθηκε ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, την Τετάρτη 2 Μαϊου 2018 μετά από προσκλησή μας.
Ο νεαρός δικηγόρος συνάντησε τους μαθητές τους μιλήσε ανοιχτά και χωρίς κόμπλεξ για την αναπηρία όρασης με την οποία γεννήθηκε, για όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή του και για τις όποιες πρακτικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η καθημερινότητα του. «Κάθε επαφή με τους μαθητές, κάθε ουσιαστική συζήτηση και όχι τυποποιημένη διάλεξη γύρω από την αναπηρία και ιδίως την τυφλότητα, γύρω από τις εναλλακτικές ενός νέου με προβλήματα όρασης και τη normal καθημερινότητά του, είναι μια ποιοτική επένδυση! Στόχος είναι ώστε οι αυριανοί ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας βγαίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι, έχοντας γνωρίσει και εκτιμήσει τη Διαφορετικότητα πίσω από τη βιτρίνα και φυσικά έχοντας εξερευνήσει μέσα από τα σωστά μονοπάτια της βιωματικής επαφής το «Διαφορετικό.», ανέφερε ο Βαγγέλης Αυγουλάς.
Παράλληλα στους μαθητές έγινε μια μικρή βιωματική επίδειξη στους σωστούς τρόπους συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό, αναφορά στην εκπαίδευση και τη χρήση σκύλων οδηγών για τυφλούς στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος της συζήτησης διανεμήθηκε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με έναν πρακτικό δωδεκάλογο απλών συμβουλών σωστής συμπεριφοράς των βλεπόντων απέναντι στους τυφλούς, για να σπάει εύκολα ο πάγος στην πρώτη επαφή. Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδησης.