Πολιτιστικό Πρόγραμμα: Ολοκαύτωμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα-Μια ιστορία για σκέψη

Περιγραφή Προγράμματος:

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελούν μια συνεχή ιστορία που γίνεται συχνά αφορμή για γόνιμο διάλογο. Οι Εβραίοι κατοικούσαν στην Ελλάδα για αιώνες σε μεγάλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Καστοριά, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Βόλο, Φλώρινα και Πάτρα.

Οι Έλληνες Εβραίοι συνέβαλαν δημιουργικά σε αρκετούς τομείς της αναπτυσσόμενης ελληνικής κοινωνίας, όπως στον τομέα της μεταποίησης και το εμπόρια. Ωστόσο το ανόσιο Ολοκαύτωμα κατά το διάστημα της ναζιστικής γερμανικής κατοχής επέφερε σημαντική μείωση του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Μια σαφής και καλά τεκμηριωμένη γνώση του Ολοκαυτώματος της μεγαλύτερης γενοκτονίας που γνώρισε η ανθρωπότητα μπορεί να βοηθήσει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν άλλες γενοκτονίες και εν γένει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παιδαγωγικοί Στόχοι:

  1. Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου.
  2. Κατανόηση της ιστορικής σημασίας του Ολοκαυτώματος και της αναγκαιότητας της σύναψης των Οικουμενικών και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  1. Καταγραφή των κινδύνων που προκύπτουν από μια αδιάφορη και απαθή συμπεριφορά πολιτών που διαπιστώνουν την καταπίεση που δέχεται μια άλλη κοινωνική ομάδα.
  1. Συμπερίληψη μέσω της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης.

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν:

Μανολοπούλου Χρυσή –Διευθύντρια ΠΕ01

Καπόγλου Χρυσοβαλάντου ΠΕ07

Καραμπάτσα Αηδόνα ΠΕ78

Κατηγορίες: Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ολοκαύτωμα και Ανθρώπινα Δικαιώματα: Μια ιστορία για σκέψη», Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2023-2024. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.