Επειδή εγώ ξέρω ότι σας αρέσει πολύ να μπαίνετε στην κουζίνα της μαμάς… και να πιάνετε την κουτάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη…καμιά σταφιδίτσα να τη τρώτε στα κρυφά αλλά να βοηθάτε και τη μαμά κιόλας.. σας έχω μία συνταγή ειδική για μικρά χεράκια σαν τα δικά σας..Όχι πασχαλινά κουλούρια…ούτε μοσχομυριστά τσουρέκια… μήτε κατακόκκινα αυγά…αλλά συνταγή για…
Λαζαράκια
Το Σάββατο του Λαζάρου μπορείτε να φτιάξτε νόστιμα Λαζαράκια ή αλλιώς “Λαζάνια”, όπως τα λένε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Μέσα στη ζύμη συνήθιζαν αν βάζουν μέλι, καρύδια ή ότι άλλο ήθελε ο καθένας. Το έθιμο λέει μάλιστα ότι όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια δε θα χορτάσει ψωμί.
Πάμε να δούμε τη συνταγή που βρήκα στο ιστολόγιο dreamkindergarten και στην ανάρτηση εδώ;
Υλικά
-1 κιλό σκληρό αλεύρι για τσουρέκια
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1/2 ποτήρι ζάχαρη
-2 φλιτζάνια σταφίδες
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
-2 φακελάκια ξηρή μαγιά
-2 κ.γ. κανέλα
-γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
Και 1 ποτήρι χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
Εκτέλεση βήμα βήμα
- Σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό διαλύεστε τη μαγιά
- Ρίξτε σε μία λεκάνη το αλεύρι και στη μέση κάντε μία λακουβίτσα και προσθέστε το ελαιόλαδο,τη μαγιά και τη ζάχαρη
- Αρχίστε να ζυμώνετε με τα παιδιά προσθέτοντας χλιαρό νεράκι ώστε να έχετε μία ζύμη αρκετά σφιχτή
- Ρίξτε τα καρύδια, τις σταφίδες και την κανέλα συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρις ότου το μείγμα δεν θα κολλά στα χέρια σας.
- Αφήστε το μείγμα σας να “ξεκουραστεί” σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Πως θα τα πλάσετε
Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα πλάσετε είναι να κάνετε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα και να φτιάξετε δύο χεράκια, τα οποία περνάτε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετείτε τα γαρίφαλλα για μάτια.
Ο άλλος τρόπος είναι να κάνετε δύο λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους (όπως τα τσουρέκια) και θα αφήσετε τις άκρες για πόδια. Τα χέρια θα είναι νοητά σταυρωτά. Έπειτα κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε γαρύφαλλα για ματάκια.
Μεταφέρετε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε τους 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Καλή Επιτυχία!
Και ιδού τα δικά μας μικρά χεράκια που πλάσαν Λαζαράκια!
Πρόσφατα σχόλια