Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τον ερχομό της Άνοιξης, το 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης διοργάνωσε τη “Μπουγάδα Ποίησης”, μια δράση που συνδύασε τη λογοτεχνική δημιουργία με την ανοιξιάτικη αναγέννηση.
Η αυλή του σχολείου μετατράπηκε σε ένα ζωντανό χώρο έκφρασης, όπου μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το εργαστήριο δημιουργικής γραφής έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να εξερευνήσουν διαφορετικές ποιητικές φόρμες, να μελετήσουν επιλεγμένα ποιήματα και να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις. Ειδικότερα, οι μαθητές συνομίλησαν κι αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με την ποίηση και μελέτησαν ενδεικτικά ποιήματα που είχαν ως θέμα την ειρήνη και την άνοιξη. Συγκεκριμένα, η μελέτη ξεκίνησε με το ποίημα του Γ. Ρίτσου, Ειρήνη και του Κ. Παλαμά, Ονειρεμένος Ύμνος. Οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες των πέντε ατόμων και σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, ανάγνωσαν, συζήτησαν, προβληματίστηκαν κι εξέφρασαν τα συναισθήματα τους για το κάθε ποίημα. Ο υπεύθυνος καθηγητής, κος Σιτσάνης Χ., τους παρουσίασε το θέμα της ειρήνης και της φύσης γενικά στην ποίηση κι ανέδειξε τον καίριο ρόλο και την θεματική που ενέπνευσε σπουδαίους ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Κατόπιν, στο πλαίσιο της δημιουργικής και διερευνητικής μάθησης, οι μαθητές, ως μικροί ποιητές και λογοτέχνες, συνέγραψαν τα δικά τους ποιήματα, κατασκεύασαν ζωγραφιές και τα παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης.
Παράλληλα, οι μαθητές γνώρισαν ανοιξιάτικα έθιμα και παροιμίες μέσα από την παρουσίαση του Ομίλου Λαογραφίας της κας Θεοδωρίδου Γ., ενώ είχαν τη δυνατότητα να στολίσουν την παραδοσιακή “χελιδόνα” με λουλούδια της Άνοιξης, προσδίδοντας έναν επιπλέον συμβολισμό αναγέννησης κι αισιοδοξίας στη γιορτή. Η χελιδόνα ήταν δεμένη από τις δυο μεριές της με την ασπροκόκκινη κλωστή του Μάρτη και την κινούσαν δυο παιδιά τραβώντας την αντικριστά, με ρυθμό, πότε το ένα και πότε το άλλο. Η δράση εμπλουτίστηκε με το μουσικό δρώμενο ¨Χελιδονίσματα”, όπου οι μαθητές τραγούδησαν τα κάλαντα της Άνοιξης, αναβιώνοντας μια αγαπημένη παράδοση.
Η κορύφωση της εκδήλωσης ήρθε με τη “Μπουγάδα Ποίησης”: ποιήματα των μαθητών
αναρτήθηκαν σε σχοινιά στην αυλή, δημιουργώντας μια υπαίθρια ποιητική εγκατάσταση. Μέσα από αυτή τη συμβολική πράξη, η ποίηση βγήκε από τις σελίδες των βιβλίων και μοιράστηκε ανοιχτά, μεταδίδοντας μηνύματα έμπνευσης, ελπίδας και δημιουργικότητας.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Μιντιούρης Γεώργιος (ΠΕ79.01), Σιτσάνης Χρυσοβαλάντης (ΠΕ02), Θεοδωρίδου Γαρυφαλλιά (ΠΕ02), Κατσαρού Αποστολία (ΠΕ02), Συμεών Αικατερίνη (ΠΕ02).