Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια,αγόρια στην σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος και ολόκληρη τη γη μας θ' αγκάλιαζε θαρρώ… (Γ.Ρίτσος)
Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Ελλάδα-Κύπρος _Εκπαιδευτικές γέφυρες υλοποιήθηκε εξ αποστάσεως και δια ζώσης.
Αρχικά ως αφορμή παρατηρήσαμε μια φωτογραφία με τις σημαίες των δύο χωρών. Την ελληνική τη γνωρίζαμε, ποιας χώρας είναι η σημαία και να βρούμε που βρίσκεται αυτή η χώρα η Κύπρος που είναι η αδερφή της Ελλάδας, της πατρίδας μας. Την εντοπίσαμε στο χάρτη αρχικά, στη συνέχεια στο google earth καταγράψαμε την απόσταση από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έως το αεροδρόμιο της Πάφου και μετά από το αεροδρόμιο της Λάρνακας (διότι έχει 2 αεροδρόμια του νησί) έως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μάθαμε ότι είναι νησί, αφού γύρω γύρω έχει θάλασσα.
Συζητήσαμε και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες μάθαμε για την κοινή καταγωγή μας, για τη σημαία, για τον εθνικό ύμνο ο οποίος από το 1966 είναι ίδιος με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, για το νόμισμα της, για τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας ( ελληνικά και τούρκικα, για επίσημους σκοπούς οι δύο κύριες γλώσσες και τα Αγγλικά). Γνωρίσαμε την κυπριακή διάλεκτο την καθημερινή γλώσσα (η λαϊκή γλώσσα) της πλειοψηφίας του πληθυσμού μέσα από τα νανουρίσματα , τα τραγούδια και τα παραμύθια. Μας έκαναν επίσης ιδιαίτερη εντύπωση οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια του νησιού. Είδαμε νηπιαγωγεία από διάφορες πόλεις του νησιού, μάθαμε για τα κυπριακά φαγητά και γλυκά, τον αγρινό –το άγριο πρόβατο που συναντάμε μόνο στα βουνά της Κύπρου. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους – κάποιοι από αυτούς είχαν επισκεφτεί το νησί- μας παρουσίασαν τις διαφορές που παρατήρησαν στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα π.χ. οδήγηση, πρίζες, στάσεις λεωφορείων κλπ.
Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα από πόλεις και περιοχές του νησιού όπως: Πάφος, πέτρα του Ρωμιού ή βράχος της Αφροδίτης, κόλπος Χρυσοχούς, λουτρά της Αφροδίτης-βοτανικός κήπος, Λεμεσός, Λάρνακα, Λεύκαρα.
Όμως φτάνοντας στη Λευκωσία είδαμε πως «Η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης». Γιατί υπάρχει η πράσινη γραμμή, η νεκρή ζώνη που χωρίζει το νησί στα δύο.
Μέσα από τις ιστορικές πηγές γνωρίσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή, τις διαφωνίες και τις διαμάχες μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στη διχοτόμηση του νησιού, στην εισβολή, και στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μόνο από την πλευρά της Τουρκίας η οποία τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή από το 1974 κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Δικαίου.
Κανείς δεν ξεχνά, τίποτε δεν ξεχνιέται από ένα παιδάκι που ο πατέρας του ήταν αγνοούμενος και δεν έχει βρεθεί ακόμη….
**********************************************
Εξ αποστάσεως και δια ζώσης κάναμε μετρήσεις, εντοπίσαμε χαρακτηριστικά στοιχεία στο χάρτη, παίξαμε παιχνίδια με νομίσματα, με τις σημαίες , παιχνίδια με τη λέξη ΚΥΠΡΟΣ (λαβύρινθος, εντοπισμός γραμμάτων, ανασύνθεση) κλπ. Ζωγραφίσαμε τις δύο αδερφές ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟ πιασμένες χέρι – χέρι, φτιάξαμε τον ταξιδιωτικό οδηγό του νησιού και τέλος δημιουργήσαμε ένα συλλογικό έργο που είναι μια αφίσα φτιαγμένη από όλα τα παιδιά.
Βλέπουμε το χάρτη. Εντοπίζουμε τη Θεσσαλονίκη και την πόλη μας το Ωραιόκαστρο. Εντοπίζουμε και την Κύπρο. Στην Κύπρο πηγαίνουμε με αεροπλάνο γιατί είναι μακριά. Βρίσκουμε την πρωτεύουσα της τη Λευκωσία. Οι πόλεις που έχουν αεροδρόμιο είναι η Πάφος και η Λάρνακα. Έχουμε σε έγγραφο το χάρτη και τραβάμε μια γραμμή από τη Θεσσαλονίκη έως π.χ. την Λάρνακα.
ΣΗΜΑΙΑ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου Κύπρου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Στη σημαία προβάλλεται η Κύπρος με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ όλων των Κυπρίων. Το χρώμα της Κύπρου στη σημαία συμβολίζει τον άλλοτε άφθονο χαλκό που υπήρχε στο νησί. Ακόμη το λευκό φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.
Ο εθνικός ύμνος της Κύπρου (από το 1966 είναι ίδιος με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας).
Οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα ελληνικά και τα τούρκικα. Στο μη αναγνωρισμένο κράτος που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, τα τούρκικα έγιναν η μόνη επίσημη γλώσσα από το παράνομο Σύνταγμα του 1983. Η καθημερινή γλώσσα (η λαϊκή γλώσσα) της πλειοψηφίας του πληθυσμού είναι η κυπριακή διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας . Για επίσημους σκοπούς χρησιμοποιούνται οι δύο κύριες γλώσσες και τα Αγγλικά.
ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΥΠΡΟΥ
Οι εθνικές κυπριακές όψεις κερμάτων ευρώ, με το ενδημικό αγρινό στα νομίσματα των 1,2 και 5 σεντ, το καράβι της Κερύνειας στα 10, 20 και 50 σεντ και το σταυρόσχημο ειδώλιο του Πωμού του 3000 π.Χ. για τα 1 και 2 ευρώ.
Η εθνική όψη των κερμάτων ευρώ της Κύπρου προβάλλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Κύπρου, με αναφορές στο τρίπτυχο πολιτισμός – φύση – θάλασσα. Για την επιλογή των συγκεκριμένων παραστάσεων που θα αντιπροσώπευαν την κάθε ενότητα προκηρύχθηκε σχετικός καλλιτεχνικός διαγωνισμός και οι συγκεκριμένες επιλογές που έγιναν στα πλαίσια της κάθε ενότητας του προαναφερθέντος τρίπτυχου είναι οι ακόλουθες:
από τον τομέα του Πολιτισμού επιλέχθηκε το Ειδώλιο του Πωμού που ανάγεται στη Χαλκολιθική εποχή.
από τον τομέα της Φύσης επιλέχθηκε το «αγρινό» και
από τον τομέα της Θάλασσας επιλέχθηκε το «Καράβι της Κερύνειας».
Στα κέρματα των 1 και 2 ευρώ απεικονίζεται ένα σταυρόσχημο ειδώλιο, το οποίο ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3000 π.Χ.). Αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα της προϊστορικής τέχνης της νήσου αντανακλά την κεντρική θέση της Κύπρου στην αρχαιότητα και τον πολιτισμό.
Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το καράβι της Κερύνειας, ένα εμπορικό πλοίο το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. και συμβολίζει τη ναυτιλιακή ιστορία της Κύπρου και τη σημασία της ως κέντρου εμπορίου.
Στα κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το ενδημικό αγρινό, χαρακτηριστικό είδος της πανίδας της Κύπρου, το οποίο αντιπροσωπεύει την κυπριακή φύση.
παιδικό Κυπριακό παραμύθι -τραγούδι (από 2.45΄έως 7.05΄)
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
ΧΑΛΟΥΜΙ
Το χαλούμι είναι το περίφημο παραδοσιακό λευκό τυρί της Κύπρου. Είναι ημίσκληρο τυρί, έχει σχήμα ορθογώνιο ή ημικύκλιο και συνήθως είναι διπλωμένο.
