Πράξεις Καλοσύνης

Διαβάσαμε «Το δώρο της παπλωματούς» ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλά για τη χαρά της προσφοράς.

το δώρο της παπλωματούς

Ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας σημείο από την ιστορία και θυμηθήκαμε κάποια φορά που χαρίσαμε κάτι δικό μας σε κάποιον άλλο. Συζητήσαμε για το πως οι πράξεις καλοσύνης μας δίνουν  δύναμη και μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Δραστηριότητες που προάγουν την αυτοεκτίμηση

Διαβάσαμε την Τελεία ένα βιβλίο για την αυτοεκτίμηση που μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι ακόμα και όταν έχουμε  να αντιμετωπίσουμε αρνητικές καταστάσεις που μας κάνουν να νομίζουμε ότι μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αξίζει να προσπαθήσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να μάθει καινούργια πράγματα έστω και αν κάνουμε λάθη.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Βήματα για τη ζωή – Ο βοηθός

Τα «Βήματα για τη ζωή» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για το Νηπιαγωγείο το οποίο προτείνει δραστηριότητες που μπορούν να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν μέσα στο νηπιαγωγείο.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αυτού είναι και ο βοηθός.  Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, η οποία παραμένει σταθερή έτσι ώστε όλη η δράση να εδραιωθεί στη σκέψη των παιδιών,  ένα παιδί είναι «ο βοηθός».  Ο βοηθός προκύπτει με κλήρωση, ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια προτίμησης, και τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν και να σιγουρευτούν ότι όλα γίνονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Το παιδί που κληρώνεται να είναι βοηθός, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας.  Από το πρωί φέρνει όσα αγαπημένα του αντικείμενα επιθυμεί, φωτογραφίες, παιχνίδια και ό,τι άλλο θέλει και τα τοποθετεί στον «πίνακα του βοηθού».  Τα υπόλοιπα παιδιά μπορούν να περιεργαστούν όσα έφερε ο βοηθός, να ρωτήσουν λεπτομέρειες, να ζητήσουν διευκρινήσεις ή οδηγίες για να παίξουν με τα παιχνίδια, να περιεργαστούν και να παρατηρήσουν τις φωτογραφίες.  Ο βοηθός κάθεται στην παρεούλα δίπλα στη νηπιαγωγό και τη βοηθάει όπου μπορεί και όταν χρειαστεί.  Η ημέρα του βοηθού ολοκληρώνεται με την επίσκεψη αγαπημένων προσώπων του βοηθού, όπως π.χ. των γονέων, των παππούδων ή άλλων συγγενών ή φίλων, ώστε να μιλήσουν για το παιδί, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ή να πουν διάφορες ιστορίες και οτιδήποτε άλλο θέλουν.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ημέρα του βοηθού.  Ανυπομονούν να κληρωθούν, περιμένοντας με υπομονή και χωρίς να θυμώνουν όταν αργεί η πολυπόθητη ημέρα!!  Σιγά σιγά μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις στο παιδί που είναι βοηθός ή στα άτομα που έρχονται, και παίζουν με τα παιχνίδια και τα αγαπημένα αντικείμενά του προσέχοντάς τα.

Πριν την έναρξη της ημέρας του βοηθού, μέσα στην τάξη έχουμε εξηγήσει την έννοια και την  αξία της φιλοφρόνησης.  Τα παιδιά εκπαιδεύονται να βρίσκουν να πουν κάτι θετικό για το παιδί που είναι βοηθός εστιάζοντας κυρίως στην προσωπικότητα και στον χαρακτήρα, αλλά δεν εξαιρούνται και εξωτερικά χαρακτηριστικά ή συνήθειες των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όλα τα παιδιά της τάξης ζωγραφίζουν μια ξεχωριστή ζωγραφιά για το βοηθό και σκέφτονται τη φιλοφρόνηση που θα κάνουν.  Τέλος, οι ζωγραφιές δένονται σε βιβλίο και οι φιλοφρονήσεις σημειώνονται από τη νηπιαγωγό στο ειδικό «Δίπλωμα του Βοηθού» και τα παιδιά υπογράφουν με ένα δακτυλικό αποτύπωμα.  Όλα μπαίνουν σε ένα φάκελο και παραδίδονται στο τέλος της ημέρας στο παιδί για να θυμάται την ημέρα που έγινε βοηθός.

Όλη η διαδικασία ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ τους.  Οι γονείς έρχονται σε επαφή με το σχολείο, γνωρίζουν λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα παιδιά χαίρονται πολύ την παρουσία των δικών τους ανθρώπων στο χώρο του σχολείου.

Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το αποτύπωμα της δράσης του βοηθού κρίνεται θετικό από τα παιδιά και τους γονείς τους αλλά και από τις νηπιαγωγούς.

κολαζ 2       

κολαζ 1

κολαζ βοηθός 3