Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25

        ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2024-2025

                                       527 5275741 kindergarten clipart hd png download 1

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας  για το σχολικό έτος 2024-2025 ,  γίνονται μέσω  της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής την οποία  υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://protieggrafi.services.gov.gr/

Οι εγγραφές στη σχολική βαθμίδα του νηπιαγωγείου γίνονται από 1 έως 20 Μαρτίου κάθε έτους . Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2024-2025, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής και συγκεκριμένα, εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2019 και το 2020 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. .

Τα Προνήπια που κατά το Σχολ. Έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν ως νήπια εγγράφονται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109) και  ο γονέας δηλώνει αν επιθυμεί την συμμετοχή του μαθητή στο ολοήμερο τμήμα.  

Η Προϊσταμένη  του Νηπιαγωγείου ελέγχει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την ακρίβεια των στοιχείων των αιτήσεων που υπεβλήθησαν και αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους/νες για την αποδοχή ή μη της αίτησής τους καθώς και τους λόγους για τους οποίους η αίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

                                ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.                                                 

Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).   

Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

ατα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή.

Το σύστημα παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή.

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ.  Συγκεκριμένα ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ–  (η  τηλεφωνία δεν είναι ΔΕΚΟ), παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο καταχωρημένο στο  taxisnet,  από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας. Αυτά τα αποδεικτικά θα πρέπει να είναι στο όνομα των γονέων-κηδεμόνων που κάνουν την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου.

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να  προσκομίσει βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα/πρωινή ζώνη (ισχύει μόνο για παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο),

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα , ενώ παράλληλα επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου       

ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ:                                                        1)Η ηλεκτρονική αίτηση  εγγραφής . ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα ή το Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, καθώς και  ο λογαριασμός ΔΕΚΟ

2) Βεβαίωση Φοίτησης από την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης εάν φοιτά σε αυτή άλλο τέκνο

3) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.), συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού

4) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Και Φωτοτυπία των σελίδων εμβολιασμού και της πρώτης σελίδας με τα στοιχεία του μαθητή από το Βιβλιάριο Υγείας.

5) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

6)Πιστοποιητικό γέννησης του/της μαθητή/τριας, επίσημα μεταφρασμένο (μόνο για τους αλλοδαπούς μαθητές).

 7) Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του ετέρου γονέα

8) Υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

 8) Φωτοτυπία Δικαστικής Απόφασης ή Ιδιωτικού Συμφωνητικού Επιμέλειας (σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης).

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.

Μετά την υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της.  Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».  Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα. Η σχολική μονάδα φοίτησης του νηπίου/προνηπίου θα καθοριστεί μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανείμει τις αιτήσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις κάθε Νηπιαγωγείου.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής των Νηπιαγωγείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εγγράφονται οι μαθητές/τριες κατόπιν σχετικής αίτησης δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Γίνονται δεκτές όλες ανεξαιρέτως οι αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα χωρίς προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής :

  1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και αυτό δύναται να λειτουργήσει, εάν και εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.
  2. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.

 Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται. 

Προσοχή:  Τα δικαιολογητικά  που απαιτούνται για την εγγραφή και πρέπει να προσκομιστούν στη σχολική μονάδα , αφού έχει υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση, θα παραλαμβάνονται από Δευτέρα-Παρασκευή 11.30-12.00 π.μ εφόσον  προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το σχολείο για διευκρινήσεις και ραντεβού .

Επικοινωνία με το Νηπιαγωγείοmail@5nip-pefkis.att.sch.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 8029149  και ώρες 11.30-12.00 π.μ

Το ίδιο διάστημα 1-20 Μαρτίου θα γίνουν δια ζώσης οι εγγραφές στα δημοτικά. Θα δοθεί βεβαίωση φοίτησης από το νηπιαγωγείο.

                                     Γεωγραφικά ΟΡΙΑ  5ου Νηπιαγωγείου Πεύκης

                                   ορια

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε σε χάρτη τα όρια των σχολικών περιφερειών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας, σχολικού έτους 2024-2025.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1UCEIIihyuAk4ir7fe72Ay8VRtcdMYeE&ll=38.04381183751476%2C23.811741864627205&z=12

ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (μονοί 9 έως τέλους / ζυγοί 16  έως τέλους),  ΑΓΡΙΝΙΟΥ όλοι οι ζυγοί αριθμοί, ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ μονοί από 39 έως τέλους / ζυγοί από 42 έως τέλους, ΑΝΔΡΟΥ όλοι οι αριθμοί,  ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΒΙΤΣΙ όλοι οι αριθμοί, ΒΥΡΩΝΟΣ μονοί 39 – 45 / ζυγοί όλοι, ΓΡΑΜΜΟΥ  μονοί 1-15, ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ όλοι οι αριθμοί, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ μονοί 1-15 / ζυγοί 2 – 22, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ μονοί 37 έως τέλους / ζυγοί ΑΛΣΟΣ, ΕΡΜΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μονοί 11 – 25 /ζυγοί ΟΧΙ, ΙΩΝΙΑΣ όλοι οι αριθμοί, ΚΑΛΥΜΝΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ μονοί 19 έως τέλους / ζυγοί 26 έως τέλους, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ μονοί 71 έως τέλους / ζυγοί 60 έως τέλους , ΚΟΝΙΤΣΗΣ όλοι οι αριθμοί, ΚΟΡΙΝΘΟΥ όλοι οι αριθμοί εκτός του 31,  ΚΩ όλοι οι αριθμοί,, ΛΑΜΙΑΣ μονοί 3 – 17 / ζυγοί ΟΧΙ , ΛΑΡΙΣΗΣ όλοι οι αριθμοί, ΛΕΡΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ όλοι οι αριθμοί, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ όλοι οι αριθμοί,  ΝΑΞΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΝΑΟΥΣΗΣ μονοί ΟΧΙ / ζυγοί 12 έως τέλους , ΝΙΚΑΙΑΣ όλοι οι αριθμοί, ΠΛΑΠΟΥΤΑ όσοι αριθμοί ανήκουν στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης, ΠΡΕΒΕΖΗΣ  οι  μονοί αριθμοί, ΠΡΟΥΣΗΣ όλοι οι αριθμοί,  ΣΑΜΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΣΚΥΡΟΥ όλοι οι αριθμοί, ΣΟΥΛΙΟΥ όλοι οι αριθμοί ,  ΧΑΛΚΗΣ όλοι οι αριθμοί, ΧΙΟΥ όλοι οι αριθμοί εκτός 28,30,32,34,  ΧΡΥΣ. ΣΜΥΡΝΗΣ μονοί 59 έως τέλους / ζυγοί 36 έως τέλους.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

Συμμετοχή στη δράση «Το δεκατιανό που προτιμώ» του ΚΠΕ Αρναίας.

Σήμερα Τρίτη 27/2/2024, το σχολείο μας  συμμετείχε στη δράση «Το δεκατιανό που προτιμώ» του ΚΠΕ (ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)Αρναίας. Το Κ.ΠΕ. Αρναίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργάνωσε εξ αποστάσεως ενημερωτική δράση στην  οποία  συμμετείχαν τα σχολεία του Σ.Δ.Δ. «Ταπερίστας 2024» .
Συνδεθήκαμε  στο Webex 10 λεπτά πριν τις 10π.μ. και παρακολουθήσαμε το Πρόγραμμα των  Νηπιαγωγείων :
-Έγινε ενημέρωση των νηπίων  από τον κύριο Πουλημενέα Δημήτριο, Διδάκτωρα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Διδάσκοντος στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου,  διάρκειας 15΄ και ακολούθησε
-Συμμετοχή των μαθητών στο εργαστήριο- σε εικαστική δημιουργία :«Ζωγραφίζω το δεκατιανό μου».
Δώσαμε σε κάθε μαθητή το σκίτσο με το φαγητοδοχείο και τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν μέσα το δεκατιανό που θα ήθελαν για αύριο ή το δεκατιανό που προτιμούν. Όταν τελείωσαν τη ζωγραφιά, τους δώσαμε το δεύτερο φύλλο και τους ζητήσαμε να κυκλώσουν όσα τρόφιμα έχουν ζωγραφίσει στο τάπερ τους. Εάν κάποιο από αυτά δεν υπήρχε μέσα στο πιάτο, τους ζητήσαμε να το ζωγραφίσουν στο περιθώριο του φύλλου.
Όταν τελείωνε κάποιος μαθητής τη ζωγραφιά του(εντός του χρόνου), η εκπαιδευτικός την φωτογράφιζε και στη συνέχεια τη  δημοσιεύσαμε στο padlet
https://padlet.com/arnaiakpe/padlet-68k2tn7hwzimjk67
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:
2cd1bfb9 2fbe 4b25 abdd d0360669f9a83b3b7c46 6d3a 4466 b474 e6db7a2bb6868e55d85d 877b 42b6 b383 46d623e0af9987e1c36c ff05 4cb5 95d2 cfa6970ba85c 295f7fcc e205 4fb2 a243 e08eb07e7019 6591f1b8 dcba 492c b7a0 696622a40288 6842778c b352 42b4 902d 23a2c9d7b19c 426096730 916322423615735 773832157902789976 n 426162914 709340774616292 5874990875461535928 n 426221020 1273594870697823 7424960475568199137 ndf5c317f 48db 4ffb 9773 bce21e9edecd ef19dcd2 1cc8 424e 999d 16cc0db69868c95dffc6 b9a5 4630 95b8 f33e3d216def c54157c8 ab04 477d 9f83 909643161d7a d4f6d026 9f54 465b a6ed 32c6317483d4429391925 1055496175516425 1643974796278124894 n

Εργαστήρι ρομποτικής.

Σήμερα  Τετάρτη 21/2/2024,  συμμετείχαμε   στο Εργαστήρι STEAM  πλανήτες, στα πλαίσια του καινούργιου εργαστηρίου δεξιοτήτων «STEAM και η ΓΗ γυρίζει….» που έχει ως στόχο, με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης, τα παιδιά να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα. Να μάθουν  ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, ​αλλά αλληλεξαρτώμενοι, καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο ​και ο Ήλιος, με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας.. Με την βοήθεια της ρομποτικής τα παιδιά ανακάλυψαν τους πλανήτες κι  ενθουσιάστηκαν με την μελισσούλα bee bot!

Οι μικροί μας εξερευνητές περιπλανήθηκαν  στο διάστημα . Προγραμμάτισαν τη μελισσούλα για να “ταξιδέψει” στο διάστημα και να γνωρίσει το ηλιακό μας σύστημα. Ταξιδέψαν στη Σελήνη, στον Άρη. Απέφυγαν  να πλησιάσουν τον Ήλιο και  δεν απομακρύνθηκαν  πέρα από τον Ποσειδώνα !

Απολαύστε τους:

2da72506 75d5 462c 8ef6 e4116b2cb99a 3b744cbf 52f1 4547 ae6a eb4a72790792 3cd4af9f ee03 4d79 8c90 fbf1cc65bb5b 5d26fc79 7a86 498c 8fb2 3a3026be543b 5eabec86 edc2 49d0 85ea 69f4fcc4e5f2 5faa1d18 b274 4fa4 b1f8 ccbfc3c4c5af 8b1e4ffe 0e36 46d8 b3d4 46f165e0c112 015f947c 8c8c 4f89 be89 bdadf73f59f2 089a7dac 4ae2 4ed6 b1d1 605d3f2562a2 145df311 cc88 473c add6 cda486ec38aa 483d304c 1218 4f3e 9768 6866567bcf14 99992285 38e5 4026 ac04 541f5567a330 aa22134e 1410 4633 9f7c 1d834e04de59 ba2076d9 01e6 4f9c 896f d9913f02cfeb d72c20c3 1fed 4f54 86f2 2171b063cfd3 f8c50f77 e43e 4196 8b89 4fef9a48e114 0c052ebb b281 4898 a29f 99d0c16efc5f1f38264e aedd 48a5 8a4e b02a4fc9df9a02c827a8 dfc6 4dcd 82ec 0b90dfec11a65d0785c7 2547 4e27 997f d9f2c1718cb75d7840c5 45d8 4f48 a235 c518994d149c8a65b7f1 440c 4316 af01 47d94abee0e515ef81bb edfc 460d b98f 9df6473c54cd33e689c5 e926 4544 bc1a 132b790fb94c34cbf82f b839 4628 bb9d d562a8c6e51d377f8fc6 56a9 4618 afbd 51f3de0539a2555e6634 d149 4d4f 8e4f 746df1dd09ee997ac997 e194 44c2 817a 5d61eec4bd0c60373b03 0b2e 4232 941d e77cad65fbbc927296c2 e3ad 498d 863b e383197a1db55a3831c9 0ce7 4ed4 a149 f91e9ef6af2c8d4c741b 7d91 4aed b3b5 25c1501b089d43c8fa7f 9e0b 49ca b87d ba65fe527a11840fc742 62b2 4f26 9e77 54f6b466b16ba7c52dde dfe3 45b1 b834 f1d1fa4935d2e0684254 007a 4bae 8dc1 79f6e5b58d2fbd86de37 6378 4c46 af30 fdeb87eee753e545df1f 0baf 4719 b240 dcb44ab16ce3f3ad942b d472 4d96 b5da 57900ec3b36f 8d4c741b 7d91 4aed b3b5 25c1501b089d 134cbf82f b839 4628 bb9d d562a8c6e51d 191c0a7a9 f131 4ba5 8053 a3fbf46f42e1 1927296c2 e3ad 498d 863b e383197a1db5 1426031483 2103958719971048 3527123434969916919 n426065290 362870573227291 5456996178664902427 n426082538 7069866656395184 1470546148815880347 n426126983 1805510223274553 7866788255642892775 n426149700 793025502740011 2641290165226820239 n426168643 762835552492187 658709535716675938 n426175928 1151673369160811 8668492197154983855 n426183570 774832327883692 2150907190674844989 n    426627979 900380791814700 958772026787119355 n426674015 1531776404062590 7990817287606819536 n

Σχολικός εκφοβισμός: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών θεωρείται κοινωνικό πρόβλημα. Ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι «bullying». Προέρχεται από το ρήμα «bully» που σημαίνει πληγώνω, τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει, με τη βία.

Αφορά σε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Η βία, ως κοινωνικό φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ έχει λάβει την τελευταία δεκαπενταετία ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικών ερευνών, που διεξήχθησαν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με βάση τα δεδομένα των ερευνών αυτών υπολογίζεται ότι περίπου το 10%  του συνόλου των μαθητών γίνεται θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομήλικους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ενώ το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού. Η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας αγοριών – κοριτσιών είναι 3 προς 1 (με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής).

Η έκφραση της βίας εμφανίζεται με τις κάτωθι μορφές:

σωματική βία (χτυπήματα, σπρωξίματα, τσιμπήματα),

λεκτική βία (προσβολές, πειράγματα, κοροϊδίες, σαρκασμός,  ειρωνεία, απειλές, παρατσούκλια, εκφοβισμός, ομοφοβικά σχόλια, ρατσιστικά σχόλια),

κοινωνική βία (διάδοση ψευδών φημών, κουτσομπολιά, άσχημες φάρσες, καταστροφή της κοινωνικής υπόληψης ή της κοινωνικής αποδοχής κάποιου, ενθάρρυνση των άλλων να απομονώσουν κοινωνικά κάποιον=κοινωνικό αποκλεισμό),

συναισθηματική (ψυχολογική) βίας (σκόπιμη χρήση  λέξεων ή πράξεων που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ψυχολογικό πρόβλημα και περιλαμβάνει ταπείνωση, χειραγώγηση, καταδίωξη κι εκφοβισμό),

σεξουαλική βία (ανεπιθύμητο άγγιγμα, λεκτική παρενόχληση, προσβλητικά μηνύματα, γράμματα κ.ά.),

ηλεκτρονική βία (=εκφοβισμός μέσω κινητού τηλεφώνου ή μέσω Διαδικτύου. Εμφανίζεται σε chat rooms, σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και  μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο. Περιλαμβάνει: ηλεκτρονικό ψάρεμα και εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας,  προτροπή σε αυτοκτονίες).

Τα χαρακτηριστικά των θυτών και των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού

Οι θύτες (τα παιδιά  που ασκούν βία επί των συμμαθητών τους) δρουν κατά τον τρόπο που ενεργούν διότι:

  • Έχουν μια τάση σε βίαιες συμπεριφορές (έχουν χαμηλά επίπεδα ηθικής λογικής και υψηλά επίπεδα εγωκεντρικής λογικής, πράττουν δηλαδή συχνά χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και αισθήματα τύψεων για τις πράξεις τους).
  • Βρίσκουν το bullying διασκεδαστικό και παίρνουν ευχαρίστηση μέσα από αυτό.
  • Δεν συμπαθούν το θύμα του εκφοβισμού.
  • Θέλουν να αισθάνονται σκληροί και δυνατοί.
  • Νομίζουν ότι το bullying είναι ένας τρόπος να γίνουν δημοφιλείς.
  • Δεν μπορούν να διαχειριστούν τον θυμό τους και καταστάσεις συγκρούσεων.
  • Πιστεύουν ότι η επίθεση είναι ένας αποδεκτός τρόπος να επιτύχουν τους στόχους τους.
  • Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο και νοιώθουν αποκομμένοι από αυτό. Οι θύτες είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο και ως ενήλικες να παρουσιάσουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (περίπου 50%) αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.
  • Έχουν συνήθως ηγετικές ικανότητες.
  • Δεν σκέφτονται ότι οι πράξεις τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω στους άλλους

Τα παιδιά που γίνονται συνήθως θύματα σχολικού εκφοβισμού είναι:

  • Εσωστρεφή και ντροπαλά
  • Ευαίσθητα
  • Φυσικά αδύναμα
  • Κοντά
  • Παχύσαρκα
  • Φοβητσιάρικα
  • Παιδιά με προβλήματα υγείας
  • Παιδιά με ειδικές ανάγκες
  • Παιδιά με υπερπροστατευτικούς γονείς
  • Παιδιά οικονομικών μεταναστών
  • Τσιγγανόπουλα (Roma)

Παράγοντες εμφάνισης του σχολικού εκφοβισμού και συνέπειες

Οι παράγοντες που οδηγούν τους θύτες σε αντικοινωνικές συμπεριφορές είναι:

  • Τα προσωπικά χαρακτηριστικά θυτών
  • Το οικογενειακό περιβάλλον των θυτών
  • Διάφοροι παράμετροι του σχολικού περιβάλλοντος
  • Ο τρόπος αντιμετώπισης της βίας από τους σημαντικούς για το παιδί ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών)
  • Η προβολή της βίας από τα Μ.Μ.Ε
  • Κοινωνικά προβλήματα (οικονομικές ανισότητες, οι απρόσωπες σχέσεις γειτονίας, η αύξηση της εγκληματικότητας και του κοινωνικού ρατσισμού κ.ά.)

To Bullying έχει πολλαπλές και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των θυμάτων καθώς και στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές για τη μελλοντική τους ζωή και περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης
  • Ανασφάλεια
  • Φόβο
  • Αδυναμία αντιπαράθεσης
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Αποκλεισμό από δραστηριότητες
  • Διαταραχές συμπεριφοράς (επιθετική συμπεριφορά, επιθυμία για εκδίκηση, απειλές για αυτοκτονία κ.ά.)
  • Εσωστρέφεια
  • Ψυχοσωματικά προβλήματα
  • Μαθησιακές δυσκολίες (απότομη πτώση της επίδοσής τους στα μαθήματα, άρνηση να πάει σχολείο, συχνές απουσίες, ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους, έντονη αφηρημάδα, αποφυγή διαλόγου με τους γονείς για θέματα σχολείου)

Τα θύματα νοιώθουν ανίκανα να αντιδράσουν και δεν  κάνουν τίποτα για να προκαλέσουν το bullying. Σύμφωνα με τις έρευνες, εκατοντάδες παιδιά (160.000) χάνουν το σχολείο κάθε μέρα από το φόβο του bullying. Τα θύματα του Bullying περιλαμβάνουν αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τον τύπο εκείνο της βίας που περιλαμβάνει εξάπλωση φημών και κοινωνικό αποκλεισμό του άλλου ή απομόνωση.

Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να είναι:

  • Ένα σχολείο υποστηρικτικόδημιουργικό και δημοκρατικό.
  • Να διαπνέεται από τις αρχές της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
  • Ένα σχολείο που η αρμονική συνύπαρξη όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι η πρωταρχική του επιδίωξη.

Τρόποι αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Παιδιού:

Στα σχολεία αλλά και στις τάξεις θα πρέπει να υπάρχουν:

  • Συμφωνίες και σταθεροί κανόνες σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών βίας μεταξύ των μαθητών, στη διαμόρφωση των οποίων θα συμμετέχουν και οι μαθητές.
  • Δημιουργία κλίματος συνεργασίας και δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Συζητήσεις στις τάξεις σχετικά με τα δικαιώματα και ειδικότερα για τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών.
  • Ειδικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια με εθελοντική συμμετοχή μαθητών, για το πώς μπορούν να επιλύονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις.
  • Σε κάθε σχολείο καλό είναι να ορίζονται ορισμένοι εκπαιδευτικοί με ειδικές δεξιότητες και γνώσεις, ως μεσολαβητές – σύμβουλοι, προς τους μαθητές.
  • Σε κάθε σχολείο είναι σημαντικό να ορίζονται κάποιοι μαθητές, ως συνομήλικοι μεσολαβητές ή «ειρηνοποιοί» που θα εκπαιδεύονται ειδικά και θα μεσολαβούν μεταξύ μαθητών που τσακώνονται ή φέρονται άσχημα ο ένας στον άλλον, ώστε να επιτυγχάνουν τη συμφιλίωσή τους.
  • Το σχολείο δε θα πρέπει να ξεκινάει επιβάλλοντας ποινές σε περιπτώσεις άσκησης βίας μεταξύ μαθητών. Οι ποινές θα πρέπει να επιβάλλονται μετά, εφόσον κρίνεται σκόπιμο και εάν τα παραπτώματα είναι σοβαρά. Αν έχει επιτευχθεί δέσμευση συμφιλίωσης, θα πρέπει να δίνεται ευκαιρία τήρησής της, με αναστολή της ποινής.
  • Σε κάθε σχολείο είναι καλό να γίνονται πολλές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν και φέρνουν κοντά τους μαθητές και τους βοηθούν να καλλιεργούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους (ομάδες έρευνας, περιοδικού, ιστοσελίδας, θεατρικής έκφρασης, ραδιοφώνου, εικαστικών, κόμικ κ.ά.).
  • Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γονέων.
  • Το σχολικό συμβούλιο (εκπαιδευτικοί  και εκπρόσωποι γονέων) θα πρέπει να συναντιέται τακτικά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες – δράσεις για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση της χρήσης βίας μέσα και έξω από το σχολείο.

Παναγιώτης Μάντης, Ψυχολόγος, Χειριστής Γραμμής Eliza 10454

Πώς ένας γονιός μπορεί να αναγνωρίσει αν το παιδί ασκεί ή δέχεται ενδοσχολική βία;

Ο γονιός μπορεί να αντιληφθεί ότι το παιδί είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού από τις παρακάτω αντιδράσεις: 

  • Το παιδί βρίσκει δικαιολογίες για να μην πάει στο σχολείο.
  • Είναι συχνά νευριασμένο, λυπημένο, απομονωμένο, με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιες φορές γίνεται επιθετικό, παράλογο και εκφοβίζει ή θυματοποιεί άλλα παιδιά ή αδέρφια.
  • Είναι συναισθηματικά ασταθές.
  • Έρχεται συχνά πληγωμένο ή τραυματισμένο, με σχισμένα ρούχα και κατεστραμμένα βιβλία ή προσωπικά αντικείμενα. Συχνά του λείπουν πράγματα.
  • Παρουσιάζει αρνητική σχολική επίδοση.
  • Συχνά τα προσωπικά του αντικείμενα χάνονται, καταστρέφονται ή γίνονται αντικείμενα κλοπής.
  • Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνο ή το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Τρομάζει και φέρεται αμήχανα όταν λαμβάνει μήνυμα στο κινητό.
  • Αλλάζει διαδρομή πηγαίνοντας στο σχολείο, εκλιπαρεί να το μεταφέρουν με το αμάξι και γενικά φοβάται να περπατήσει μόνο του ως το σχολείο.
  • Κλαίει πριν κοιμηθεί και έχει εφιάλτες. Συχνά το πρωί νιώθει άρρωστο και δείχνει άρνηση για να πάει στο σχολείο.
  • Έχει ανεξήγητες μελανιές και χτυπήματα.
  • Τραυλίζει.
  • Χάνει συνέχεια το κολατσιό του ή τα χρήματά του και πολλές φορές επιστρέφει στο σπίτι πεινασμένο.
  • Αν ερωτηθεί, δίνει απίθανες εξηγήσεις για όλα τα παραπάνω.