ΣΕΦΤΑΛΙΑ
Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά (ή ακόμα και από μίξη των δύο ειδών), ζυμωμένο με μπόλικη κανέλα, μαϊντανό και κρεμμύδι, που στο τέλος τυλίγεται με αρνίσια μπόλια. Ψήνεται στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο.
Κουπέπια λένε στην Κύπρο τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Φτιάχνονται περίπου όπως και τα ντολμαδάκια μας, αλλά η γεύση του κύμινου και του λεμονιού είναι αρκετά δυνατή. Τα κουπέπια θα τα βρείτε γεμισμένα μόνε με ρύζι ή και με κιμά, ιδανικά από αρνίσιο κιμά ή χοιρινό. Τρώγονται υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα και συνοδεύονται εξαιρετικά από παγωμένο γιαούρτι.
Το χοιρινό έχει σε γενικές γραμμές εξέχουσα θέση στην κυπριακή κουζίνα, όπως άλλωστε και το αρνί. Για να φτιάξετε αφέλια πρέπει να μαρινάρετε μικρά κομμάτια από χοιρινό χωρίς λίπος μέσα σε κόκκινο κρασί, κύμινο, κανέλα και ξερό κόλιανδρο .
Το κολοκάσι είναι μια ρίζα αντίστοιχη της πατάτας, που είναι πολύ αγαπητή στο νησί της Αφροδίτης. Συνήθως γίνεται γιαχνί στην κατσαρόλα, μαζί με χοιρινό ή κοτόπουλο, ντομάτα, κρεμμύδι και σέλινο, ενώ πολλές φορές γίνεται και με πατάτες αντί για κρέας.
Καραόλοι λέγονται στα κυπριακά τα σαλιγκάρια, που τα αγαπούν πολύ στην τοπική τους κουζίνα. Παραδοσιακά φτιάχνονται γιαχνί, με ντομάτα, κρεμμύδι και παλιότερα μαζί με κολοκάσι ή πατάτες.
Μοιάζουν με τα ιταλικά ραβιόλια,αλλά είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος,
γεμισμένα με χαλούμι και βρασμένασε ζωμό από κοτόπουλο. Σερβίρονται
σε πιάτο της σούπας, με μπόλικο ζωμό, τριμμένο χαλούμι και φρέσκο δυόσμο.
Οι κούπες είναι ένα ιδιαίτερο έδεσμα που τρώγεται κυρίως σαν σνακ. Μοιάζουν με τραγανό κεφτεδάκι, αλλά φτιάχνονται με πλιγούρι, που αποτελεί το «φύλλο» της κούπας, το οποίο γεμίζεται με χοιρινό κιμά με μπαχαρικά και τηγανίζεται σε άφθονο λάδι. Έχουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα και τρώγονται ραντισμένες με λεμόνι.
Αρνί ή κατσίκι κόβονται σε μεγάλα κομμάτια, περνιούνται σε σούβλα και ψήνονται για 2-3 ώρες στα κάρβουνα.
Είναι μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, βρασμένες σε άφθονο λάδι και μόλις ροδοκοκκινίσουν, αφαιρείται το λάδι και «τινάζονται» μέσα στην κατσαρόλα μαζί με μπόλικο χοντρό αλάτι και ξερό κόλιανδρο για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και το όνομα «αντιναχτές».
Επίσης έχουμε τις φλαούνεςπου φτιάχνονται το Πάσχα, το πληθωρικό κυπριακό σουβλάκι με υπερμεγέθη πίτα και σεφταλιά μαζί με χοιρινό, το κοκκινιστό πουργούρι(πλιγούρι), τον σουσούκοπου μοιάζει με λουκούμι και συνοδεύει εξαιρετικά τη ζιβανία ή τα σιροπιαστά «δάχτυλα κυριών».
ΚΕΟ μπύρα Κυπριακή
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ
με χαρούπι και μέλι γίνεται το χαρουπόμελο
και σουσάμι
Αυτά τα παραδοσιακά γλυκά παρασκευάζονται από τον χυμό των σταφυλιών.
Σιουσιούκος
Είναι μουσταλευριά ή παλουζές πάνω σε ξηρούς καρπούς αμύγδαλα και καρύδια που τα περνούν σε κλωστή και τα φτιάχνουν σαν βέργες. Τα στεγνώνουν και μετά τα κόβουν με μαχαίρι για το σερβίρισμα.
παλούζες
Ο Παλουζές (μουσταλευριά), όπως λέγεται στην Κυπριακή διάλεκτο, είναι μια κρέμα που γίνεται με μούστο και αλεύρι και αρωματίζεται με κιούλι (αρμπαρόριζα), μαστίχα ή βανίλια.
Τα αγρινά είναι άγρια πρόβατα. Αυτό το είδος αγρινού το Ovis orientalis ophion είναι μοναδικό και συναντάτε μόνο στα βουνά της Κύπρου με πυρήνα το Κρατικό δάσος της Πάφου. Ιστορικά αποτέλεσε σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους της Κύπρου και ειδικά κατά τις δύσκολες ιστορικές περιόδους, οπότε ήταν αναγκασμένοι να καταφύγουν στα δάση για να επιβιώσουν
Οι Κυπριακοί χοροί, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης, οι οποίοι διαμορφώθηκαν και καθιερώθηκαν από τον ίδιο το λαό. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους αποτελεί ο αυτοσχεδιασμός και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ χόρευαν δύο χορευτές, υπήρχε μεταξύ τους σύγκριση και ανταγωνισμός.
Επίσης, οι αντρικοί χοροί ήταν πιο εύθυμοι και ζωηροί σε αντίθεση με τους γυναικείους χορούς οι οποίοι ήταν συνενσταλμένοι και ντροπαλοί, επηρεαζόμενοι βέβαια από την κοινωνική θέση την οποία κατείχε η γυναίκα στα παλαιότερα χρόνια.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό των Κυπριακών χορών είναι ότι οι άντρες χόρευαν ξεχωριστά από τις γυναίκες, δηλαδή, δεν υπήρχαν καθόλου μικτοί χοροί. Αυτό συνέβαινε κυρίως λόγω των αυστηρών ηθών που υπήρχαν την τότε εποχή. Υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν ανήθικο μια γυναίκα να χορεύει με πηδήματα, κουνήματα του κορμιού και άλλα.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιο βασικοί Κυπριακοί χοροί είναι οι αντικριστοί ή καρτσιλαμάδες.
Πιο κάτω, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αλλά και να μάθετε όλες τις κινήσεις των κυριότερων Κυπριακών χορών!
1. Ζεμπέκικος
2. Ο χορός του Δρεπανιού
3. Ο χορός των ποτηριών
4. Ο χορός της τατσιάς
5. Συρτός – Αδούλωτοι
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ-ΕΙΣΒΟΛΗ-ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Το Συνέδριο του Βερολίνου 13 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου 1878
προνοούσε την παραχώρηση της Κύπρου στους Άγγλους
Άγγλοι υψώνουν τη Βρετανική σημαία στη Λευκωσία
Οι Ελληνοκύπριοι διαδηλώνουν υπέρ της Ένωσις το 1930 γιατί θεωρούσαν πως το νησί ήταν ιστορικά ελληνικό και πίστευαν πως η ένωση με την Ελλάδα ήταν φυσικό δικαίωμα.
Ο πόθος των Ελληνοκυπρίων για Ένωση
Τον Ιανουάριο του 1950, έγινε δημοψήφισμα όπου δικαίωμα ψήφου είχαν οι Ελληνοκύπριοι
μόνο το αποτέλεσμα έδειξε την ισχυρή θέληση των Ελληνοκυπρίων για Ένωση.
Οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν έντονα με ογκώδεις διαδηλώσεις. Από τα 619 χωριά της Κύπρου, 393 ήταν αποκλειστικά ή κυρίως ελληνοκυπριακά, 120 τουρκοκυπριακά και 106 μικτά.
Η νέα βρετανική διοίκηση βελτίωσε σημαντικά τομείς κρατικής ευθύνης. Ωστόσο η συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη του πληθυσμό δημιουργούσε εντάσεις στην Αγγλική Διοίκηση.
