ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΑΛΛΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

1

Στις 9, 10, 16 και 17 Φεβρουαρίου οι μαθητές μας της Ε και ΣΤ τάξης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γαλλική Γλώσσα και τον γαλλικό Πολιτισμό, χάρη στην επίσκεψη της Caroline και του Bastien κατά τη διάρκεια των μαθημάτων των Γαλλικών. Οι δύο Γάλλοι φοιτητές από την Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λορραίνης επισκέφθηκαν το σχολείο μας μετά από πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Γαλλικών του σχολείου μας κ. Αθηνάς Κορωνάκη, αφού εξασφαλίστηκε η ειδική άδεια.

 

4
Τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν στα Γαλλικά,

2
να παρακολουθήσουν βιντεοπροβολές,

3
να χορέψουν και να τραγουδήσουν

5
αλλά και να μεταδώσουν με ενθουσιασμό τα ελληνικά έθιμα της Αποκριάς στους καλεσμένους μας.

6

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το σχολείο μας πιστό στην παράδοση θα γιορτάσει και φέτος την Τσικνοπέμπτη. Την Πέμπτη 16-02-2017 μετά τις 10:00 θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις ( Γαϊτανάκι, αποκριάτικα δρώμενα, παραδοσιακοί χοροί, διαγωνισμός χορού των τάξεων, μεγάλο αποκριάτικο πάρτυ στο τέλος με τη συμμετοχή όλων των παιδιών) έως τη λήξη του ωραρίου (13:15). Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μάσκες ή τη στολή τους αλλά όχι ρόπαλα, σπαθιά, όπλα, χαρτοπόλεμο και σερπατίνες. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.
Σας ευχόμαστε καλή Αποκριά και καλή Σαρακοστή.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β1΄ και Β2΄ θα επισκεφτούν την Τρίτη 14/02/17 το Παναθηναϊκό Στάδιο. Θα ξεναγηθούν στο Στάδιο και θα ενημερωθούν μέσα από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό για την μακραίωνη ιστορία του .
Λίγα λόγια για την ιστορία του Σταδίου που ονομάζεται και Καλλιμάρμαρο.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού Σταδίου και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση αγώνων στίβου. Ο ρήτορας Λυκούργος το 338 π.Χ. συμπεριέλαβε στην εκτέλεση δημοσίων έργων την ανέγερση ενός Σταδίου. Ιδεώδης χώρος κρίθηκε η χαράδρα ανάμεσα στον λόφο του Αρδηττού και το απέναντι χαμηλό ύψωμα, έξω από το τείχος της πόλης, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στις ήρεμες όχθες του Ιλισσού. Το Στάδιο του Λυκούργου χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στα Μεγάλα Παναθήναια το 330/329 π.Χ. για την τέλεση αγώνων.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη των Αθηνών δεν είχε πλέον πολιτική δύναμη. Χάρη στη γενναιοδωρία του Ηρώδη, που έφτιαξε πολλά κτίρια, οφείλονται και οι σπουδαίες εργασίες στο Στάδιο, από το 139-144 μ.Χ. οι οποίες επέφεραν δύο κυρίως αλλαγές στην πρώτη του μορφή: την μετατροπή της αρχικής ευθύγραμμης μορφής σε πεταλόσχημη και την κάλυψη του χώρου για τους θεατές του θεάτρου με σειρές καθισμάτων από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Οι Αθηναίοι δίκαια ήταν περήφανοι για το Παναθηναϊκό Στάδιο, που εφάμιλλο δεν υπήρχε στον κόσμο. Στην κορυφή του υψώματος αριστερά της εισόδου, δέσποζε για πολλά χρόνια και ο τάφος του Ηρώδη.

Με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας και την απαγόρευση ειδωλολατρικών εκδηλώσεων, το Παναθηναϊκό Στάδιο έχασε τη λάμψη του και με την πάροδο του χρόνου έλαβε τη θλιβερή εικόνα της εγκατάλειψης, καθώς τα λαμπρά του μάρμαρα ενσωματώνονταν σε αθηναϊκά κτίσματα.
Την αναβίωση της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων την οφείλουμε στον Γάλλο Pierre de Coubertin, οργανωτή του Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου στο Παρίσι το 1894. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Δημήτριος Βικέλας, του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ο οποίος έπεισε το Συνέδριο να διεξαχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα το 1896, οι πρώτοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο κλήθηκε τότε να φιλοξενήσει τη διεξαγωγή των διεθνών αγώνων και αποτέλεσε το επίκεντρο των προετοιμασιών της πόλης για τη μεγάλη διεθνή συνάντηση. Την υπέρογκη δαπάνη για την ανακατασκευή του κυρίως ανέλαβε ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ. Τον μαρμάρινο ανδριάντα του, δεξιά της εισόδου του Σταδίου φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος.
Η ανακατασκευή του Σταδίου από πεντελικό μάρμαρο διακρίνεται για την πιστότητα της σε μεγάλο βαθμό ως προς το αρχαίο μνημείο του Ηρώδη. Οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν στις 25 Μαρτίου και έληξαν στις 3 Απριλίου, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τη νίκη του Μαραθωνίου, του δημοφιλέστερου των αγωνισμάτων απέσπασε ο Σπύρος Λούης. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά και ο Ολυμπιακός Ύμνος σε στίχους του Κωστή Παλαμά και μελοποίηση του Σπύρου Σαμαρά.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης στο άθλημα της τοξοβολίας και στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου. Ως δημιούργημα των Αθηναίων όπως υποδηλώνει το περήφανο όνομά του, Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νου και του σώματος.