Άρθρα ανά μήνα: Μάρτιος 2022
Νέες εγγραφές 2022-2023 – Παράταση εγγραφών
Παρατείνονται οι εγγραφές μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2022-23.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23, παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022.
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2022.
Η διαδικασία αφορά όλα τα παιδιά που είναι γεννημένα το έτος 2018
Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο–προνήπιο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/
Η εγγραφή μαθητών που ήδη φοιτούν στο σχολείο στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου, δηλαδή παιδιά γεννημένα το 2017, γίνεται αυτεπάγγελτα. Παιδιά που δεν φοιτούν σε νηπιαγωγείο, αλλά είναι γεννημένα το 2017, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με τα παιδιά του 2018.
Διαδικασία αίτησης:
- Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών–διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
- Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
- Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου.
Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους
γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων,
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα
Δικαιολογητικά που προσκομίζονται στη σχολική μονάδα:
α) Δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής
β) Υπεύθυνη δήλωση του έτερου γονέα ότι επιθυμεί την εγγραφή του μαθητή/της μαθήτριας στο νηπιαγωγείο
γ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 Εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)
δ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α ́ 25).
ε) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Όρια σχολικής περιφέρειας 5ου νηπιαγωγείου Περαίας:
Ώρες επικοινωνίας: 8:45 π.μ. – 12:00 π.μ.
Τηλ: 23920-75675
Email: mail@5nip-peraias.thess.sch.gr
Διαδραστικός χάρτης συμμετοχών στο εκπαιδευτικό project “Μy carnival, your carnival”
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον διαδραστικό χάρτη, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του project, στο οποίο συμμετείχαν 3 σχολεία από τη Βραζιλία, 2 από την Κύπρο, 6 από τη Γερμανία, 13 από την Ισπανία και 42 από την Ελλάδα!
Καλώς ήρθες Μάρτη, καλώς ήρθες χελιδόνα!
Το έθιμο της χελιδόνας και τα κάλαντα του Μάρτη.
Τα χελιδονίσματα- έθιμο χελιδόνας είναι ένα έθιμο που έχει η πατρίδα μας και συνδέεται με την άφιξη των χελιδονιών. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας συνήθιζαν να φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, με το οποίο τριγυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν την «χελιδόνα». Οι νοικοκυρές τους έδιναν χρήματα, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Το έθιμο αυτό, συνεχίστηκε μέχρι και τα νεότερα χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Το ομοίωμα χελιδονιού που κρατούσαν οι μαθητές ήταν ένα ραβδάκι, στην άκρη του οποίου στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδουνάκια στο λαιμό του και καθώς, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, κουνούσαν το ραβδί τους και έλεγαν τα «χελιδονίσματα»(κάλαντα της άνοιξης). Επίσης, σε πολλές περιοχές, το ομοίωμα, στηριζόταν πάνω σε ένα καλαθάκι, το οποίο ήταν σύμβολο βλάστησης.
Στην τάξη μας μιλήσαμε για το παραδοσιακό αυτό έθιμο, φτιάξαμε τη δική μας χελιδόνα και είπαμε στους γονείς μας τα κάλαντα του Μάρτη: