Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου του 6ου Πειραματικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης στο μάθημα των Γερμανικών συμμετείχαν στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Εκπαιδευτικού Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού που διοργανώνεται από το ΕΚΟΜΜΕΔ-Creative Greece και έφτιαξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο Schnell raus aus der Schule – Απόδραση από το σχολείο.
Για την κατασκευή του παιχνιδιού οι μαθητές/μαθήτριες εμπνεύστηκαν από τα στοιχεία των παιχνιδιών escape room, που συνδυάζουν την επίλυση γρίφων και τη στρατηγική σκέψη. Η βασική επιρροή προήλθε από την ανάγκη για διαδραστική μάθηση και τη χρήση της γερμανικής γλώσσας με έναν διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Το παιχνίδι αξιοποιεί τη θεωρία της παιχνιδοποίησης (gamification) και τη μέθοδο της ενεργητικής μάθησης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να αλληλεπιδρούν με τη γλώσσα μέσα από γρίφους και προκλήσεις. Επίσης, το παιχνίδι αντλεί επιρροές από την παιδαγωγική που στηρίζει τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά, καθώς και από τα επιτραπέζια παιχνίδια που συνδυάζουν μάθηση και διασκέδαση σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης.
Η έμπνευση για τη σχεδίαση του παιχνιδιού προήλθε επίσης από το επιτραπέζιο παιχνίδι “Flucht aus der Schule” (riva), το οποίο αποτέλεσε ένα παράδειγμα για την ενσωμάτωση του στοιχείου του escape room σε εκπαιδευτικά παιχνίδια. Με τον συνδυασμό αυτό προσπαθήσαμε να καλύψουμε την επιρροή από τα escape room, τη σύνδεση με την καθημερινότητα των μαθητών/τριών και την πρακτική που ακολουθείτε στην τάξη.
Το “Schnell raus aus der Schule” είναι ένα συναρπαστικό επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι σχεδιασμένο για μαθητές/μαθήτριες που μαθαίνουν Γερμανικά ως ξένη γλώσσα (A1-). Πρόκειται για μια διαδραστική δοκιμασία, όπου οι μαθητές/μαθήτριες θα μπλέξουν σε μια περιπέτεια με θέμα το σχολείο και τη γερμανική γλώσσα. Μέσα από διασκεδαστικούς γρίφους και προκλήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν και να εμπεδώσουν το λεξιλόγιο που αφορά τα σχολικά είδη, τα μαθήματα, το πρόγραμμα του σχολείου, αλλά και τα επίθετα που περιγράφουν τους καθηγητές, το σχολείο και τα μαθήματα.
Με κάθε σωστή απάντηση, οι παίκτες θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο στόχο τους: να ανακαλύψουν τα μυστικά του σχολείου και να ξεφύγουν από την παγίδα της κλειστής αίθουσας!
ΠΛΟΚΗ:
Είστε μαθητές/μαθήτριες του Γυμνασίου «Deutsch Attacke – Γερμανικών Επίθεση» και οι τελευταίες ημέρες στο σχολείο ήταν εξαντλητικές. Μετά το τελευταίο μάθημα, κουρασμένοι από τις πολλές προκλήσεις, αποκοιμηθήκατε στην τάξη. Ξαφνικά, ξυπνάτε και συνειδητοποιείται ότι ο επιστάτης έχει κλειδώσει όλες τις πόρτες! Το σχολείο είναι άδειο, και η μόνη σας ελπίδα να βγείτε είναι να βρείτε τα κλειδιά που είναι κρυμμένα στις αίθουσες. Κάθε σωστά απαντημένη ερώτηση σας φέρνει πιο κοντά στην έξοδο. Ποιος θα καταφέρει να αποδράσει πρώτος από το σχολείο;”
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ
Μέσα από το παιχνίδι «Schnell raus aus der Schule-Απόδραση από το σχολείο» οι παίκτες θα αποκομίσουν μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία που θα τους ενθαρρύνει να εξασκήσουν τις δεξιότητες της γερμανικής γλώσσας (λέξεις, φράσεις και βασική γραμματική) δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με το σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η κριτική σκέψη και η συνεργασία (σε περίπτωση που παίζει ομαδικά), αφού οι παίκτες πρέπει να σκέφτονται στρατηγικά για να βρουν τα σωστά «κλειδιά» και να αποδράσουν από το σχολείο. Το παιχνίδι επίσης προάγει τη διασκέδαση, την αλληλεπίδραση και την επίλυση προβλημάτων με δημιουργικό τρόπο ενώ η χρήση της γερμανικής γλώσσας μέσα σε αυτό το διασκεδαστικό πλαίσιο καθιστά τη μάθηση πιο βιωματική και αποτελεσματική.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ/ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ Η/ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ)
Το παιχνίδι εξυπηρετεί πολλαπλούς μαθησιακούς και διδακτικούς στόχους, τόσο για τους παίκτες όσο και για τους δημιουργούς του:
Για τους παίκτες:
- Γλωσσική ανάπτυξη: Οι μαθητές εξασκούν το λεξιλόγιο και τις γλωσσικές δομές που σχετίζονται με τη σχολική ζωή, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν και εμβαθύνουν στη διδακτέα ύλη μέσα από την απάντηση γρίφων και ερωτήσεων.