Ένοπλος αντιαποικιακός αγώνας (1955-59)
Έθετε ως στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ελληνικό κράτος. Οι Τουρκοκύπριοι, μην επιθυμώντας την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, τάχθηκαν κατά της αυτοδιάθεσης (που θα οδηγούσε στην προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα) και συντάχθηκαν με τους Άγγλους.
Οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων
Οι Τουρκοκύπριοι αντιμετώπισαν θετικά τη μετάβαση στην Αγγλοκρατία. Βλέποντας την επιδίωξη της πολιτικής της Ένωσης και με τον φόβο να μην αναγκαστούν να φύγουν ανησυχούσαν και υποστήριζαν μια πολιτική διαίρεσης του νησιού. Έβλεπαν, πως είναι ξεχωριστή εθνοτική ομάδα και είχαν ως εκ τούτου δικαίωμα στην αυτονομία τους από τους Ελληνοκύπριους. Όταν συνειδητοποίησαν ότι μόνο το 20% του πληθυσμού του νησιού είναι Τουρκοκύπριοι, η επίσημη πολιτική άλλαξε υπέρ του διαχωρισμού των κοινοτήτων. Το σύνθημα αρχικά “η Κύπρος είναι Τουρκική” μετατράπηκε σε “Διαίρεση ή Θάνατος”.
“Taksim” Χάρτης της διαίρεσης του νησιού όπως το εισηγήθηκε ο Τούρκος ηγέτης Φαζίλ Κιουτσούκ στο βιβλίο του το 1957.
Ανεξαρτησία, τα πρώτα χρόνια (1960-63)
Αύγουστος 1960. Υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου.
Οι Άγγλοι φεύγουν από την Κύπρο, αλλά μετά από λίγο η Αγγλία γίνεται εγγυήτρια δύναμη. Στην Κύπρο οι αντιπαραθέσεις των δύο κοινοτήτων κορυφώνονται καθώς αναδεικνύονται οι αδυναμίες και τα λάθη των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου που οδήγησαν στην προβληματική ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου.
Σχέδιο Ακρίτας- Κυβερνητικό Σχέδιο για Ένωση:
Ο Μακάριος θέλησε να αναθεωρήσει το σύνταγμα σε 13 σημεία. Η τελική φάση του σχεδίου προέβλεπε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Ένωση με την Ελλάδα. Το σχέδιο αναφέρεται στη χρήση ένοπλης βίας μόνο ως άμυνα στις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι εξέλαβαν το κείμενο αυτό ως κατευθυντήριες γραμμές για την γενοκτονία τους, με κυβερνητική μάλιστα πρωτοβουλία.
Τουρκοκυπριακό σχέδιο: Όταν αρχίσει η σύγκρουση, η διασκορπισμένη σ’ όλο το νησί τουρκική κοινότητα πρέπει να συγκεντρωθεί διά της βίας σε μια περιοχή και να υποχρεωθεί να την υπερασπίσει να κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη στους Έλληνες την εφαρμογή του Συντάγματος σε κάθε τομέα ν’ αυξηθεί όσο γίνεται ο πληθυσμός των Τούρκων του νησιού με την είσοδο δήθεν τουριστών από την Τουρκία.
Χριστούγεννα 1963: Η πρώτη διχοτόμηση της Κύπρου
Άρχισαν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώθηκαν με εκατέρωθεν νεκρούς την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι Τουρκοκύπριοι δημιούργησαν “γραμμή άμυνας” γύρω από την παλαιά πόλη και παράλληλα προσέβαλαν ελληνοκυπριακά προάστια στη βόρεια περιφέρεια της πόλης, απομονωμένα από την κυρίως ελληνοκυπριακή πλευρά. Τότε ορίστηκε η λεγόμενη «πράσινη γραμμή», που χώρισε τη Λευκωσία. κατά μήκος του κέντρου της Λευκωσίας για να χωρίσει τις βόρειες τουρκοκυπριακές από τις νότιες ελληνοκυπριακές συνοικίες της γιατί μεταξύ δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ τους. Ως ειρηνευτική δύναμη παρεμβλήθηκαν ανάμεσα στους αντιμαχόμενους Βρετανοί στρατιώτες των βάσεων αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή.
Τουρκοκύπριοι σε οδόφραγμα στη Λευκωσία
Οπλισμένοι Ελληνοκύπριοι ακροβολισμένοι σε συνοικία της Λευκωσίας
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ – ΙΟΥΛΙΟΣ 1974
Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί (Αττίλας Ι) (η Τουρκία την ονομάζει επέμβαση).Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση (Αττίλας ΙΙ) κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.
Χάρτης που δείχνει τις κινήσεις των Τούρκων την 21η Ιουλίου
Γύρω στις 150.000 άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων) προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.
Aγνοούμενοι στην Κύπρο είναι πολίτες και των δύο κοινοτήτων, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, που εξαφανίστηκαν στο νησί ως αποτέλεσμα των διακοινοτικών ταραχών μετά το 1963 και της τουρκικής εισβολής του 1974.
Η Λευκωσία είναι διεθνώς γνωστή όχι με το ελληνικό της όνομα, αλλά με το ιταλικό – γαλλικό Nicosia (Nicosie). Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Λήδρα και ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου. Ως πρωτεύουσα της Κύπρου για περισσότερο από χίλια χρόνια, η Λευκωσία καταλήφθηκε στην πορεία από Φράγκους, Ενετούς, Οθωμανούς και Βρετανούς (και η μισή σήμερα από Τούρκους) και φυσικά τα σημάδια τους είναι… παντού. Γι’ αυτό και η πόλη της Λευκωσίας είναι ένα μίγμα πολιτισμών, αρχιτεκτονικών τάσεων, ιστορίας και πόνου. Μία πόλη φιλόξενη για όλους.Τι σημαίνει “Λευκωσία”;
Η Λευκωσία είναι, σύμφωνα με την ελληνικήμυθολογία, μία από τις Σειρήνες και μία από τις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης και το όνομά της μεταφράζεται ως «Λευκή Ουσία».
«Η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης»
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή» επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη. Τότε δεν εκτεινόταν σε όλο το νησί, υπήρχε μόνο στη Λευκωσία και αργότερα εκεί που υπήρχαν τουρκοκυπριακοί θύλακες. Από τον Μάρτιο του 1964, οπότε κατέφτασαν στο νησί οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, η φύλαξή της έχει ανατεθεί σε αυτούς. Επεκτάθηκε κατά πολύ μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Η γραμμή αυτή εκτείνεται πλέον σε μήκος 300 χλμ. και χωρίζει το νότιο από το βόρειο μέρος του νησιού, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα μη αναγνωρισμένο κράτος.
ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Η Πράσινη Γραμμή ελέγχεται από τους άνδρες των Ηνωμένων Έθνων (Ο.Η.Ε.), οι οποίοι φροντίζουν για τη διατήρηση της ομαλότητας στην περιοχή. Ονομάζεται επίσης Νεκρή ζώνη και Γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
Αεροδρόμιο Λευκωσίας
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΔΗΓΗΣΗ, ΚΛΠ.)
Στην Κύπρο τα αυτοκίνητα έχουν δεξί τιμόνι και κινούνται από τα αριστερά
Έχει πολύ όμορφες στάσεις λεωφορείων
Έχει διαφορετικές πρίζες και διακόπτες για τις ηλεκτρικές συσκευές
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΠΟΛΕΙΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ (ΠΑΦΟΣ-ΠΕΤΡΑ ΡΩΜΙΟΥ Ή ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ- ΚΟΛΠΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ-ΛΟΥΤΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ- ΛΕΜΕΣΟΣ-ΛΑΡΝΑΚΑ-ΛΕΥΚΑΡΑ
Θα κάνουμε ένα ταξίδι στην Κύπρο. Εκεί μένουν τα αδέρφια μας οι Ελληνοκύπριοι που είναι Έλληνες, έχουμε τον ίδιο Εθνικό Ύμνο και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Στην Κύπρο πηγαίνουμε με αεροπλάνο γιατί είναι μακριά. Βρίσκουμε την πρωτεύουσα της τη Λευκωσία. Οι πόλεις που έχει αεροδρόμιο είναι η Πάφος και η Λάρνακα.
Σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος συνδέονται μόνο αεροπορικώς. Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που σταμάτησαν (2002) τα συχνά δρομολόγια της Salamis Lines. Το πλοίο της Salamis εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Ρόδο προς Λεμεσό και Χάιφα (Ισραήλ). Μια άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή που εκτελούσε εβδομαδιαία δρομολόγια από Πειραιά προς Λεμεσό την καλοκαιρινή περίοδο επίσης σταμάτησε πριν από χρόνια.
ΠΑΦΟΣ
Το κάστρο της Πάφου βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης. Αρχικά χτίστηκε από τους βυζαντινούς σαν οχυρό για την προστασία του λιμανιού.
Η Πάφος είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Χωρίζεται σε 2 επίπεδα:στην πάνω Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Έχει αεροδρόμιο.
ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ Ή ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Η θάλασσα στην Πέτρα του Ρωμιού είναι τραχιά σε γενικές γραμμές. Αυτό το χαρακτηριστικό αποθαρρύνει τους τουρίστες από το να κολυμπήσουν εκεί. Σύμφωνα με το θρύλο στον βράχο γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη ίσως λόγω των αφριζόντων νερών γύρω από το βράχο.
ΚΟΛΠΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ
Καταπληκτική παραλία με γαλάζια σημαία.
ΛΟΥΤΡΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Μια μικρή σπηλιά μέσα στο βράχο , ο πυθμένας της είναι συνεχώς γεμάτο με νερό περίπου μισό μέτρο .
Βοτανικός Κήπος Λουτρά της Αφροδίτης αποτελεί από μόνος του ένα οικοσύστημα μεγάλης επιστημονικής αξίας. Τα χαρακτηριστικά είδη της άγριας βλάστησης, που παράλληλα συμπληρώνουν και τη χλωρίδα του πάρκου, είναι τα πλατάνια, οι αγριοσυκιές, οι ελιές, οι χαρουπιές, τα πολύχρωμα κυπριακά αγριολούλουδα, τα ενδημικά κυκλάμινα που φύονται εκεί την άνοιξη, καθώς επίσης τα «μαλλιά της Αφροδίτης» – που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε η θεά όταν έλουζε την κόμη της.
ΛΕΜΕΣΟΣ
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το παλαιότερο κομμάτι της έχει διατηρηθεί ως το Ιστορικό Κέντρο. Η Λεμεσός διαθέτει το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο , ένα αξιόλογο Θεατρικό Μουσείο και ένα μικρό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος δημοτικός κήπος ο οποίος διαθέτει ένα μικρό ζωολογικό κήπο καθώς και ένα μεγάλο αμφιθέατρο.
ΛΑΡΝΑΚΑ
Ο φίλος του Χριστού, είχε γίνει ο πρώτος επίσκοπος της πόλης. Ο Λάζαρος, που είχε διαφύγει στην Κύπρο αφού αναστήθηκε από τον Χριστό, έζησε στο Κίτιο ως το δεύτερο θάνατό του. Ο σημαντικότερος από τους ναούς της σημερινής Λάρνακας, εκείνος του Αγίου Λαζάρου, κτισμένος γύρω στο 900 μ.Χ., πιστεύεται ότι είχε ανεγερθεί στο χώρο όπου είχε ταφεί ο άγιος. Το όνομα της πόλης, εξάλλου, προέρχεται από τη λάρνακα, δηλαδή την αρχαία πέτρινη σαρκοφάγο (δύο σαρκοφάγοι βρέθηκαν στο ιερό του ναού του Αγίου Λαζάρου κατά τη διάρκεια ανασκαφών).
