Αγαπητοί γονείς,
στα πλαίσια της ενημέρωσής σας για τον Αυτισμό, σας αποστέλλουμε ένα εγχειρίδιο που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πλοήγηση γονέων και φροντιστών “στη χώρα του Αυτισμού”. Ανεξάρτητα από την ηλικία διάγνωσης του παιδιού, ο καταιγισμός από πληροφορίες αποτελεί συχνά εμπόδιο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά των γονέων, αποφάσεις που συνήθως καθορίζουν το μέλλον του Αυτιστικού παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας.
Υπηρετώντας ένα Ολιστικό Μοντέλο προσέγγισης της ανάπτυξης του ανθρώπου και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής όλων, ευχόμαστε μέσα από αυτές τις σελίδες, οι αποφάσεις να είναι ορθολογικές και το ταξίδι συναρπαστικό…
Το έργο grow4autism: Δικτύωση – Συνεργασία – Ενδυνάμωση – Βιωσιμότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (ΚΠΕ) και εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ).
Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, μια σοβαρή δηλαδή νευρολογική διαφοροποίηση στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Η διαφορετική αυτή λειτουργία του εγκεφάλου έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι τομείς της ανάπτυξης να υπολείπονται ενώ άλλοι να παραμένουν αλώβητοι.
Τα αίτια του αυτισμού δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά ώστε να μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωσή του. Ποια είναι η διαδικασία για να πάρει διάγνωση ΔΑΦ το παιδί μου;
Η διάγνωση του αυτισμού τίθεται από:
1. Παιδίατρους – Αναπτυξιολόγους
2. Παιδοψυχίατρους
3. Παιδονευρολόγους
4. Ψυχίατρους (για άτομα άνω των 18 ετών)
Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να εξαλείφει ριζικά τον Αυτισμό. Η διαταραχή
αυτιστικού φάσματος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής, τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν, και
αυτά όπως όλοι, διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τη φάση ζωής. Τα προγράμματα υποστήριξης της οικογένειας είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου με αυτισμό, των γονέων και όλης της οικογένειας ευρύτερα.