- Κριτική σκέψη & επίλυση προβλημάτων: Μέσα από τις ερωτήσεις, οι παίκτες αναπτύσσουν τη λογική τους σκέψη και μαθαίνουν να επιλύουν γλωσσικά και λογικά προβλήματα.
- Αυτονομία & στρατηγική σκέψη: Κάθε παίκτης καλείται να αναπτύξει στρατηγικές για τη συλλογή των απαραίτητων κλειδιών και την έξοδο από το σχολείο, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία του στη λήψη αποφάσεων.
- Αύξηση του κινήτρου: Η μάθηση γίνεται πιο ευχάριστη και ελκυστική, καθώς οι μαθητές εμπλέκονται σε ένα παιγνιώδες περιβάλλον που ενισχύει το ενδιαφέρον τους για τη γερμανική γλώσσα.
Για τους δημιουργούς του παιχνιδιού:
- Ερευνητική μάθηση και επεξεργασία πληροφοριών: Οι μαθητές που δημιούργησαν το παιχνίδι ασχολήθηκαν με την αναζήτηση ερωτήσεων γεγονός που τους ώθησε να επαναλάβουν και να εμβαθύνουν στη διδακτέα ύλη. Για να διαμορφώσουν σωστά τις ερωτήσεις, έπρεπε να ανατρέξουν στο σχολικό εγχειρίδιο και άλλες πηγές, ενισχύοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν, αξιολογούν και διαχειρίζονται πληροφορίες.
- Ανάπτυξη δημιουργικότητας: Οι δημιουργοί του παιχνιδιού εμπλέκονται σε διαδικασίες σχεδιασμού, ανάπτυξης γρίφων και διαμόρφωσης του παιχνιδιού, ενισχύοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
- Διαθεματική προσέγγιση: Οι δημιουργοί του παιχνιδιού αξιοποιούν γνώσεις από διαφορετικά πεδία (γλώσσα, λογική, σχεδιασμός παιχνιδιών), εφαρμόζοντας έτσι μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη μάθηση.
- Ενίσχυση της κατανόησης του μαθησιακού περιβάλλοντος: Μέσα από τη διαδικασία ανάπτυξης του παιχνιδιού, οι μαθητές απέκτησαν μια βαθύτερη κατανόηση του πώς μπορεί να γίνει η εκμάθηση της γλώσσας πιο διαδραστική και αποτελεσματική.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΘΗΤΏΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του επιτραπέζιου παιχνιδιού ακολούθησε μια συστηματική μεθοδολογία, βασισμένη στις αρχές ανάπτυξης εκπαιδευτικών παιχνιδιών, με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την τελική υλοποίηση του παιχνιδιού, συμβάλλοντας, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
- Αφετηρία σχεδιασμού
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από τον προσδιορισμό της θεματικής, η οποία βασίστηκε στη διδακτική ενότητα του σχολικού εγχειριδίου Deutsch ein Hit. Ο μαθησιακός στόχος ήταν η ενίσχυση του λεξιλογίου και η κατανόηση της ύλης μέσα από μια παιγνιώδη προσέγγιση. Για την επιλογή του τύπου του παιχνιδιού, οι μαθητές συζήτησαν διαφορετικά είδη επιτραπέζιων παιχνιδιών (π.χ. Trivial Pursuit, παιχνίδια στρατηγικής, παιχνίδια με κάρτες) και κατέληξαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με ερωτήσεις και τη χρήση αντικειμένων, εμπνευσμένο από escape rooms.
