Πολλοί ήταν οι ζωγράφοι εκείνοι που εμπνεύστηκαν από τη ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού και θέλησαν με τα ιδιαίτερα χρώματα και τα πινέλα τους τα να τα αποτυπώσουν επάνω σε καμβάδες δημιουργώντας εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής. Κάποιοι μάλιστα μπορούν να σας ξεγελάσουν μάλιστα γιατί μοιάζουν σαν να είναι φωτογραφία.
Η Ανάσταση του Λάζαρου
Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν πολύ καλός φίλος του Χριστού. Κάποτε όμως αρρώστησε και οι αδελφές του η Μάρθα και η Μαρία έτρεξαν να ειδοποιήσουν το Χριστό να έρθει γρήγορα. Αυτός όμως ήταν μακριά και δεν πρόλαβε…Όταν έφτασε ο Χριστός στη Βηθανία ο Λάζαρος ήταν νεκρός ήδη για τέσσερις μέρες και είχε ταφεί σε μία σπηλιά που έκλεινε με μία μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός στάθηκε μπροστά από τη σπηλιά και με τα μάτια στραμμένα προς τον ουρανό προσευχήθηκε στον πατέρα του τον Θεό και ζητώντας τον να τον ακούσει φώναξε “Λάζαρε, δεύρο έξω”, δηλαδή “Λάζαρε βγες έξω” και ο Λάζαρος βγήκε έξω από τη σπηλιά και αναστήθηκε από τον κόσμο των νεκρών. Την μέρα αυτή συνηθίζεται στα χωριά να βγαίνουν τα κορίτσια, οι “Λαζαρίνες” με στολισμένα καλαθάκια, να τραγουδούν τα ειδικά κάλαντα (Λαζαρικά) και να δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά, καρύδια ή χρήματα.
“H Ανάσταση του Λαζάρου” Leon Bonnat
Η Κυριακή των Βαΐων-Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα
Μετά το Σάββατο του Λαζάρου ακολουθεί η Κυριακή των Βαιων. Πλησίαζε η γιορτή του Πάσχα και ο Χριστός είχε αποφασίσει να βρεθεί στα Ιεροσόλυμα για τον εορτασμό. Ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαιδουράκι για να πάει μέχρι εκεί. Επειδή όμως η Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος δεν ήταν μακριά, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και όταν ο Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα όλοι τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες και δάφνες, όπως έκαναν και στους βασιλιάδες. Εκεινή την μέρα λοιπόν η εκκλησία στολίζεται με βάγιες (κλαδάκια δάφνης) και έτσι ξεκινά για την εκκλησία η Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες των Παθών, δηλαδή ψαλμοί και τροπάρια που μιλούν για τα γεγονότα αυτά.
“Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα” Jean-Leon Gerome
Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας στην εκκλησία ακούμε την παραβολή της καταραμένης συκιάς, η οποία ξεράθηκε μονομιάς ως εκ θαύματος από τον Χριστό.
Μεγάλη Τρίτη
Τη Μεγάλη Τρίτη, στην εκκλησία, ακούμε την παραβολή των δέκα παρθένων και την παραβολή των ταλάντων που μας διδάσκουν πως πρέπει να καλλιεργούμε τα χαρίσματα που μας έχει δώσει ο Θεός και να τα προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούμε ένα από τα πιο ωραία τροπάρια, αυτό της Κασσιανής.
Μεγάλη Τετάρτη
Τη Μεγάλη Τετάρτη το πρωί τελείται το Μεγάλο Ευχέλαιο όπου στο τέλος ο παπάς μας σταυρώνει για να μας ευλογήσει με το λαδάκι. Στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης παρακολουθούμε μεταξύ άλλων τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαίων και την προδοσία του Ιούδα.
Μεγάλη Πέμπτη
Ο Ιερός Νιπτήρας
Ο Χριστός κάλεσε τους μαθητές του σε Μυστικό Δείπνο αντιλαμβανόμενος ότι πλησίαζε η ώρα που θα τον πρόδιδαν και θα τον οδηγούσαν στο Σταυρό. Ο Χριστός πριν το Δείπνο έπλυνε τα πόδια των δώδεκα μαθητών του θέλοντας να δείξει σε αυτούς ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Αυτό το γεγονός αναβιώνει το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και ονομάζεται Ιερός Νιπτήρας.
“Ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών του” JacopoTintoretto
Ο Μυστικός Δείπνος
Στο Δείπνο αυτό ο Χριστός παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Πήρε ένα κομμάτι ψωμί, το μοίρασε και τους είπε “Αυτό είναι το σώμα μου που θα προσφερθεί για τους ανθρώπους”. Έπειτα τους προσέφερε μία κούπα με κρασί και τους είπε “Αυτό είναι το αίμα μου. Το δίνω για σας και για όλους τους ανθρώπους”. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή.
