Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακός Ανθρωπισμός

6559addf fb6a 4eb7 9913 b7a79984b877Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας την Δευτέρα, 22/04/2024, μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης με την συνοδεία των καθηγητριών τους, Ραλλούς Δούρου, Χρυσούλας Θύμνιου, Αποστολίας Κατσαρού και Καλλιρρόης Μαρκόνη. Ήταν προσκεκλημένοι/ες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Άνθιμου, μαζί και με μαθητές/τριες άλλων σχολείων της πόλης μας, ώστε να παρακολουθήσουν την εισήγηση του Καθηγητή Φιλοσοφίας, Θεοφάνη Τάση, για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Ψηφιακό Ανθρωπισμό.
Ο κύριος Τάσης εξήγησε την έννοια «Τεχνητή Νοημοσύνη», αιτιολόγησε την ανάγκη των
ερευνητών-επιστημόνων να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε αυτήν και την ανάγκη όλων
ανεξαιρέτως των ανθρώπων να την εντάξουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Ανέλυσε διεξοδικά τα οφέλη που θα έχει ο καθένας μας από την χρήση της και μας σκιαγράφησε πώς περίπου θα αλλάξει η καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς. Από την άλλη μεριά, μας προϊδέασε για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την αλόγιστη, μη ανθρωπιστική και μη δημοκρατική διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δράσης και ύπαρξης. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές μας και που, ταυτόχρονα, τους προβλημάτισε είναι οι μεγάλες αλλαγές στον χώρο της αγοράς εργασίας και στο ότι θα αλλάξει άρδην ο «χάρτης» των απαραίτητων για την ανθρωπότητα επιστημών και επαγγελμάτων. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν ότι μας προετοίμασε για τις αέναες αλλαγές που θα επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη τα αμέσως επόμενα πέντε-δέκα χρόνια.
Σκοπός του εισηγητή δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους/τις μαθητές/τριες μας, αλλά να τους προετοιμάσει γνωστικά και συναισθηματικά για την καινούργια εποχή που ανατέλλει, να φαντασθούν τον εαυτό τους ζώντας σε αυτά τα νέα δεδομένα και να παραμείνουν «κύριοι» της ανθρώπινης υπόστασής τους.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση του εισηγητή με μαθητές/τριες, με
συνοδούς εκπαιδευτικούς και με καίριες παρεμβάσεις- επεξηγήσεις του Σεβασμιώτατου
Μητροπολίτη μας, Άνθιμου.
Ήταν μια πολύ εποικοδομητική και απαραίτητη δράση στην οποία συμμετείχε το σχολείο
μας.
Επιμέλεια κειμένου:
Καλλιρρόη Μαρκόνη, Φιλόλογος, 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

02293435 0ac7 4848 b357 7f41e5d6253e bedf7bc9 490f 4148 a502 afef2448b466

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικές επισκέψεις- Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.