5ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου

Ένα ιστολόγιο για το νηπιαγωγείο

Τα αποδημητικά πουλιά!

Μάι 202013
Αν ήμασταν σχολείο αυτές τις ανοιξιάτικες μέρες   θα σας ζητούσα βγαίνοντας στην αυλή να δείτε αν τα δέντρα μας που ήταν γυμνά τον χειμώνα  “φορέσανε” τα  φύλλα τους πάλι και αν βγάλαν   άνθη.

Θα σας ζητούσα να ψάξετε μήπως κανένα ζωάκι ξύπνησε από την χειμερία νάρκη…

Θυμάστε  πριν κλείσουν τα σχολεία που ο Νικόλας βρήκε στον τοίχο μία  τρύπα…η οποία ήταν μάλλον η φωλιά  που κοιμάται το   φίδι;

Θυμάστε που η Σούλα η Ανοιξούλα μας είχε πει ότι την άνοιξη επιστρέφουν τα αποδημητικά πουλιά και είχαμε πει ότι  όποιος δει πρώτος χελιδόνι να το πει και στους άλλους;

Τι είναι όμως τα αποδημητικά πουλιά και ποια είναι αυτά;

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο πολλά είδη πουλιών, τα οποία λέμε αποδημητικά μεταναστεύουν σε πιο ζεστές χώρες, διότι δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Όσο πλησιάζει ο χειμώνας η ανεύρεση τροφής (σπόροι, έντομα), καταφυγίου και νερού γίνεται πολύ δύσκολη. Τον χειμώνα δε που οι μέρες είναι μικρότερες  τα πουλιά  έχουν λιγότερες ώρες στη διάθεσή τους για να τα αναζητήσουν όλα αυτά.

Έτσι για να αποφύγουν το βαρύ και δύσκολο χειμώνα, πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη και εκεί  “ξεχειμωνιάζουν”. Κάθε χρόνο λοιπόν ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο. Φεύγουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο και επιστρέφουν αντίθετα την άνοιξη  πίσω στην “πατρίδα” τους όπου ζευγαρώνουν, φτιάχνουν τις φωλιές τους, γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Το δρομολόγιο όμως αυτό που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλες και μακρινές.  Το ταξίδι της μετανάστευσης μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και μερικούς μήνες. Πετούν μόνο την ημέρα και διασχίζουν πολλά εμπόδια (βουνά, θάλασσες. ερήμους) ενώ το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα.

Υπάρχουν βέβαια και πουλιά “μαραθωνοδρόμοι” που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση όπως το αρκτικό γλαρόνι, το οποίο κατέχει το ρεκόρ της απόστασης που καλύπτει κατά τη μετανάστευσή του.

 

Αν θέλετε μπορούμε να τα ακολουθήσουμε στη μεταναστευτική τους διαδρομή…στο μεγάλο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ              Και τώρα που είδατε το βίντεο μήπως αναγνωρίζετε κανένα από τα αποδημητικά πουλιά; Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μερικά από τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών που μεταναστεύουν στην Ελλάδα την άνοιξη.

Εκτός από τα αποδημητικά πουλιά είδατε και κάποιες φωλιές τους. Θυμάστε στην τάξη που μιλήσαμε στην παρεούλα για την χελιδονοφωλιά; Επειδή δεν πρόλαβα να σας τη δείξω σας την έστειλα να τη δείτε. Είναι φτιαγμένη από μικρά μπαλάκια από χώμα και νερό, δηλαδή λάσπη. Δεν είναι όμορφη;

Ώρα για κατασκευή:

Πάμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο αποδημητικό πτηνό μέσα στη φωλιά του; Μπορείτε να μαντέψετε ποιο είναι αυτό; Θα σας βοηθήσω λίγο.Είναι ένα μεγάλο  πτηνό που έρχεται κάθε χρόνο στη χώρα μας  και του αρέσει να φτιάχνει τη φωλιά του επάνω στις κολώνες ή στα καμπαναριά των εκκλησιών. Ποιο είναι άραγε; Ο πελαργός φυσικά!

