Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου η πόρτα του Νηπιαγωγείου άνοιξε και τα παιδιά μας πρόσφεραν ενθύμια τρυφερότητας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Μιλήσαμε για την διπλή της διάσταση, θρησκευτική και εθνική, ενώ με τη βοήθεια ποικίλου υλικού ξετυλίξαμε το νήμα της ιστορίας. Προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς ήταν για τους Έλληνες η ζωή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μάθαμε για το έργο της Φιλικής Εταιρίας που οργάνωσε και προετοίμασε τους υπόδουλους Έλληνες για το μεγάλο αγώνα, αλλά και για τον ξεσηκωμό, την επανάσταση των Ελλήνων που οδήγησε στην πολυπόθητη απελευθέρωση! Μάθαμε τους ήρωες της επανάστασης, γνωρίσαμε τα όπλα της εποχής, και τιμήσαμε με τον δικό μας τρόπο τους Έλληνες που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς αγωνίστηκαν με σθένος !! Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση και τις παρουσίες των σπουδαίων μας ηρώων που με περίσσιο θάρρος θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία!
Αξιαγάπητη η συνεργασία των 2 τμημάτων των Παραρτημάτων του 1ου και του 5ου Νηπιαγωγείου Πεύκης , στην οργάνωση και διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων της σημερινής μέρας!! Και του χρόνου παιδιά, με υγεία!!!
Απολαύστε μας:
Καντάτα ελευθερίας (Το χάραμα επήρα)
Λένε, πως έτρωγαν άλογα, σκυλιά, γάτες και ποντίκια για να επιβιώσουν.
Λένε, πως οι μάνες έσφαζαν τα μωρά τους, για να μη πέσουν στα χέρια του οχτρού, και μετά αυτοκτονούσαν με το ίδιο ματωμένο μαχαίρι.
Λένε, πως ένας Τούρκος πήγε να σκυλέψει το άψυχο κορμί ενός παιδιού και η μάνα, αφού έβγαλε το μαχαίρι που είχε χώσει πριν λίγο στο στήθος της, τον έσφαξε.
Λένε, πως ο ήχος της έκρηξης από την ανατίναξη ακούστηκε στον Άδη και τάραξε τον Χάρο.
Γιατί ο Χάρος άκουσε την έκρηξη και περίμενε τους Μεσολογγίτες, μα πιότεροι Τούρκοι κατρακύλησαν κάτω εκεί θαρρώ.
Λένε, πως κάποιος πρόδωσε την ΕΞΟΔΟ.
Λένε, πως τη νύχτα του Λαζάρου το Μεσολόγγι ανέστησε την Ελλάδα.
Λένε, πως τα βόλια και οι οβίδες, που χάλασαν οι οχτροί, μπορούσαν να καλύψουν τη γη ολάκερη τρεις φορές, μα πάλι το Μεσολόγγι δεν έπεφτε.
Λένε, πως τις νύχτες οι Μεσολογγίτισες τραγουδούσαν τραγούδια θάρρους για τους άντρες τους.
Λένε, πως οι γενναίοι έβγαιναν από τα τείχη και κορόιδευαν τους απ’εκεί για να τους εκνευρίσουν.
Λένε, πως ο Βύρωνας αγάπησε τόσο πολύ το Μεσολόγγι που εδώ άφησε την τελευταία του ανάσα. Γιατί εδώ θεώρησε πως είναι η πατρίδα του πλέον.
Λένε, πως μετά την ΕΞΟΔΟ θέριεψε το φιλελληνικό κίνημα.
Λένε, πως από τους 11.000 περίπου Μεσολογγίτες που ήταν μέσα από τα τείχη, οι 3.500 μπορούσαν να πολεμήσουν. Κι όμως…
Λένε, πως κάθε μέρα πέθαιναν 150 από τους δικούς μας….
Και puzzle με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, για να παίξετε παιδιά!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή