Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο

Στα πλαίσια της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την Αγγελική, μαθήτρια της β’ τάξης του παρακείμενου 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου. Μας περιέγραψε μια τυπική μέρα στο δημοτικό σχολείο, μας μίλησε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μαθητών και απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές της φοίτησης στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο. Τέλος, τα νήπια ανέφεραν τις προσδοκίες αλλά και τους φόβους τους σχετικά με την επόμενη σχολική χρονιά .IMG 20230602 125622 Αντιγραφή

Για να έχουμε πλήρη εικόνα του δημοτικού σχολείου, το επισκεφθήκαμε μετά από συνεννόηση με τον διευθυντή κύριο Παναγιώτη Παπαδόπουλο.Screenshot 3

Εκεί μας υποδέχθηκε πολύ θερμά η κυρία Ματίνα, εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και μας ξενάγησε στους πιο αντιπροσωπευτικούς χώρους του σχολείου.

Screenshot 1

Μεταβαση

Οι 12 θεοί του Ολύμπου στο Ολοήμερό μας !!!

Τι κι αν είναι προαιρετικό το ολοήμερο πρόγραμμα!!! Εμείς το αξιοποιήσαμε δεόντως και με ήρεμους ρυθμούς, δουλέψαμε όλη τη χρονιά ένα σχέδιο εργασίας με θέμα τους 12 θεούς του Ολύμπου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά είναι στο σχολείο από το πρωί, κάτι που όπως και να το κάνουμε κάμπτει τις αντοχές τους, ασχοληθήκαμε χαλαρά και όχι καθημερινά με το θέμα μας, με σκοπό όχι μόνο τα παιδιά να μάθουν όσα μπορούν περισσότερα για τους Ολύμπιους θεούς, αλλά κυρίως να περάσουν εποικοδομητικά αλλά και ευχάριστα τις ώρες του ολοημέρου!
Η αφόρμηση δόθηκε όταν ένα απλό, μικρό βιβλίο με θέμα τους 12 θεούς του Ολύμπου έφτασε “τυχαία” στην τάξη!  Τα μικρά χεράκια το φυλλομέτρησαν, τα ματάκια το περιεργάστηκαν και σιγά σιγά η περιέργεια έκανε τη δουλειά της!!!  Βοήθησε πολύ και η αγάπη που είχε ήδη μια μαθήτρια του ολοημέρου για τους 12 θεούς, κάτι που όλη τη χρονιά αποτέλεσε ένα σημαντικό χέρι βοήθειας, ένα “σκούντημα” που συνετέλεσε στην συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ευτυχώς στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα από πληροφορίες, μύθους, εικόνες, έργα τέχνης, φύλλα εργασίας για ζωγραφική, φωτογραφίες και βίντεο που σχετίζονται με τους θεούς του Ολύμπου, είτε για τον καθένα ξεχωριστά είτε για όλους μαζί.  Αξιοποιήσαμε λοιπόν όλα αυτά τα μέσα σε μεγάλο βαθμό για κάθε έναν από τους θεούς του Ολύμπου και επίσης όπου ήταν δυνατό και εύκολο, κάναμε και μια αντιπροσωπευτική κατασκευή, συνήθως το σύμβολο του εκάστοτε θεού.
Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, εντυπωσιάστηκαν από τα βιντεάκια που είδαν, από τους μύθους που αναφέρθηκαν, από τις διάφορες πληροφορίες που δέχθηκαν και τέλος με χαρά και πολύ όρεξη συμμετείχαν στις σχετικές κατασκευές.

1     2    3     4 5
Είχαν βέβαια μια απορία: γιατί δεν έπαιρναν τις κατασκευές και οτιδήποτε άλλο δούλευαν, στο σπίτι για να τα βάλουν στο κουτί με τις εργασίες της χρονιάς? Αυτό ήταν μια πολύ ωραία έκπληξη για το τέλος. Σε μια απλή χάρτινη σακούλα, με το όνομα του καθενός και τον τίτλο του θέματος, μπήκαν όλα όσα φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς συγκεντρωμένα και ταχτοποιημένα!!  Μπορεί να μην ήταν πολλά, καθώς τα περισσότερα που αφορούσαν το θέμα δεν ήταν χειροπιαστά, αλλά σίγουρα ήταν αντιπροσωπευτικά.

6       7
Μακάρι, αυτή η χαλαρή και ευχάριστη πρώτη επαφή των παιδιών με τους 12 θεούς του Ολύμπου κατά τη διάρκεια του ολοήμερου προγράμματος, να αποτελέσει το έναυσμα για μια βαθύτερη ενασχόληση με τη μαγική ελληνική μυθολογία !!!
Καλό καλοκαίρι !!!

Takorama 2023

Το νηπιαγωγείο μας και φέτος πήρε μέρος στο Takorama, ένα διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά σε όλον τον κόσμο. Στόχος του είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν νέες ταινίες, νέες ιστορίες και νέα οπτικά περιβάλλοντα, να πουν τη γνώμη τους, και να ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία.

Έτσι και εμείς αφού παρακολουθήσαμε τις ταινίες και κουβεντιάσαμε γύρω από αυτές, ψηφίσαμε την αγαπημένη μας.

Takorama

Μιλήσαμε για αυτήν, απαντήσαμε σε ερωτήσεις κατανόησης της ιστορίας, την αναδιηγηθήκαμε βάζοντας τις εικόνες στη σωστή σειρά. Κατόπιν ζωγραφίσαμε ένα πλάσμα με μακρύ λαιμό και φανταστήκαμε πως μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόν τον μακρύ του λαιμό.



Λήψη αρχείου

Νερό, η σημασία του και η σωστή διαχείρισή του

Το Δεύτερο Εργαστήριο Δεξιοτήτων ανήκει στην Θεματική Ενότητα : Φροντίζω το Περιβάλλον, στην Υποθεματική : Αειφόρος Ανάπτυξη, Οικολογική Συνείδηση.  Είναι βασισμένο στο βιωματικό πρόγραμμα «οι Νερο…εξερευνητές!» και έχει πάρει ιδέες από το πρόγραμμα αυτό όσον αφορά τις δραστηριότητες αλλά και τις προτάσεις του για πιθανές επεκτάσεις.  Το κύριο θέμα το οποίο διαπραγματεύεται αναφέρεται ξεκάθαρα στον τίτλο του και είναι η σημασία του νερού και η σωστή διαχείρισή του.

Το δικό μας σχέδιο εργασίας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: Η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2022 μέσα στα πλαίσια της συμμετοχής του νηπιαγωγείου στην Εβδομάδα Δράσης – 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.  Στη πρώτη αυτή φάση ασχοληθήκαμε με το θέμα της σπατάλης του νερού (βλ. σύνδεσμο: 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Ο.Η.Ε.).

Μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, μέσα στον Ιανουάριο του 2023 ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος.   Στη φάση αυτή μας απασχόλησε η ρύπανση του νερού.  Έτσι, με τις δύο αυτές φάσεις ολοκληρώσαμε το θέμα αφού  αγγίξαμε σφαιρικά την έννοια  σωστής διαχείρισης του νερού (σπατάλη και ρύπανση).

Τα παιδιά ήταν ήδη εξοικειωμένα αρκετά με την ορολογία, και με μια σύντομη ανασκόπηση μπήκαν αμέσως στο νόημα.  Σε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Μουσείο Νερού και η αναφορά ξανά στον κύκλο του νερού καθώς θα βοηθούσε στη σύνδεση.

ΜΝ2     ΜΝ3  ΜΝ5     ΜΝ4 1

Δουλέψαμε ομαδικά και δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον κύκλο του νερού.  Το πρωτοπαίξαμε στην ολομέλεια, θέσαμε τους κανόνες του παιχνιδιού και επιλέξαμε πιόνια από διάφορα παιχνίδια που υπήρχαν ήδη στην τάξη.  Στη συνέχεια τοποθετήσαμε το παιχνίδι σε θέση που θα μπορούσαν τα παιδιά να το επιλέγουν  και να το παίζουν μόνα τους κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων.

ΕΠΙΤΡ 3           ΕΠΙΤΡ 1 

ΕΠΙΤΡ 2

Η ρύπανση όμως ήταν μια νέα λέξη. Η επεξήγησή της έφερε πολλούς προβληματισμούς αλλά ανέσυρε και από τη μνήμη των παιδιών εικόνες που είχαν πέσει στην αντίληψή τους, όπως βρώμικη θάλασσα, νερό που βγαίνει από το πλυντήριο ρούχων, λακκούβες στο δρόμο με λασπόνερα.  Κατάφεραν να αντιληφθούν πλατιά τι σημαίνει βρώμικο νερό και πόσο άχρηστο είναι για τους ανθρώπους και τον πλανήτη γενικά και σε αυτό βοήθησαν επίσης πολύ ορισμένα σχετικά βίντεο που παρακολουθήσαμε.

Αναλύσαμε την ρύπανση και είδαμε ότι σε μερικές περιπτώσεις ήταν φανερή και σε μερικές όχι.  Για παράδειγμα τα πλαστικά μπουκάλια και τα διάφορα σκουπίδια που λέρωναν τη θάλασσα τα βλέπαμε ξεκάθαρα.  Όχι όμως και τις διάφορες ουσίες ή υλικά αλλά και τα μικρόβια ή τους μικροοργανισμούς που ενσωματώνονται στο νερό και δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, δεν ξεχωρίζουν με σαφήνεια ή δεν φαίνονται γιατί είναι στο βυθό. Αναφέραμε ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα και στο αλμυρό (και μη πόσιμο) νερό, συμβαίνει και στο πόσιμο νερό που είναι πολύτιμο για τη ζωή!!!

Έτσι οδηγηθήκαμε στη… Φυσική !!!  Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε διάφορα πειράματα.  Είδαμε υλικά που επιπλέουν στο νερό ή βυθίζονται, υλικά που διαλύονται στο νερό ή όχι, καθώς και υλικά που αν μπουν στο νερό φαίνονται ή όχι. Κάναμε λεπτομερείς καταγραφές και συζητήσαμε κάθε φάση των πειραμάτων.

ΔΙΑΛ 2       ΒΟΥΛ 1 ΔΙΑΛ 1     ΔΙΑΛ 3

Καταλάβαμε λοιπόν ότι το να προκληθεί ρύπανση νερού δεν είναι καθόλου δύσκολο και πολλές φορές καθόλου εμφανές !!!  Δυσκολευτήκαμε να βρούμε προτάσεις που θα απέτρεπαν αυτήν την ρύπανση, όμως όλοι συμφωνήσαμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και να μάθουν να προσέχουν για να συνεχίσει ο πλανήτης να έχει καθαρό νερό.

Και τι είναι το νερό?  Υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, μέσα σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, αυτούσιο σε διάφορες μορφές, ανακατεμένο με διάφορα υλικά !!!! Πραγματικά καταπληκτικό και συγχρόνως τόσο απλό!!  Αποφασίσαμε λοιπόν να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και οδηγηθήκαμε στη… Χημεία!!

Μιλήσαμε για τον χημικό τύπο του νερού. Έγινε εισαγωγή και επεξήγηση (σε επίπεδο νηπίων) των νέων λέξεων άτομο και μόριο και προσπάθεια να αντιληφθούν τα παιδιά τι σημαίνει Η2Ο.

Ήταν ομολογουμένως λίγο δύσκολο και έτσι “προσωποποιήσαμε” τα άτομα του Υδρογόνου και του Οξυγόνου και είπαμε ότι ένα μόριο νερού είναι μια μικρή παρέα από δύο άτομα Υδρογόνου και ένα άτομο Οξυγόνου.

ΧΗΜ 3      ΧΗΜ 2 ΧΗΜ 1

Αναφέραμε ότι όπως οι αγαπημένοι φίλοι πιάνονται από το χέρι για να κάνουν την παρεούλα τους, έτσι και τα άτομα του υδρογόνου και το άτομο του οξυγόνου είναι πιασμένα από το χέρι.  2+1=3 και έτσι τα νήπια έγιναν τριάδες και πιάστηκαν από το χέρι.  Όμως περίσσευαν δύο ακριανά χεράκια.  Εδώ έγινε η εισαγωγή του κανόνα:  το οξυγόνο έχει δύο ελεύθερα χεράκια αλλά το υδρογόνο μόνο ένα!  Φτιάξαμε καπέλα για κάθε άτομο της χημικής ένωσης και γράψαμε τον αριθμό των ελεύθερων “χεριών” για να το θυμόμαστε σίγουρα και στα παιδιά που ήταν υδρογόνα κρύψαμε πίσω το ένα χεράκι! Τα παιδιά με τον ήχο του ταμπουρίνου ανακατεύτηκαν στο χώρο και μόλις σταμάτησε ο ήχος έψαξαν να γίνουν μόρια νερού!   Και…ώ!… οι χημικές ενώσεις έγιναν αβίαστα και ολόσωστα! Για σιγουριά, το ανακάτεμα έγινε αρκετές φορές ακόμη, και πάντα οι ενώσεις προκύπταν σωστές!  Μόρια νερού δημιουργούνταν στην τάξη μας, σωστά και χαμογελαστά!

Η2Ο2       Η2Ο1

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι το νερό που είναι σημαντικό μέρος τους πλανήτη, είναι μια πολύ απλή ουσία και  για να είναι χρήσιμο θα πρέπει να είναι καθαρό!!

 

Τελική διερεύνηση γνώσεων που αποκτήθηκαν – Αξιολόγηση

Έγινε εκτενής συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης και ζητήθηκε από τα παιδιά να σηκώσουν το χέρι εάν συμφωνούσαν (ΝΑΙ) και να μην σηκώσουν χέρι εάν διαφωνούσαν (ΟΧΙ), σε μια σειρά ερωτήσεων.  Οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν οι εξής:

  • Όλες οι δραστηριότητες ήταν σχετικές με το νερό?
  • Το νερό που υπάρχει στη γη είναι όλο και παντού το ίδιο?
  • Μπορούμε να πιούμε νερό από παντού?
  • Το νερό είναι σημαντικό για τον πλανήτη?
  • Χρειάζονται όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί το νερό για να ζήσουν?
  • Μπορεί να ζήσει ένα ζώο ή ένα φυτό χωρίς νερό?
  • Μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς νερό?
  • Καταλάβατε τι είναι η σπατάλη του νερού?
  • Το νερό στη γη μπορεί να τελειώσει?
  • Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν το νερό από τη σπατάλη?
  • Τώρα που μάθαμε όλες αυτές τις πληροφορίες εσείς θα σπαταλάτε το νερό?
  • Καταλάβατε τι είναι η ρύπανση του νερού?
  • Το νερό στη γη μπορεί να ρυπανθεί?
  • Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν το νερό από τη ρύπανση?
  • Τώρα που μάθαμε όλες αυτές τα πληροφορίες εσείς θα ρυπαίνετε το νερό?
  • Όλα τα αντικείμενα ή οι ουσίες μπορούν να επιπλεύσουν στο νερό?
  • Όλα τα αντικείμενα ή οι ουσίες μπορούν να διαλυθούν στο νερό?
  • Εάν ενώσουμε ένα άτομο οξυγόνου και ένα άτομο υδρογόνου θα φτιάξουμε ένα μόριο νερού?
  • Σας άρεσε η ενασχόλησή μας με το νερό?

Από τις απαντήσεις των παιδιών προέκυψε ότι το θέμα ήταν κατανοητό και οι πληροφορίες που δέχτηκαν τα παιδιά αφομοιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά εκτός από τις γνώσεις που πήραν, χάρηκαν με τη συμμετοχή τους και ευχαριστήθηκαν με όλες τις δραστηριότητες και τα εργαστήρια.  Ιδιαίτερα ανέφεραν την επίσκεψη στο μουσείο νερού καθώς και το επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησαν τα ίδια και έπαιζαν σε κάθε ευκαιρία.