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός του παιδιού – θύματος;

  • Αν ο γονιός παρατηρεί ότι το παιδί του φέρει σημάδια θυματοποίησης από άλλα παιδιά και επικοινωνεί αμέσως με το σχολείο. Θα πρέπει να παραθέσει συγκεκριμένα περιστατικά, στον δάσκαλο, στον Διευθυντή ή και στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
  • Δεν υποτιμά τις συνέπειες του εκφοβισμού, πιστεύοντας πιθανώς ότι αποτελεί μέσο σκληραγώγησης του παιδιού του μελλοντικά στην κοινωνία. Ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε απομόνωση και δυστυχία.
  • Επιδιώκει διάλογο με το παιδί και αναπτύσσει /καλλιεργεί μια ζεστή και φιλική σχέση μαζί του – από μόνο του μπορεί να μην αναφέρει τίποτα για το θέμα αυτό.
  • Καθησυχάζει το παιδί ότι δε φταίει αυτό εάν του επιτέθηκαν και ότι δεν είναι δικό του λάθος.
  • Διατηρεί επαφή με το σχολείο, ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν επαναλήψεις των περιστατικών εκφοβισμού.
  • Απαιτεί από το σχολείο να ενημερώσει τους γονείς του παιδιού-εκφοβιστή.
  • Συμβουλεύει το παιδί να φεύγει μακριά από τους εκφοβιστές του και να μιλάει σε κάποιον ενήλικα για τα περιστατικά βίας σε βάρος του.
  • Ζητάει στήριξη από τον τοπικό Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων ή άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης για το παιδί του.
  • Επαινεί και ενθαρρύνει το παιδί, το προτρέπει να κάνει νέες φιλίες και προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.
  • Αν ο εκφοβισμός δεν αντιμετωπίζεται, ζητάει μετεγγραφή του παιδιού του σε άλλο σχολείο. Μιλάει με το νέο σχολείο και βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν εκεί εκφοβιστές ή δεν γίνονται ανεκτοί.
  • Αν υπάρχει τραυματισμός του παιδιού, μεριμνήστε ώστε το παιδί να λάβει την κατάλληλη φροντίδα, ενώ παράλληλα πρέπει να ενημερωθεί η εισαγγελία ή η αστυνομία με παράλληλη γνωστοποίηση στο σχολείο.

Ο γονιός μπορεί να αντιληφθεί ότι το παιδί ασκεί σχολικό εκφοβισμό από τις παρακάτω αντιδράσεις:

  • Δείχνει το παιδί θετική ανταπόκριση απέναντι στη βία;
  • Είναι το παιδί επιθετικό απέναντι στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων και των δασκάλων του;
  • Το παιδί εκδηλώνει την ανάγκη να κυριαρχεί ή να ελέγχει άλλα άτομα ή καταστάσεις;
  • Είναι το παιδί φυσικά ισχυρότερο από τους συνομηλίκους του;
  • Μήπως το παιδί σε περίπτωση θυμού είναι εκτός ελέγχου;
  • Μήπως το παιδί συχνά ξεπερνάει τα όρια ή παραβαίνει τους κανόνες;
  • Είναι το παιδί καλό στοn χειρισμό των συγκρούσεων και στην έξοδο από τέτοιες καταστάσεις;
  • Δείχνει το παιδί κάποια συμπάθεια προς τα θύματα εκφοβισμού;

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός του παιδιού – θύτη;

  • Ο γονιός σταματάει αμέσως το παιδί μόλις παρατηρήσει επιθετική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά.
  • Ο γονιός είναι σημαντικό να διδάξει το παιδί καλές πρακτικές, για το πώς να φέρεται ευγενικά στους άλλους και επίσης τρόπους επίλυσης συγκρούσεων που δεν περιλαμβάνουν βία.
  • Εξηγεί στο παιδί πως η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει σε άλλα παιδιά.
  • Επικοινωνεί με το σχολείο και συζητάει με τον δάσκαλο για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς του παιδιού του.
  • Επαινεί, επιδοκιμάζει και ενθαρρύνει το παιδί σας κάθε φορά που επιδεικνύει συνεργατικές και φιλικές συμπεριφορές προς άλλα παιδιά.
  • Δεν επιλέγει επιθετικές συμπεριφορές ως τιμωρία. Μπορεί να προχωρήσει σε αφαίρεση προνομίων.
  • Βρίσκει στο παιδί μια δημιουργική και φυσική διέξοδο στα σπορ για να διοχετεύσει εκεί την ενέργειά του.
  • Ελέγχει συχνά το παιδί του για να βεβαιωθεί ότι δεν εκδηλώνει πλέον επιθετικές συμπεριφορές.

Παναγιώτης Μάντης, Ψυχολόγος, Χειριστής Γραμμής Eliza 10454

Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης στις περιπτώσεις κακοποίησης/παραμέλησης μικρών παιδιών

Tα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού αποτελούν μια ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης που θέτει τα θεμέλια για τη σωματική υγεία και την εύρυθμη ψυχολογική, γνωστική, συμπεριφορική, και κοινωνικό – συναισθηματική λειτουργία του. Η έκθεση των παιδιών σε τραυματικές συνθήκες, όπως είναι τα περιστατικά κακοποιήσης και παραμέλησης, στην πρώτη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων τόσο σωματικών, όσο και ψυχικών στην παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή τους. Συγκεκριμένοι παράγοντες και χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως η ηλικία του και το αναπτυξιακό του επίπεδο όταν συμβαίνει το τραύμα, ο τύπος του τραύματος (σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, παραμέληση), η συχνότητα, η διάρκεια και η σφοδρότητα της τραυματικής συνθήκης, έχουν αποδειχθεί πως επηρεάζουν καταλυτικά τις συνέπειες του τραύματος. Πέρα από τις σοβαρές σωματικές συνέπειες της κακοποίησης/παραμέλησης των μικρών παιδιών, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι και το θάνατο του παιδιού, οι άμεσες συναισθηματικές επιπτώσεις μπορεί να είναι η απομόνωση του παιδιού, ο φόβος, η αίσθηση αδυναμίας ελέγχου, η απώλεια του αισθήματος εμπιστοσύνης και η εμφάνιση ψυχοπαθολογίας.

Η πρώιμη αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης και η εξίσου πρώιμη παρέμβαση αποτελεί τον ενδεδειγμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ώστε το παιδί, αλλά και η οικογένεια του, να βοηθηθούν και να μετριαστούν οι συνέπειες της κακοποίησης/παραμέλησης.

Τα προγράμματα παρέμβασης για την κακοποίηση/παραμέληση στην πρώτη παιδική ηλικία εντάσσονται σε ένα σύστημα υποστήριξης και εκπαίδευσης που αφορά παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών, τα οποία είτε βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο παιδικής κακοποίησης/παραμέλησης, είτε έχουν πέσει θύματα αυτών. Συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης των παραπάνω περιστατικών ή στην άμεση αντιμετώπισή τους, με απώτερο σκοπό την προστασία του παιδιού. Μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, όπως προγράμματα κατ’ οίκον επισκέψεων για την υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών ή σχολικά προγράμματα για την ανάπτυξή των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Έλενα Λοΐζου, Κοινωνική Λειτουργός, Χειριστής Γραμμής Eliza 10454

Υλοποίηση του 2ου θεματικού κύκλου των εργαστηρίων δεξιοτήτων σχολικού έτους 2023-2024

Ο 2ος θεματικός κύκλος «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην. Ενδυνάμωση-Συνεργασία-Αποδοχή.» των  εργαστηρίων  δεξιοτήτων με  τίτλο  «Προλαβαίνουμε τη Βία, πριν εμφανιστεί», που στοχεύει να καλλιεργήσει στα παιδιά δεξιότητες αυτογνωσίας αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης με απώτερο σκοπό την πρόληψη της βίας, τελείωσε.

Το εντάξαμε στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας με βάση τον άξονα: “Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριών”  στα πλαίσια της “Παιδαγωγικής και Μαθησιακής λειτουργίας”,με θέμα: ” Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πιο δυνατοί, φεύγοντας από το Εγώ βαδίζουμε στο δρόμο του Εμείς.”

Κύριος Στόχος του σχεδίου δράσης, είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού  ανάπτυξης συλλογικού πνεύματος και αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών/τριών και η επίλυση συγκρούσεων και  κρίσεων στο σχολείο. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγωγή του προγράμματος “Προλαβαίνουμε τη Βία πριν εμφανιστεί”, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: “Η εξοικείωση με το διαφορετικό βοηθάει στην ισότιμη αντιμετώπιση του και παρέχει περισσότερες δυνατότητες ως προς την αποδοχή του. Πολύ συχνά οι αντιδράσεις απέναντι στο διαφορετικό είναι εκδηλώσεις βίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών βίας τα οποία λαμβάνουν χώρα και στο σχολικό πλαίσιο. Το ζητούμενο πριν την εκδήλωση και την αντιμετώπιση του περιστατικού βίας είναι η πρόληψη.

Σκοπός του προγράμματος λοιπόν είναι η πρωτογενής πρόληψη εκδήλωσης περιστατικών βίας και η καλλιέργεια της συναισθηματικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση-αποδοχή του «άλλου». Με ποιους τρόπους βοηθάμε τον εαυτό μας, ως άτομο, αλλά και ως μέλος της ομάδας, να αποδεχτεί τον «άλλον», αλλά και να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας όταν νιώσει ότι  απειλείται; Ενδυνάμωση- Συνεργασία-Αποδοχή.

Μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες, τα παιδιά   δυναμώνουν ως άτομα, αλλά και  ως μέλη  ομάδας που μεταξύ   τους έχουν κοινά στοιχεία. Σημαντικό ρόλο παίζει  το να αντιληφθεί το κάθε παιδί τη μοναδικότητά του, αλλά  ταυτόχρονα και την ανάγκη του «ανήκειν» σε μία ομάδα, με τα μέλη της οποίας  το ενώνουν κοινά στοιχεία.

Η συγκρότηση της ατομικής, αλλά και της συλλογικής ταυτότητας, ωθεί τα παιδιά στο να ανακαλύψουν κοινά και διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Μιλώντας για τον εαυτό του το κάθε παιδί, ανακαλύπτουν πτυχές του που δε γνωρίζει και  νιώθει περήφανο για αυτές.  Αναδύεται η ξεχωριστή αξία του και  ενισχύεται η  αυτοεκτίμησή του.  Τα παιδιά  μοιράζονται τον τρόπο που θα τα κάνει να νιώσουν πιο δυνατά και να πιστέψουν  περισσότερο στον εαυτό τους, ώστε αυτά τα «όπλα» να είναι η ασπίδα προστασίας τους, σε περίπτωση που κάποιος/α  θελήσει να τα εκφοβίσει.  Οι δραστηριότητες ενσυναίσθησης «φέρνουν» τα παιδιά σε επαφή με το διαφορετικό προφορικό λόγο, τη διαφορετική γραφή, το διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Συναισθάνονται τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν όσα άτομα δεν μιλούν την ίδια γλώσσα με αυτά. Προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα περιστατικών βίας και προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης- αντίδρασης. Μέσα από την καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων μαθαίνουν να δέχονται το διαφορετικό σαν κάτι φυσιολογικό. Σέβονται, συνεργάζονται, συνυπάρχουν, συναισθάνονται και δεν υποτιμούν κανένα μέλος της ομάδας.

Εκτός των Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (4c’s) και των Δεξιοτήτων Ζωής, κατά τη διάρκεια  του προγράμματος καλλιεργούνται και Δεξιότητες του Νου, καθώς και Δεξιότητες Τεχνολογίας και Επιστήμης. Οι δραστηριότητες  των εργαστηρίων είναι βιωματικής μορφής και κρατούσαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Η επιλογή του συγκεκριμένου εργαστηρίου έγινε στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων των μαθητών μεταξύ τους, καθώς:

-Η επιθετικότητα – εκφοβισμός είναι πολυδιάστατα κοινωνικά φαινόμενα με ανησυχητικές διαστάσεις και βλαβερές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και στη διαδικασία της μάθησης.

-Η άσκηση σχολικής βίας από ένα παιδί συνήθως, αποτελεί τον πρόδρομο παραβατικής συμπεριφοράς στο μέλλον και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της  είναι η πρόληψη.

-Είναι σημαντικό τα παιδιά να εκφράζονται  σε κλίμα διαλόγου και επικοινωνίας.

– Η διαχείριση του θυμού  είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια ειρηνική κοινωνία.

-Είναι υπαρκτή η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων – δεσμών των νηπίων και η εκ νέου σύναψη συμβολαίου συνεργασίας , καθώς  εκλείπουν οι  συνεκτικοί κοινωνικοσυναισθηματικοί  δεσμοί και γίνεται  προβολή του Εγώ  με  αποτέλεσμα τις  συγκρούσεις.

– Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αναγνώριση – αποδοχή του άλλου, η ενίσχυση του δεσμού της ομάδας και η εδραίωση της συνεργασίας  αποτελούν τα θεμέλια για την δημιουργία υγιούς κοινωνίας. Σε συνδυασμό δε,  με την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, συμβάλλουν στην επιτυχή εξέλιξη στη ζωή των παιδιών και η ενασχόληση με το θέμα αυτό είναι μεγίστης σημασίας.

-Η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός οργανωμένου πλαισίου διαχείρισης των εντάσεων και των συγκρούσεων, η διεύρυνση και ενίσχυση της κουλτούρας  συνεργασίας – αλληλεγγύης – εμπιστοσύνης –  αλληλοϋποστήριξης και  η αναζήτηση  της φωνής των παιδιών,  συμβάλλουν στην δημιουργία ενός  ασφαλούς και δημιουργικού  περιβάλλοντος μάθησης.

–  Η μη  βίαιη επίλυση των συγκρούσεών τους, ο σεβασμός , η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων, η  αποδοχή  της  διαφορετικότητας, η ενθάρρυνση της συμμετοχής, η παροχή ευκαιριών για δημιουργική συνεργασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών και η αίσθηση κοινών στόχων, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η αναγνώριση -αποδοχή του άλλου, η ενίσχυση του δεσμού της ομάδας και η εδραίωση της συνεργασίας, είναι σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες για  την εξέλιξη στη ζωή των παιδιών και η ενασχόληση με το θέμα αυτό είναι μεγίστης σημασίας.

1ο Εργαστήριο: « Ένας κύκλος μας ενώνει».

Τα παιδιά στέκονται στον κύκλο και ένα- ένα με σειρά λέει  ποιο είναι  αγαπημένο του χρώμα και ποιο το αγαπημένο του παιχνίδι. Χωριζόμαστε  σε ομάδες και συνδιαμορφώνουμε το συμβόλαιο της τάξης. Δημιουργούμε το παζλ της τάξης μας, όπου το κάθε παιδί σε ένα κομμάτι έχει ζωγραφίσει έναν κανόνα που θέλει να τηρείται από όλους και το ονομάσαμε: “Ο Σεβασμός στην τάξη μας χτίζεται κομμάτι κομμάτι.”
2ο Εργαστήριο: «Ο εαυτός μου», οι «άλλοι» (Ατομική- Συλλογική Ταυτότητα).

Τα παιδιά χωρίζονται μεταξύ τους σε ζευγάρια. Στα ζευγάρια το κάθε παιδί μιλάει για τον «εαυτό» του. Αναζητούν κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Στη συνέχεια καταγράφουμε τα κοινά τους στοιχεία σε μικρές αφίσες που δημιουργούν τα ζευγάρια των παιδιών. Δημιουργούν  ομάδες, με βάση κάποια  κοινά στοιχεία, από τα οποία διαμορφώνεται η κάθε ομάδα. Τα μέλη της κάθε ομάδας συναποφασίζουν το όνομα της ομάδας .Σε φύλλο αξιολόγησης το κάθε παιδί δημιουργεί το πορτραίτο του.

3ο Εργαστήριο: « Δυναμώνω- Προστατεύω- Πιστεύω στον εαυτό μου» Αυτοεκτίμηση

Στόχος αυτού του εργασηρίου είναι να μπορέσει να συνειδητοποιήσει το κάθε παιδί: “Τι με κάνει νιώθω πιο δυνατός; Γιατί είμαι ξεχωριστός; Τι μπορώ να κάνω καλά; Γιατί νοιώθω υπερήφανος για τον εαυτό μου;” Σε καθρέφτη, σε φύλλο αξιολόγησης και αφού πρώτα έχουν παρατηρήσει τον εαυτό τους σε πραγματικό καθρέφτη, ζωγραφίζουν τον εαυτό τους και γράφουν το όνομά τους. Στην ολομέλεια προτείνουν λέξεις που κάνουν όλα τα παιδιά να νιώθουν πιο δυνατά. Γράφουν τις λέξεις πάνω σε «χάρτινα» ρούχα και φτιάχνουν τη «Μπουγάδα της τάξης». (Μπράβο, συγνώμην, Θάρρος, ευχαριστώ..). Γράφουν τις λέξεις πάνω σε «χάρτινα» ρούχα και φτιάχνουν τη «Μπουγάδα της τάξης». Δημιουργούμε μικρές αυτοσχέδιες ιστορίες με  παιδιά που βρίσκονται σε άσχημη θέση, επειδή κάποιοι τους μειώνουν. Συζητούν, με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να αντιδράσουν, ώστε να δυναμώσουν τον εαυτό τους. Βρίσκουν τις λέξεις που έχουν γράψει στο ρούχο τους, στη μπουγάδα που έχουμε απλώσει στην τάξη.

4ο Εργαστήριο: «Συναισθάνομαι τον ‘’άλλον’’» (Ενσυναίσθηση- Επικοινωνία)

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες. Η κάθε ομάδα παίρνει μια εικόνα με κείμενο από ένα αλλόγλωσσο παραμύθι (το παραμύθι grady  bear) . Παρατηρούν τα γραπτά σύμβολα. Διατυπώνουν υποθέσεις για το τι μπορεί να γράφουν. Συζητούν για το ρόλο της εικόνας στην κατανόηση των παραμυθιών. Καλούνται να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τι λέει το κείμενο που έχουν. Προσπαθούν να καταλάβουν τι λένε οι εικόνες, το εκτυπώνουμε και γράφουν δίπλα τις σκέψεις τους.

5ο Εργαστήριο: « Η ιστορία του Ιγκόρ» (Επίλυση προβλήματος)

Παρουσιάζουμε στα παιδιά  τον Ιγκόρ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του. Τα παιδιά καλούνται να προτείνουν λύσεις για να βοηθήσουν τον Ιγκόρ.
“ΙΓΚΟΡ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ”. Ύστερα από ένα μακρύ, σιωπηλό χειμώνα έφτασε η εποχή της μουσικής, η άνοιξη! Ο Ιγκόρ είναι κατενθουσιασμένος γιατί θα τραγουδήσει με τους φίλους του για πρώτη φορά. Όταν όμως ανοίγει το ράμφος του, τα άλλα πουλιά σκάνε στα γέλια. Είναι παράφωνος! Τι θα κάνει, θα εγκαταλείψει το όνειρό του;

6ο Εργαστήριο: «Οι εικόνες ‘’κρύβουν’’ τη δική τους ιστορία»

Τα παιδιά παρατηρούν διάφορες εικόνες που απεικονίζουν περιστατικά βίας και συμπεριφορές- αντιδράσεις παιδιών. Χωρίζονται σε ομάδες και η κάθε ομάδα επιλέγει μία εικόνα. Κάνουν υποθέσεις για το τι έχει γίνει πριν τη συγκεκριμένη σκηνή που απεικονίζεται και τι θα συμβεί μετά από αυτή. Με βάση τις ιδέες τους φτιάχνουν μια ιστορία. Εμπλουτίζουν την ιστορία τους, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε.

7ο Εργαστήριο: « Τι θα πάρω μαζί μου…;»

Παρατηρούμε εικόνες με διάφορες συμπεριφορές- αντιδράσεις παιδιών σε θέματα σχολικής βίας. Τα παιδιά τις συγκρίνουν και επιλέγουν . Αιτιολογούν την επιλογή τους. Καλούνται να πουν φράσεις, λέξεις, να περιγράψουν συμπεριφορές, που θεωρούν ότι τα δυναμώνουν και τα βοηθούν για να αντιδράσουν, σε περίπτωση που νιώσουν ότι κάποιος/α/ τα απειλεί. Φτιάχνουν ομαδικά την «καλή συνταγή».

Υλικό που αξιοποιήσαμε:



Λήψη αρχείου

 

Εφαρμογή του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων ,  από την βιβλιοθήκη του ΙΕΠ



Λήψη αρχείου

Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Τα μυστικά της βαλίτσας” του Μουσείου σχολικής Ζωής ,«Η παπαρούνα το έσκασε »στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων. Μια Παπαρούνα αποφασίζει ότι δεν θέλει πια να ζει στον Πόλεμο και τη θλίψη και θέλει να το σκάσει, αναζητώντας την ελευθερία…!

Στόχος του προγράμματος:

  • να καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση , αλληλεγγύη, συνεργασία
  • να εκφράσουν τα συναισθήματα τους
  • να οπτικοποιήσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Η παπαρούνα το έσκασε ».

Αποστολή πληροφοριακού υλικού στους γονείς σχετικά με την πρόληψη του φαινομένου της σχολικής βίας  στα πλαίσια της ενημέρωσής τους, δεδομένης  της επίδρασης του οικογενειακού περιβάλλοντος  όχι μόνο στην πρόληψη ,αλλά και  στη δυνατότητα παρέμβασης και αντιμετώπισής του

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Από την σειρά  κοινωνικές ιστορίες επεξεργαζόμαστε το βιβλίο : “Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός”



Λήψη αρχείου

Απολαύστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

8b12e7b0 f14b 40ab af05 55a4389b620b 1 122bf87d b56a 411e be75 674123cc6acf 7083d7c8 54c8 4cdd ab4d 1e7e7a0b39be 416502311 6553784874722736 319065524624464408 n bcb0fbf6 f1ef 4bf2 b94c 6301c657a384 416646349 1086523299253839 8488141633001110753 n 426126986 7668183813201090 1001094100495901943 n 426162913 7215116248565135 4140175380205051487 n 426170689 710069127908239 902411671397758395 n 426274101 1065972974677527 4501536961437891996 n bd52a405 86b4 4212 81a1 6e2af8dc9fda d757152b 134c 46b9 ac61 7091aac9254f f61d9519 2a40 42cf 8e46 eaab56009466 1  9bb4ea6e 29d0 4346 b7ea 23f62a26c8c0 125b9a747 4b0f 47a4 893d d5b04666a04b 12168c5d9 422f 4338 af93 03abb94d528e416502311 6553784874722736 319065524624464408 n 1416536637 1515976739134685 8154078685215620648 n 1416571263 3687217178269597 5985167125653049310 n portfolio413160484 696266322497555 2670768217299563326 nP1014512P1000418416019129 297502259984940 7004187136942021291 n0a6ea7af7788509929f80830bed85b890c5eae29d743921adfa4053ad46f66f66d7d2b95185ff850a6b1282835d691c462e14a041dbb347bb05eaa573f2f9b18Screenshot 104479a09fa76e28907bb7a98da6de53e84ce5e15a0127d9eaab39de5a594769486d7d2b95185ff850a6b1282835d691c4 19d16eee4fe928ca0289841b8791cff739f57876eaf3acc7396fc53cafe2fb451d7f458b7789f8c1df42ac41c38bcf877

Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι μάθαμε την αξία του σεβασμού:

  • Σεβασμός είναι να νιώθω καλά με τον εαυτό μου
  • Σεβασμός είναι να ξέρω οτι είμαι μοναδικός και πολύτιμος
  • Σεβασμός είναι να εκτιμώ τον εαυτό μου και τους άλλους
  • Σεβασμός είναι να ξέρω ότι είμαι αξιαγάπητος  και ικανός
  • Σεβασμός είναι να ακούω τους άλλους
  • Σεβασμός είναι να φέρομαι ωραία στους άλλους
  • Σεβασμός είναι να ξέρω ότι και οι άλλοι είναι πολύτιμοι και μοναδικοί
  • Σεβασμός είναι να φροντίζω τα ζώα και το περιβάλλον
  • Ο σεβασμός είναι το θεμέλιο για μια υγιή και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας.

Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν  σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ακόμη κι όταν γίνεται από συνομηλίκους, προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη. Είναι σημαντικό να στοχεύσουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου εκτιμάται και ενθαρρύνεται.

Ας γίνουμε φίλοι όλοι μαζί, για να γεμίσει χαμόγελα η γη!!!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΑ.

Τι είναι η σχολική ετοιμότητα? Είναι έτοιμο το παιδί μου να πάει στην Α΄ Δημοτικού;

Αγαπητοί γονείς ,

Εν όψη των εγγραφών που ξεκινούν την 1η Μαρτίου, θεωρούμε χρήσιμο να μιλήσουμε για την σχολική ετοιμότητα και να λύσουμε απορίες που ίσως έχετε .

«Τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσουν το σχολείο υγιή, ευτυχισμένα, επικοινωνιακά, κοινωνικά, περίεργα, ενεργά και έτοιμα εξοπλισμένα για την επόμενη φάση της ζωής και της μάθησης». Η περίοδος από τη γέννηση έως τα έξι έτη σε ένα παιδί παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του, όσο και για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον και αυτό του παιδικού σταθμού και  του νηπιαγωγείου, το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται με την εξερεύνηση γύρω του, το παιχνίδι, την αλληλεπίδραση του με άλλα παιδιά και ενηλίκους.

Και έρχεται επιτέλους η στιγμή που το παιδί πρέπει να προχωρήσει στην Α᾽ Δημοτικού. Ένας καινούριος κόσμος ξεκινάει, με νέες απαιτήσεις προς εκείνο. Μια καινούρια αρχή τόσο καθοριστική για τη γενικότερη ακαδημαϊκή του εξέλιξη. Είναι όμως έτοιμο για αυτό το τόσο σημαντικό βήμα; Διαθέτει αυτό που επιστημονικά ονομάζεται σχολική ετοιμότητα;

Τι ονομάζουμε σχολική ετοιμότητα;

Με τον όρο σχολική ετοιμότητα εννοούμε την ωριμότητα του κάθε παιδιού σε διάφορα επίπεδα ανάπτυξης όπως συναισθηματικό, κοινωνικό, γνωστικό, γλωσσικό και κινητικό. Για να είναι ένα παιδί έτοιμο να μεταβεί στο Δημοτικό δεν θα πρέπει το μόνο κριτήριο να είναι το ηλικιακό, καθώς το κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό μάθησης. Θα πρέπει λοιπόν να έχει κατακτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες από όλους τους προαναφερθέντες τομείς για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του Δημοτικού που θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ποια είναι η βάση για την ανάπτυξη της σχολικής ετοιμότητας;

Ενώ πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις ακαδημαϊκές (π.χ. να γράφουν το όνομά τους, να μετρήσουν μέχρι το 10, να γνωρίζουν τα χρώματα) ως τις σημαντικές δεξιότητες σχολικής ετοιμότητας, η σχολική ετοιμότητα στην πραγματικότητα «αγκαλιάζει» ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δεξιοτήτων. Πάμε να τις δούμε!

Αυτορρύθμιση: Η ικανότητα απόκτησης, διατήρησης και αλλαγής συναισθημάτων, συμπεριφοράς, προσοχής και δραστηριότητας που είναι κατάλληλα για μια εργασία ή μια κατάσταση.

Αισθητηριακή επεξεργασία: Ακριβής επεξεργασία της αισθητηριακής διέγερσης στο περιβάλλον καθώς και στο σώμα κάποιου που επηρεάζει την προσοχή και τη μάθηση, δηλαδή τον τρόπο που κάθεται το παιδί, που κρατά ένα μολύβι και που ακούει τον δάσκαλο.

Σωματική ετοιμότητα: Aνάπτυξη αδρής & λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευρίωσης, συντονισμός ματιού-χεριού, αυτοεξυπηρέτηση, πραξιακός μηχανισμός, προσανατολισμός, συγκέντρωση-οργάνωση.

Γλώσσα υποδοχής (κατανόηση): Κατανόηση της προφορικής γλώσσας (π.χ. οδηγίες του δασκάλου).

Εκφραστική γλώσσα (χρησιμοποιώντας τη γλώσσα): Παραγωγή ομιλίας ή γλώσσας που μπορεί να γίνεται κατανοητή από τους άλλους (π.χ. συνομιλία με φίλους).

Άρθρωση: Η ικανότητα να προφέρει καθαρά μεμονωμένους ήχους σε λέξεις.

Εκτελεστική λειτουργία: Υψηλότερες δεξιότητες συλλογισμού και σκέψης (π.χ. Τι πρέπει να ετοιμάσω για να πάω στο σχολείο;).

Νοητική ετοιμότητα: Νοητικό δυναμικό, οπτική & ακουστική αντίληψη, λογική/σύνθετη/επαγωγική σκέψη, μνήμη, γνώση λογικομαθηματικών εννοιών, ικανότητα σειροθέτησης.

Συναισθηματική ανάπτυξη/ρύθμιση: Η ικανότητα αντίληψης του συναισθήματος, ενσωμάτωσης του συναισθήματος για τη διευκόλυνση της σκέψης, την κατανόηση των συναισθημάτων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων (για τις απαντήσεις του ίδιου του παιδιού στις προκλήσεις).

Κοινωνικές δεξιότητες: Καθορίζονται από την ικανότητα αμοιβαίας αλληλεπίδρασης με άλλους (είτε λεκτικά είτε μη), να συμβιβάζεσαι με άλλους και να μπορεί να αναγνωρίζει και να ακολουθεί κοινωνικούς κανόνες.

Σχεδιασμός και αλληλουχία: Η διαδοχική απόδοση πολλών βημάτων εργασίας/δραστηριότητας για την επίτευξη ενός σαφώς καθορισμένου αποτελέσματος (π.χ. μια εργασία αποκοπής και επικόλλησης ή ένα απλό φύλλο εργασίας μαθηματικών).

Κάποια παιδιά παρότι βρίσκονται στην ηλικία των 6 ετών  και τυπικά δικαιούνται να φοιτήσουν στην Α΄ Δημοτικού, δεν είναι ακόμη «ώριμα» ώστε να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο απαιτητικό τους ρόλο. Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά κριτήρια σχολικής ετοιμότητας που συνδέονται άμεσα με την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού:

Έχετε μόνο μία ευκαιρία να κάνετε μια εύκολη και επιτυχημένη είσοδο στο σχολείο. Ρίξτε ό,τι έχετε, για να δημιουργήσετε μια θετική στάση «σχολείου αγάπης». Εάν έχετε αμφιβολίες, ενεργήστε νωρίς για να διατηρήσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού!

Προσδιορίσετε τους συγκεκριμένους τομείς κατανομής δεξιοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένα, ιδανικά πριν από την είσοδο στο σχολείο για να άρουν τυχόν εμπόδια για μια εύκολη και επιτυχημένη είσοδο στο σχολείο.

Ανακαλύψτε διασκεδαστικούς, καινοτόμους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει τους τομείς δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη σχολική επιτυχία.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το παιδί, αλλά και τους γονείς, εάν το παιδί δεν κάνει νέους φίλους στο σχολείο. Έτσι, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς τουλάχιστον οι περισσότεροι γονείς θέλουν το παιδί τους να είναι ευτυχισμένο, κάτι που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές σχέσεις στο σχολείο.

Δείγμα δεξιοτήτων που θα πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί πριν προχωρήσει στο Δημοτικό είναι οι παρακάτω:

Ακολουθεί σύνθετες οδηγίες;

Κατανοεί ιστορίες και  συνομιλίες;

Κατανοεί ανέκδοτα και λογοπαίγνια;

Μπορεί να περιγράφει αντικείμενα;

Μπορεί να μάθει απέξω και να απαγγείλει ποιήματα και τραγούδια γνωστά;

Πλάθει ιστορίες και τις διηγείται;

Παρακολουθεί και κατανοεί ιστορίες (κατάλληλες για την ηλικία του)

Εκφράζει την περιέργεια του;

Απαντάει σε ερωτήσεις με αναλυτικό τρόπο;

Χρησιμοποιεί περιγραφική γλώσσα

Αφηγείται ιστορίες ή / και καθημερινές εμπειρίες

Μπορεί να συζητάει και να ξεκινάει το ίδιο μια συζήτηση;

Απαντάει σε ερωτήσεις που εισάγονται με τι, πως, που, πότε, γιατί.

Χρησιμοποιεί πληθυντικό αριθμό, αντωνυμίες και χρόνους σωστά;

Κατανοεί τα αντίθετα και μπορεί να κάνει συγκρίσεις;

Η ομιλία του είναι πλήρως κατανοητή;

Μιλά για πράγματα που πρόκειται να συμβούν, καθώς και πράγματα που έχουν ήδη συμβεί

Έχει βλεμματική επαφή;

Χρησιμοποιεί εκφράσεις προσώπου (σε κάποιο βαθμό) ;

Προσαρμόζεται σε μη οικείο περιβάλλον;

Έχει περιέργεια για τα πράγματα γύρω του;

Ακολουθεί κανόνες;

Χρησιμοποιεί το ψαλίδι;

Παίζει με συμμαθητές του;

Κατανοεί χωροχρονικές έννοιες (πάνω, κάτω, μέσα, έξω κ.λ.π);

Πιάνει σωστά το μολύβι;

Έχει κατακτήσει ώριμη λεπτή κίνηση και γραφοκινητικότητα;

Συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες;

Έχει ικανοποιητική ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής;

Έχει ικανότητα να ερμηνεύει τα συναισθήματα των άλλων και να διαχειρίζεται διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις;

Αναγνωρίζει την θέση αντικειμένων και του σώματός του καθώς και τοποθετεί αντικείμενα στο χώρο του σύμφωνα με τις έννοιες;

Έχει πλήρη ανεξαρτησία σε πλύσιμο ,ντύσιμο, φαγητό, τουαλέτα;

Γνωρίζει σχήματα – χρώματα;

Μπορεί να βρει λέξεις που αρχίζουν από έναν φώνημα; (π.χ.: βρες λέξεις που αρχίζουν από /β/, όπως λέμε βάτραχος) ;

Μπορεί να κάνει φωνολογικά παιχνίδια με ομοιοκαταληξίες, αντικαταστάσεις φωνημάτων κλπ; (π.χ.: μπορείς να μου βρεις λέξεις που να τελειώνουν όπως ο σκύλος;)

Ξεχωρίζει το δεξί με το αριστερό;

Έχει καλή οπτική και ακουστική μνήμη;

Κατά την ένταξη στο δημοτικό σχολείο, το παιδί θα πρέπει να έχει κατακτήσει σε συναισθηματικό επίπεδο τα εξής:

-την  ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων του

-την ικανότητα να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του

-την ικανότητα  ρύθμισης/ διαχείρισης των συναισθημάτων του

-την ικανότητα ενσυναίσθησης  (αρχίζει να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων)

-βασικές ικανότητες διαχείρισης σχέσεων (π.χ. διαχείριση συγκρούσεων, επικοινωνία, ομαδικότητα– ‐συνεργατικότητα)

-να έχει αρχίσει να αναπτύσσεται η ικανότητα στρατηγικών  για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής

-να μπορεί να διαχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό

-να αντέχει στην πίεση και να είναι σε θέση να ζητήσει βοήθεια αν χρειαστεί

-να μπορεί να διαχειριστεί την ματαίωση.

Τα παραπάνω που αναφέρθηκαν ήταν κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει ένα παιδί πριν προχωρήσει στην Α’  Δημοτικού. Αν ένα παιδί δυσκολεύεται στις περισσότερες από αυτές, τότε θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις της Α´ Δημοτικού με αποτέλεσμα χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση και αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση του.

Πως ένας γονέας θα καταλάβει αν το παιδί του είναι έτοιμο για την Α᾽ Δημοτικού και τι μπορεί να κάνει για αυτό;

Το νηπιαγωγείο σηματοδοτεί τη μελλοντική εξέλιξη του μαθητή στο Δημοτικό και ο ρόλος του  είναι αντισταθμιστικός. Προσπαθεί δηλαδή να μειώσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των παιδιών και να προετοιμάσει στο καλύτερο δυνατό το νέο μαθητή. Οι διαφορές αυτές μπορεί να οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες, σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς. Όλα τα νήπια δεν εμφανίζουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης σε όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς τους, την ίδια στιγμή. Η πορεία που θα ακολουθήσει το κάθε νήπιο και η ταχύτητα εξέλιξης του σε κάθε τομέα είναι αποτέλεσμα της προσωπικής του ιδιοσυγκρασίας, την οποία δεν μπορούμε να προβλέπουμε με ακρίβεια. Εκείνο που επιδιώκει το νηπιαγωγείο είναι να εντοπίζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε νηπίου. Να προσφέρει στο καθένα ευκαιρίες που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ο γονέας και  ο εκπαιδευτικός του παιδιού θα παρατηρήσει τις δυσκολίες του. Έτσι το παιδί θα πρέπει να περάσει για μια αξιολόγηση από αρμόδιο φορέα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι έτοιμο για την Α’ Δημοτικού.

Τι είναι η Αξιολόγηση;

H αξιολόγηση είναι η διαδικασία εκείνη που λαμβάνει υπόψη της τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες του παιδιού και τις παρούσες ανάγκες του. Μας επιτρέπει να καθορίσουμε εάν υπάρχει κάποια δυσκολία στην επικοινωνία και εάν ναι, τη φύση, το μέγεθος της , τις θεραπευτικές διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας. Όσοι γονείς έχουν την υποψία ότι τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα μπορούν να καταφύγουν σε δημόσιες υπηρεσίες που είναι οι πλέον αρμόδιες για τη διάγνωση και την αξιολόγηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Οι φορείς αυτοί είναι τα κέντρα διεπιστημονικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ( τηλ. επικοινωνίας: 210 2719857 1ο ΚΕΔΑΣΥ Β΄Αθήνας ).

Στη συνέχεια, αν το παιδί θα πρέπει να επαναφοιτήσει στο νηπιαγωγείο, θα πρέπει οι δεξιότητες στις οποίες υπολείπεται το παιδί να δουλευτούν ώστε να καταφέρει να τις κατακτήσει. Στην περίπτωση της επαναφοίτησης, καθοριστικός παράγοντας για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού είναι η στάση των γονέων. Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι το παιδί εισπράττει ό,τι αισθάνονται. Το αγγίζουν όλες οι φοβίες, τα άγχη και η απογοήτευση που γεννιούνται με το άκουσμα της επαναφοίτησης του παιδιού τους. Αν  το παιδί που χρήζει επαναφοίτησης στο Νηπιαγωγείο προχωρήσει σε εγγραφή στο Δημοτικό, θα κατανοήσει ότι μειονεκτεί σε σχέση με τις σχολικές προσδοκίες και θα κάνει συγκρίσεις με συμμαθητές του. Αυτό θα το οδηγήσει σε σχολική άρνηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλες πιο σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το παιδί τους, ώστε να ξεπεράσει τις τυχόν δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Καλό θα είναι να το βοηθήσουν  να ανεξαρτητοποιηθεί, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, να καθορίσουν σαφή όρια, να εκφράζει τα συναισθήματά του, να του δώσουν τον απαραίτητο χρόνο, να εστιάσουν στην προσπάθεια και να δείχνουν κατανόηση. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι να προσδοκούν την επιτυχία.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι να αφήσουμε στην άκρη τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας και να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας για έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια.

Και φυσικά η ανταμοιβή είναι τεράστια: η αυτοπεποίθηση και η χαρά που βλέπουμε   στα μάτια του παιδιού μας κάθε μέρα που μπορεί να εκφράζεται ευκολότερα και με μεγαλύτερη άνεση.

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και της συνδρομής του σε από κοινού δράσεις που ενισχύουν την γνώση, την πρώιμη παρέμβαση και την αναγκαιότητα  για  έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια των παιδιών μας, σας επισυνάπτουμε άρθρο που αφορά την προσέγγιση της σχολικής ετοιμότητας από  λογοθεραπευτική πλευρά της Προέδρου του Συλλόγου Κας Λατσάρα (Λογοθεραπεύτριας).



Λήψη αρχείου

Συμμετοχή του σχολείου σε εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Αγαπητοί γονείς
σήμερα 6/2/2024 όλα τα τμήματα των νηπίων  συμμετείχαν σε  εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, καθώς το Νηπιαγωγείο μας είναι υποστηρικτής στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024. Η ημέρα αυτή αποτελεί το εφαλτήριο της γνωριμίας ακόμη και των μικρών μαθητών με τη χρήση της τεχνολογίας με δημιουργικό, υπεύθυνο και ασφαλές τρόπο. Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όχι μόνο μεγάλων, αλλά και μικρών, επομένως είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιούνται οι θετικές του δυνατότητες στο έπακρο με σωστό τρόπο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Η  Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Με μια παγκόσμια προσέγγιση που καθοδηγείται από την κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ενθαρρύνει όλους να ενωθούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:

  • Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τη φήμη τους στο διαδίκτυο (και των άλλων) και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες για δημιουργία, συμμετοχή και κοινή χρήση στο διαδίκτυο.
  • Οι γονείς και οι φροντιστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτική και δημιουργική, είτε διασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια και θετικά, είτε ενεργώντας ως ψηφιακά πρότυπα.
  • Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές και τους μαθητές τους με δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους κριτικής σκέψης, που θα τους επιτρέψουν να πλοηγηθούν καλύτερα στον διαδικτυακό κόσμο. Μπορούν να τους εξουσιοδοτήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν στοχευμένες επιλογές στο διαδίκτυο και να δώσουν ένα προσωπικό παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές και τους μαθητές τους.
  • Όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά στο διαδίκτυο. Όλοι μπορούμε να προωθήσουμε το θετικό με το να είμαστε ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους και αναζητώντας εποικοδομητικές ευκαιρίες για δημιουργία και σύνδεση. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στα αρνητικά αναφέροντας ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο και συμπεριφορά στο διαδίκτυο.                                                                                                                                                        https://www.canva.com/design/DAF77uy2DdY/h_jIBEkNdXH_7KX6rt7Atg/view?utm_content=DAF77uy2DdY&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor#1

Η Αθηνά και ο @Παπάκης ενημέρωσαν  τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου για το ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Μέσα από το παραμύθι ο @Παπάκης Ντετέκτιβ και μια διαδραστική παρουσίαση οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση  στο πως πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που δουν κάτι στο διαδίκτυο το οποίο τους ανησυχήσει/αναστατώσει/τρομάξει.



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωσή μας:

2fe4651e 5358 4997 89c4 9f17a85e8b4e 7ae75bf1 9c0d 4769 97ec dd86bcab35f7 7c607270 a4b4 4909 9fd3 287e9765fd07 99b793d1 4845 4c78 9426 9b047628c29cd8fb9ce9 29d1 4455 b0a7 ac7e5c8c691bfbc44cf2 97d2 4210 8f06 76272cea9257 416355960 365258266258883 4857557741987099162 n416380554 758931249053792 5224380850891614910 n416476364 1409935876396276 8071141428042627943 n 1416625375 6416044041832329 1444108002278529382 n416648111 1102023387512672 5766843653859143746 n416668391 1076914483534757 2867813819805714979 n

To διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος.
Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το απολαμβάνουν με ασφάλεια.

               πολυ μικρά παιδια poster bts 2020 1  SID2024 Save the date



Λήψη αρχείου

 



Λήψη αρχείου

Χάρτης Υποστηρικτών και τρόποι υποστήριξης SID 2024

Και το νηπιαγωγείο μας, στον χάρτη υποστηρικτών σχολείων που έμπρακτα ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας ,για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.

423422316 252670261133096 4393590306828874410 n

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Παρακάτω μπορείτε να δείτε στον  χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας.