Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2024
Η ζαρντινιέρες της ζωής
Παπαρούνες, σύμβολο της άνοιξης.
Οι παπαρούνες, είναι το αγριολούλουδο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης.
Τις βλέπουμε να φυτρώνουν κατακόκκινες ανάμεσα σε ερείπια, σε ξερολιθιές, σε βοσκοτόπια, σε χέρσα χωράφια, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς.
Μέσα από πίνακες καλλιτεχνών που απεικονίζουν τις χαρακτηριστικές ανοιξιάτικες παπαρούνες, μιλήσαμε για την άνοιξη και τα λουλούδια, για τη φύση και τη ζωή.
Παίρνοντας έμπνευση από τα έργα που είδαμε, δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα τέχνης με παπαρούνες.
Τριαντάφυλλα με την τεχνική του βιτρό
Η τεχνική της ζωγραφικής σε βιτρό είναι μια όμορφη μέθοδος που χρησιμοποιεί χρωματιστά κομμάτια γυαλιού, χαρτιού ή πλαστικού για να δημιουργήσει εικόνες. Οι μικροί μας καλλιτέχνες , εξέφρασαν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τα μοναδικά έργα τέχνης τους χρησιμοποιώντας την τεχνική του βιτρό σε χαρτί και στη συνέχεια διακοσμήσαμε την τάξη μας. 🌹
Έντομα της άνοιξης
Θέατρο Σκιών στο Νηπιαγωγείο
Στο νηπιαγωγείο μας, παρακολουθήσαμε την παράσταση του θεάτρου σκιών ” Ο Καραγιόζης και η κούνια” από τον πολύ χαρισματικό καραγκιοζοπαίκτη κύριο Κωνσταντίνο Ντούμπα.
Ο Καραγκιόζης είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού θεάτρου σκιών και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα από τις ιστορίες του, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Οι ιστορίες του Καραγκιόζη περιλαμβάνουν συχνά ηθικά διδάγματα και μαθήματα ζωής. Μέσα από τις περιπέτειες του Καραγκιόζη και των φίλων του, τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία της αλληλεγγύης, της τιμιότητας και της γενναιότητας . Ο Καραγκιόζης, λοιπόν, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ψυχαγωγικό θέαμα. Είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ανάπτυξης, που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα και προσφέρει πολύτιμα μαθήματα ζωής στα παιδιά.
Παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά
Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά
Στα πλαίσια της διεξαγωγής του e-twinning προγράμματος “Game from past to future” που συμμετέχει το σχολείο μας, κατασκευάσαμε παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτοκίνητα, τρένα, φτερωτά πουλιά και αστεία τερατάκια δημιουργήθηκαν από τους μικρούς μας καλλιτέχνες. Τα παιδιά παρουσίασαν τα έργα τους στους συμμαθητές τους και έπαιξαν με αυτά. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά καλλιέργησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, κοινωνικοποιήθηκαν και διασκέδασαν πολύ! Στη συνέχεια, ανταλλάξαμε τις ιδέες μας για κατασκευές με τις υπόλοιπες χώρες που συνεργαζόμαστε στο πρότζεκτ.
Βιωματικό Σεμινάριο Μελισσοκομίας
Στο σχολείο μας είχαμε μια ξεχωριστή επίσκεψη. Μας επισκέφθηκε ο κύριος Χαράλαμπος Σταματούκος, μελισσοκόμος από τη Νέα Λάμψακο Χαλκίδας και μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες για την κοινωνία των μελισσών, την οργάνωσή της και το ρόλο που τα μέλη της επιτελούν για την εύρυθμη λειτουργία της κυψέλης.
Το βιωματικό αυτό σεμινάριο μελισσοκομίας που παρακολουθήσαμε, μας πληροφόρησε για όλη τη μελισσοκομική περίοδο, από την εγκατάσταση των κυψελών μέχρι την παραλαβή του μελιού και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων. Οι μαθητές μας, έμαθαν όλα όσα αφορούν:
👉στη συγκρότηση της κοινωνίας της κυψέλης,
👉στις διαδικασίες εργασιών στο μελίσσι,
👉στις χρήσεις των προϊόντων της κυψέλης,
👉στον απαραίτητο εξοπλισμό του μελισσοκόμου,
👉στις μελισσοκομικές εργασίες όλων των εποχών,
👉στην αντιμετώπιση παθολογικών και μη παθολογικών προβλημάτων στην κυψέλη και
👉στις τεχνικές βασιλοτροφίας που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι.
Ήρθαμε σε επαφή με τον εξοπλισμό του μελισσοκόμου, τη στολή, την κυψέλη, τα εξαρτήματα του μελισσοκόμου, το καπνιστήρι, τη βούρτσα που απομακρύνει τις μέλισσες, την κηρήθρα, τα κελιά, τη γύρη, με ζωντανές εργάτριες μέλισσες και κηφήνες και ακόμη με την ίδια τη βασίλισσα μέλισσα. Επίσης, συγκρίναμε μια μέλισσα με μια σφήκα και εντοπίσαμε τις διαφορές τους ώστε να μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε στη φύση.
Μιλήσαμε για τη θρεπτική αξία του μελιού στη διατροφή μας, για τα προϊόντα που παίρνουμε από τις μέλισσες καθώς και για τη σημασία αυτού του εντόμου στην ισορροπία της φύσης, στην επικονίαση των λουλουδιών και την τροφική αλυσίδα.
Στο τέλος της επίσκεψης, ο κύριος Σταματούκος, προσέφερε στους μαθητές από μια κηραλοιφή, προϊόν των μελισσών του.