- Διαδικασία ανάπτυξης
Οι μαθητές συμμετείχαν στην ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) σχετικά με το σενάριο, τους μηχανισμούς και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αρχικά, προχώρησαν σε πρόχειρα σχέδια στον πίνακα για να αποτυπώσουν τις βασικές ιδέες τους παιχνιδιού. Στη συνέχεια ανέπτυξαν ερωτήσεις και γρίφους, εξασφαλίζοντας ότι ανταποκρίνονται στο επίπεδο γλωσσομάθειάς τους. Έπειτα διαμόρφωσαν τους κανόνες του παιχνιδιού και καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες θα αποκτούν «κλειδιά» για να προχωρήσουν.
- Πρωτοτυποποίηση και δοκιμή
Για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του παιχνιδιού, μια μαθήτρια κατασκεύασε ένα μικρό πρωτότυπο σε μειωμένη διάσταση, το οποίο οι μαθητές/τριες δοκίμασαν μέσα στην τάξη. Μέσα από αυτή τη δοκιμή, εντοπίστηκαν δυσκολίες στο παιχνίδι, οι οποίες οδήγησαν σε συζήτηση και αναστοχασμό σχετικά με τους μηχανισμούς του. Ένα βασικό ζήτημα που προέκυψε ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες θα αποκτούσαν τα «κλειδιά» για να προχωρήσουν. Μέσα από πειραματισμό και συνεργασία, οι μαθητές κατέληξαν στη βέλτιστη λύση.
Για να κάνουν το παιχνίδι πιο ελκυστικό, πρόσθεσαν ένα στοιχείο μυστικής γραφής στις απαντήσεις. Συγκεκριμένα, έγραψαν τις λέξεις-κλειδιά με πράσινο χρώμα και τις σκίασαν από πάνω με κόκκινο χρώμα, ώστε να μπορούν να διαβαστούν μόνο με τη χρήση κόκκινης διαφάνειας. Με αυτόν τον τρόπο, ενίσχυσαν το διαδραστικό στοιχείο του παιχνιδιού, ενσωματώνοντας μια πρωτότυπη και παιγνιώδη προσέγγιση στην ανακάλυψη των απαντήσεων.
- Συμμετοχική δημιουργία
Οι μαθητές/μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν την αναζήτηση και καταγραφή των ερωτήσεων/απαντήσεων μέσα από το σχολικό τους εγχειρίδιο. Έπειτα βοήθησαν την εκπαιδευτικό στον σχεδιασμό των καρτών, έκοψαν τις κάρτες, σχεδίασαν το σχολικό πρόγραμμα και αφού κατασκεύασαν το ταμπλό-σχολείο ανέλαβαν το έβαψαν του.
Η συνεργατική φύση της δραστηριότητας ενίσχυσε την αίσθηση ιδιοκτησίας του παιχνιδιού, αυξάνοντας το ενδιαφέρον τους για τη γλώσσα μέσα από μια διασκεδαστική και διαδραστική εμπειρία.
Η όλη διαδικασία δεν βοήθησε μόνο στην εμπέδωση της γλώσσας, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, δημιουργικής σκέψης και συνεργασίας. Μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, οι μαθητές έγιναν οι ίδιοι δημιουργοί του δικού τους εκπαιδευτικού εργαλείου, ενισχύοντας τη σύνδεσή τους με το γνωστικό αντικείμενο και την εκπαιδευτική διαδικασία συνολικά.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στου μαθητές και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Καπόγλου Χρυσοβαλάντου (ΠΕ07)