ΛΕΥΚΑΡΑ
ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ, ΟΙ ΚΕΝΤΗΣΤΡΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΝ
Τα Λεύκαρα (28 χλμ. από τη Λάρνακα) υπήρξαν δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους αριστοκράτες του Μεσαίωνα. Ευγενείς κυρίες της Δύσης έφεραν μαζί τους την τέχνη του κεντήματος, που οι ντόπιες υιοθέτησαν με πάθος. Έκτοτε τα κεντήματα σε φίνο εκρού λινό ύφασμα με λευκή ή καφέ μεταξωτή κλωστή έγιναν παράδοση για τον τόπο και είναι πλέον ξακουστά. Ανεπτυγμένη είναι και η τέχνη της αργυροχοΐας.
ΑΝΑΜΗΝΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΑ ΑΠΌ ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ
ΜΑΓΝΗΤΑΚΙ
ΠΙΑΤΟ
ΜΑΓΝΗΤΑΚΙ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Αναγνωρίζουμε τη σημαία της Κύπρου ανάμεσα σε άλλες σημαίες, την κυκλώνουμε και την περιγράφουμε.
Γινόμαστε ντεντέκτιβ και με το μεγεθυντικό φακό μας εντοπίζουμε χαρακτηριστικά στοιχεία της Κύπρου πάνω στο χάρτη , τα ονομάζουμε και αναφέρουμε ότι μάθαμε για αυτά.
Σε αυτή την εικόνα ο χορευτής έχει τα ποτήρια στο κεφάλι του .
Με την επιστροφή μας στο σχολείο οι μικροί μαθητές μας συμμετείχαν στη δράση “Μαζί με τα παιδιά, αλλάζουμε τον κόσμο”, που υλοποιείται με πρωτοβουλία της κ. Δρόσου Λίας η οποία είναι πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ωραιοκάστρου. Οι μαθητές μας ζωγράφισαν με πινέλα τους με την καθοδήγηση της εικαστικού κ. Ειρήνης Σταλίδη, και οι τοίχοι μας ζωντάνεψαν με τις παραμυθένιες παραστάσεις που δημιουργήθηκαν.
Μπορείτε να κατεβάσετε την σχολική κάρτα μαθητή από εδώ
Για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο για την πραγματοποίηση του τεστ.
Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.
Αν το self-test είναι αρνητικό:
Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Μην ξεχάσετε να γράψετε τον κωδικό που αναγράφεται πάνω αριστερά μόλις δηλωθεί το αποτέλεσμα !
Αν το self-test είναι θετικό:
Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμαςself-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.
Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.
Όσον αφορά την διαδικασία προσέλευσης των νηπίων το πρωί της Δευτέρας να διευκρινιστεί επακριβώς ότι δεν θα γίνει δεκτό νήπιο στο χώρο του σχολείου εάν πρωτίστως δεν έχει καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του self test.
Το αποτέλεσμα του test όσοι έχουν τη δυνατότητα να το εκτυπώσουν το επιδεικνύουν κατά την προσέλευση στις Υπεύθυνες Νηπιαγωγούς των τμημάτων.
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης στέλνουν το αποτέλεσμα ηλεκτρονικά στο email του Νηπιαγωγείου το βράδυ της Κυριακής ή συμπληρώνουν- αφού πρώτα έχουν καταχωρήσει στην πλατφόρμα , χειρόγραφη Σχολική Κάρτα για covid 19 υπογεγραμμένη και την επιδεικνύουν το πρωί της Δευτέρας στη Νηπιαγωγό.
Την σχολική κάρτα μπορείτε να την κατεβάσετε από το αρχείο και να την εκτυπώσετε ή σε περίπτωση που δεν διαθέτετε εκτυπωτή να μεταβείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο για να σας την εκτυπώσουν .
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα. Εάν ο/η μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών
μέτρων προστασίας.
Να τονίσουμε ξανά ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ενημέρωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα πρωτίστως …και εν συνεχεία εκτύπωση ή χειρόγραφο αποδεικτικό.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η υπευθυνότητα και η ατομική ευθύνη όλων μας έτσι ώστε να τηρήσουμε με ασφάλεια όλα τα μέτρα και να επανέλθουμε υγιείς στην κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή