Στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων «STEAM και η ΓΗ γυρίζει….» την Τετάρτη 21/2/2024, συμμετείχαμε στο Εργαστήρι STEAM πλανήτες, που είχε ως στόχο, με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης, τα παιδιά να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα. Να μάθουν ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλεξαρτώμενοι, καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.. Με την βοήθεια της ρομποτικής τα παιδιά ανακάλυψαν τους πλανήτες κι ενθουσιάστηκαν με την μελισσούλα bee bot!
Οι μικροί μας εξερευνητές περιπλανήθηκαν στο διάστημα . Προγραμμάτισαν τη μελισσούλα για να “ταξιδέψει” στο διάστημα και να γνωρίσει το ηλιακό μας σύστημα. Ταξιδέψαν στη Σελήνη, στον Άρη. Απέφυγαν να πλησιάσουν τον Ήλιο και δεν απομακρύνθηκαν πέρα από τον Ποσειδώνα !
Στις 21 Ιουλίου 1969, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα. Ο Άρμστρονγκ, εκείνη τη μέρα άνοιξε τον δρόμο της εξερεύνησης του διαστήματος. Δεν ήταν όμως μόνος του σε αυτό το ταξίδι. Είχε για συνοδοιπόρο του τα όνειρα της ανθρωπότητας από τα αρχαία χρόνια αλλά και την περιέργεια που μας προκαλούσε ανέκαθεν το αχανές σύμπαν. Ωστόσο, την επίσημη αρχή στην εξερεύνηση του διαστήματος έκανε λίγα χρόνια νωρίτερα ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, όταν στις 12 Απριλίου του 1961 μπήκε για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο Βοστόκ 1.
«Όταν ήμουν παιδί, καθόμουν στο κρεβάτι μου και κοίταζα τη μακρινή Σελήνη έξω από το παράθυρο. Αναρωτιόμουν αν μια μέρα θα στεκόταν κάποιος άνθρωπος στην επιφάνειά της και θα κοίταζε τη μακρινή Γη…»
Νιλ Άρμστρονγκ
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των εργαστηρίων δεξιοτήτων, καθώς και oμαδοσυνεργατικές εργασίες των νηπίων:
Πολύ βοηθητικό ήταν το sway της συναδέρφου Μπερέτη Ευαγγελίας.
Παίξαμε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια για να μάθουμε καλύτερα το ηλιακό μας σύστημα:
Μπράβο σας παιδιά!!!Δικαιούστε τον τίτλο του καλύτερου Αστροναύτη!!!