*Ο πελαργός και η φωλιά του

1)Σχεδιάστε έναν πελαργό σαν αυτόν που βλέπετε στην εικόνα ή εκτυπώστε τον κάνοντας κλικ εδώ

2)Ζωγραφίστε το ράμφος του, κολλήστε του λευκά φτερά αν έχετε και κόψτε τον γύρω γύρω προσεκτικά. Κόψτε του και τα πόδια διότι δεν θα τα χρειαστείτε.

3)Ζητήστε από τους γονείς σας να σας κόψουν ένα ξύλινο καλαμάκι σε δύο κομμάτια και κολλήστε τα κάτω από το σώμα του πελαργού σχηματίζοντας του πόδια.

4)Πάρτε μία φωλιά από φιδέ ρίξτε λίγη κόλλα και κολλήστε τον πελαργό. Αφήστε τον να στεγνώσει.

 

Ο πελαργός στη φωλιά του είναι έτοιμος! Μπορείτε αν θέλετε να σχηματίσετε όλη την οικογένεια του πελαργού ή να προσθέσετε αυγά για τους νεοσσούς από πλαστελίνη ή ζυμάρι.

*Χελιδονοφωλιά

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε και τη φωλιά του χελιδονιού σχεδιάζοντας την όπως  στην εικόνα ή να την εκτυπώσετε κάνοντας κλικ εδώ. Στη συνέχεια όπως τα χελιδόνια μεταφέρουν μικρά μπαλάκια λάσπης στο στόμα τους και πετώντας προσπαθούν με υπομονή να χτίσουν την φωλιά τους όπου θα γεννήσουν τα αυγά τους έτσι και εσείς χτίστε τη φωλιά σας κολλώντας φακές.

Ιδέες για πολύ πολύ παιχνίδι στο σπίτι:

*Φτερουγίσματα!

Βρείτε έναν ανοιχτό χώρο και ανοίξτε τις φτερούγες σας για να πετάξετε σαν πουλιά…Πετάξτε αργά και μετά πιο γρήγορα -> πετάξτε προς τα μπρος και τώρα προς τα πίσω ->πετάξτε αριστερά και έπειτα δεξιά-> κάντε τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό σας πετώντας ->  ανοιγοκλείστε τις φτερούγες σας τεντώνοντας τα χέρια σας και μαζεύοντας τα πάλι -> σταθείτε όπως οι πελαργοί στο ένα πόδι… μετρήστε μέχρι το 10 και αλλάξτε πόδι. Και τώρα ξεκουραστείτε!

 *Πετάει πετάει…το πουλί!

Παίξτε όλη η οικογένεια μαζί το παιχνίδι που παίζουμε και στην τάξη “πετάει.. πετάει” προσπαθώντας να σηκώνετε το χέρι σας μόνο όταν ακούτε λέξεις που αφορούν κάποιο είδος πουλιού.

*Μες στο μουσείο τα πουλιά και άλλα πολλά πολλά πολλά!

Μπείτε στο Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κάνοντας κλικ εδώ και ψάξτε μέσα στις αίθουσΕς να βρείτε που είναι τα αποδημητικά πουλιά; Ψάξτε να βρείτε όσα περισσότερα μπορείτε. Προσοχή όμως γιατί πολλά ζώα κρύβονται εκεί…να είστε πολύ προσεκτικοί

*Λύστε το αίνιγμα!

Μέσα από την εφαρμογή που σας ετοίμασα εδώ προσπαθήστε να λύσετε το αίνιγμα επιλέγοντας την κατάλληλη λέξη.

 

από κάτω από: Άνοιξη, Περιβάλλον| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα αποδημητικά πουλιά!    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Σαν σήμερα

5/9/1997: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαραγκ, ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Πρόσφατα σχόλια



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων