Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2024
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε καλές πρακτικές από τον Σχολικό Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας
Έπειτα από πρωτοβουλία του Σχολικού Συμβούλου της 4ης Περιφέρειας, κ. Βασιλειάδη Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση με θέμα: “Οι εκπαιδευτικοί μιλούν και ανταλλάσσουν εμπειρίες μέσα από το έργο τους”, στην οποία έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών που εφάρμοσαν στις τάξεις τους εκπαιδευτικοί των σχολείων της εν λόγω περιφέρειας. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και πρακτικές που έδωσαν έμπνευση και κίνητρο για περαιτέρω δράσεις σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες της ημερίδας. Ευχαριστούμε πολύ για τη διοργάνωση της επιμόρφωσης, τον κ. Βασιλειάδη Κωνσταντίνο, τον Διευθυντή του 66ου Δ .Σ. Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία στον χώρο του σχολείου, καθώς και όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς για το μοίρασμα των όμορφων ιδεών τους.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜΠΑ!
Γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς 2023-2024
Το καλοκαιράκι έρχεται και οι σχολικές μας τάξεις θα πάρουν μια μικρή ανάσα για λίγους μήνες, μέχρι να προετοιμαστούν να υποδεχτούν και πάλι τα παιδιά τον Σεπτέμβρη. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, αποχαιρέτησαν τη φετινή σχολική χρονιά με αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια, όπως: οι ψαράδες, οι τσουβαλοδρομίες, η κάμπια κ.α. , που διοργάνωσε ο γυμναστής του σχολείου μας, κ. Βασίλης Σαμόλης. Στη συνέχεια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, είχε ετοιμάσει μικρές εκπλήξεις για όλα τα παιδιά. Πολύχρωμες πινιάτες με δωράκια για όλους/ες που σκόρπισαν πολλά χαμόγελα, ενθύμια για τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, που ανοίγουν τα φτερά τους για το γυμνάσιο αλλά και δροσιστικούς χυμούς. Επίσης, η δημιουργία και η προβολή ενός αποχαιρετιστήριου βίντεο από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αφιερωμένo στα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης, συγκίνησε όλους/ες που το παρακολούθησαν, καθώς και η ομιλία του δασκάλου τους, κ. Παναγιώτη Καψάλα.
Όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας εύχεται στα παιδιά που μας αποχωρίζονται να έχουν μια όμορφη ζωή και να πραγματοποιήσουν όλα τα όνειρά τους! ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ!
Ενημέρωση και δράσεις για την οπτική αναπηρία
Με πρωτοβουλία της κ. Φανής Τσικούρα, υπεύθυνη του τμήματος ΖΕΠ, επισκέφτηκαν το σχολείο μας η κ. Κατερίνα Λορέντζου, Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, προπονητής στον Αθλητικό Σύλλογο Τυφλών, “Ήφαιστος”, με σκοπό τα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την οπτική αναπηρία. Παρουσιάστηκαν τεχνικές συνοδείας τυφλών ατόμων, η γραφομηχανή της γραφής Braille, η κούκλα που προσομοιώνει τη γραφή Braille, ένα σκάκι διαμορφωμένο για άτομα με οπτική αναπηρία, μπάλες ειδικά διαμορφωμένες, ώστε να γίνονται αντιληπτές μέσω του ήχου και ένα βίντεο με αθλητές/ τριες διάφορων αγωνισμάτων με οπτική αναπηρία. Στη συνέχεια τα παιδιά με την καθοδήγηση του προπονητή κ. Μαρκόπουλου, είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις ειδικά διαμορφωμένες μπάλες και να παίξουν το παιχνίδι “goalball”. Η σημερινή μέρα, χάρισε σπουδαίες εμπειρίες σε όλα τα παιδιά.
Δωρεάν Δημιουργική Απασχόληση Δήμου Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα υλοποιήσει και το φετινό καλοκαίρι, το επιτυχημένο πρόγραμμα “Δημιουργική Απασχόληση Μαθητών– Καλοκαίρι 2024”, που προσφέρεται δωρεάν στους κατοίκους της πόλης μας, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία του Δήμου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, εργαζομένων, πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών. Τα παιδιά θα χαρούν πολύτιμες ώρες ξενοιασιάς και δημιουργίας, με παιδαγωγικές δραστηριότητες, δημιουργικά παιχνίδια, γυμναστική, χορό, θεατρικά δρώμενα και ζωγραφική, έχοντας τη συνδρομή παιδαγωγών, γυμναστών και καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν τα παιδιά με έτος γέννησης 2019, που μόλις τελείωσαν τα προνήπια, μέχρι και τα παιδιά με έτος γέννησης 2012, που μόλις τελείωσαν το Δημοτικό και φοιτούν σε σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων είναι ημέρα Πέμπτη 30 Μαΐου, ώρα 09:00π.μ., έως τη συμπλήρωση των τμημάτων και των επιλαχόντων. Οι αιτήσεις γίνονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά στη πλατφόρμα: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/kdap/schools.php
Μοναδικό κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων, αποτελεί η σειρά προτεραιότητας των εισερχομένων αιτήσεων, βάσει της ημερομηνίας και ώρας της ηλεκτρονικής υποβολής.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
- Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής (συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στη πλατφόρμα)
- Βεβαίωση εργασίας της μητέρας ή αντίγραφο αποδεικτικού πρόσφατων ενσήμων (το επισυνάπτετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα)
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ΜΟΝΟ για τις πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες ή τις οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), για τις οποίες δεν απαιτείται η υποβολή βεβαίωση εργασίας (το επισυνάπτετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα).
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Δευτέρα 1 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Σαββάτου – Κυριακής, από τις 07:00 έως τις 16:00, στις παρακάτω σχολικές μονάδες του Δήμου μας:
- 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο – Κ.Δ.Β.Μ., Εγνατία 132 (Α΄ Κοινότητα)
- 66ο Δημοτικό Σχολείο, Ν. Καπάτου 8 & Γαλανάκη (Β΄ Κοινότητα)
- 24ο Δημοτικό Σχολείο, Τυδέως 26(Δ΄ Κοινότητα)
- 92ο Δημοτικό Σχολείο, Παπάφη 229 (Δ΄ Κοινότητα)
- 13ο Δημοτικό Σχολείο, Βαλαγιάννη 1 (Ε΄ Κοινότητα)
- 87ο Δημοτικό Σχολείο, 25ης Μαρτίου 1 (E΄ Κοινότητα)
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, Ζαΐμη 16, Τριανδρία (Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας)
και από τις 07:00 έως τις 15:00 στο:
- 1ο Ειδικό Σχολείο Θεσ/νίκης Καραϊσκάκη 1Α (Ε΄ Κοινότητας)
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αυλή του σχολείου μας!!!
Όμορφες μουσικές μελωδίες είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάτω από τη δροσερή σκιά του μεγάλου δέντρου της αυλής μας, καθώς η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε το σχολείο μας χαρίζοντάς μας ένα μαγικό μουσικό ταξίδι. Παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά διάφορα πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα, όπως: όμποε, κλαρινέτο, κλαρίνο, φαγκότο, σαξόφωνο, βαρύτονο, γκραν κάσα, πιατίνια, ταμπούρλο. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον μαέστρο και τους/τις μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η φιλία δυναμώνει…
Για ακόμη μια φορά τα παιδιά της Β΄τάξης με τη δασκάλα τους κ. Ναλμπάντη Αναστασία, συναντήθηκαν με τα παιδιά του 4ου Ειδικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και τη δασκάλα τους κ. Προδρομίδου Κωνσταντίνα και ενδυνάμωσαν τις φιλικές τους σχέσεις μέσα από κοινές δράσεις. Η κ. Προδρομίδου διάβασε το παραμύθι “Η καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά” της κ. Γιολάντας Τσορώνη – Γεωργιάδη, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής νοημοσύνης, την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν και να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνει ένα άλλο άτομο. Στη συνέχεια όλα τα παιδιά έπαιξαν μαζί το επιτραπέζιο παιχνίδι: “Η τυφλή αγελάδα”. Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να συνεργαστούν με τους/τις νέους/ες τους φίλους/ες.
Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
Με σκοπό να εξοικειωθούν τα Νήπια με το περιβάλλον του Δημοτικού σχολείου και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Α τάξης, πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα για την ομαλή μετάβασή τους. Η κ. Χρύσα Ψαθοπούλου, δασκάλα της Α΄τάξης, σε συνεργασία με την κ. Λαγκώνα Μαρία και την κ. Σιακαβάρα Ιωάννα, νηπιαγωγούς του 95ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες. Τα Νήπια καθίσανε στα θρανία με τα παιδιά της Α τάξης, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ξεφύλλισαν τα βιβλία και τα τετράδιά τους, και είπαν τις εντυπώσεις τους. Κάθε παιδάκι έγραψε το όνομά του στον πίνακα και ακολούθησε ένα παιχνίδι. Κάθε νήπιο έλεγε μια λέξη από το αρχικό γράμμα του ονόματός του. Τέλος τα παιδιά της Α τάξης πρόσφεραν στα νήπια “Τα κλειδιά της Α τάξης” μαζί με ένα μπαλόνι και τα νήπια μας έφτιαξαν μια ωραία αφίσα δίνοντας τις ευχές τους για καλό καλοκαίρι. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για ένα ομαδικό παιχνίδι στην αυλή του σχολείου.
Ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου
Ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των μαθητών/τριών του σχολείου μας και του 67ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης στα γηπεδάκια της Ξηροκρήνης. Τα παιδιά εδώ και καιρό είχαν τη γλυκιά ανυπομονησία της ποδοσφαιρικής συνάντησης και το τελικό αποτέλεσμα τους/τις ικανοποίησε, καθώς υπήρξαν οι νικητές/τριες του αγώνα με τελικό σκορ 0 -2. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την ευγενή άμιλλα που υπέδειξαν και για την ανάδειξη του αθλητικού πνεύματος.
