“Ο Μυστικός Δείπνος” Leonardo Da Vinci
Η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαίων
Ο Χριστός και οι μαθητές του μετά το Δείπνο πήγαν στο Όρος των Ελαίων (ένας ελαιώνας), γνωστός και ως κήπος της Γεσθημανής για να προσευχηθεί στο Θεό να του δώσει δύναμη να αντιμετωπίσει τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν
“Η προσευχή του Χριστού στη Γεσθημανή” ” El Greco
Το φιλί του Ιούδα και η σύλληψη του Χριστού
Την ώρα που ο Χριστός βρισκόταν στο Όρος των Ελαίων τον πλησίασε ένας από τους μαθητές του ο Ιούδας και δίνοντας του ένα φιλί του είπε “Χαίρε Διδάσκαλε”. Αυτό ήταν το σημάδι που διάλεξε ο Ιούδας για να προδώσει τον Χριστό και να τον συλλάβουν οι στρατιώτες για να τον οδηγήσουν στον αρχιερέα.
“Η Σύλληψη του Χριστού”,Antony Van Dyck
Ο Χριστός οδηγείται στον Πόντιο Πιλάτο
Όταν ο Χριστός οδηγείται στον Πόντιο Πιλάτο αυτός δεν έβρισκε κανέναν λόγο για να καταδικάσει τον Ιησού. Θέλοντας να τον σώσει, πρότεινε να δώσει χάρη σε έναν κατάδικο, όπως ήταν το έθιμο του Πάσχα. Έτσι παρουσίασε στον κόσμο τον Χριστό και τον ληστή Βαραββά. Ρώτησε τον κόσμο “Ποιον από τους δύο θέλετε να ελευθερώσω; Τον Ιησού ή τον Βαραββά που είναι ένας ληστής;” Προς μεγάλη του έκπληξη άκουσε το πλήθος να φωνάζει να ελευθερώσει τον Βαραββά και να σταυρώσει τον Χριστό.
“Ίδε ο άνθρωπος” Aντόνιο Τσιζέρι
Ο Χριστός μεταφέρει τον Σταυρό του
Οι στρατιώτες πήραν τον Χριστό και του φόρεσαν έναν κόκκινο μανδύα και ένα ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι. Του φόρτωσαν ένα βαρύ σταυρό και ξεκίνησαν για το βουνό όπου θα σταυρωνόταν, τον Γολγοθά.
“O Χριστός κουβαλώντας τον Σταυρό του” El Greco
Η Σταύρωση του Χριστού
Φτάνοντας στον Γολγοθά, οι στρατιώτες σταύρωσαν τον Χριστό.Το γεγονός της Σταύρωσης γιορτάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα στην εκκλησία, όπου γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης και βγαίνει για προσκύνημα ο Σταυρός του Χριστού.
“Christ of Saint John of the Cross” Salvador Dali
Μεγάλη Παρασκευή
Η Αποκαθήλωση του Χριστού, η Ταφή και ο Επιτάφιος ΘρήνοςΟ Χριστός πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής. Κατέβασαν το σώμα του από το Σταυρό και το τοποθέτησαν σε ένα τάφο σκαλισμένο στο βράχο. Έβαλαν μάλιστα μπροστά και μία μεγάλη πέτρα και φρουρούς να τον προσέχουν. Εκείνη την μέρα στην εκκλησία στολίζεται με λουλούδια ο Επιτάφιος, γίνεται η περιφορά του από τους πιστούς και ακούγεται το υπέροχο τροπάριο “Ω γλυκύ μου έαρ”
“H Αποκαθήλωσις” Van der Weyden
“Επιτάφιος Θρήνος του Χριστού”S.Botticelli
Μεγάλο Σάββατο
Η Άνασταση του Χριστού
Νωρίς το πρωί της Κυριακής η Μαρία η Μαγδαληνή μαζί με άλλες γυναίκες πήγαν στον τάφο του Χριστού για να αλείψουν το σώμα του με λάδι και αρωματικά έλαια. Φτάνοντας εκεί βρήκαν τον τάφο ανοικτό. Ένας άγγελος καθόταν στα δεξιά. Είπε στις γυναίκες: “Γιατί ψάχνετε έναν ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Ο Χριστός Αναστήθηκε! Να πάτε να βρείτε τους μαθητές του και να τους πείτε τα χαρμόσυνα νέα”
“Η Ανάσταση” Raphael
*Οι πίνακες ζωγραφικής που χρησιμοποιούνται στην παρούσα ανάρτηση είναι για εκπαιδευτική χρήση και δεν υπάρχει εμπορικός σκοπός/οικονομικό όφελος
Πρόσφατα σχόλια