Το Σχέδιο Δράσης του νηπιαγωείου μας, είναι συνέχεια του περσινού. Εκτός των στόχων που επαναλαμβάνονται λόγω της καινούριας σύνθεσης του μαθητικού μας δυναμικού, προσθέσαμε μύθους, λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια, παραδοσιακή τέχνη, χορούς, τραγούδια, παραδοσιακά παιχνίδια.
Η Αρπαγή της Ευρώπης
Η Κάλλω και οι καλικάντζαροι
Δαίδαλος και Ίκαρος
παραδοσιακά παιχνίδια
Συνάμα ενισχύσαμε την σχέση γονέων με το σχολείο, με τις δια ζώσης αναγνώσεις βιβλίων στην τάξη. Καθιερώσαμε την “Ημέρα Αναγνώστη γονέα”.
Κανόνες της λειτουργίας της Σχολικής Δανειστικής βιβλιοθήκης, Σωστός Αναγνώστης, δωράκια που έκαναν τα παιδιά και τα χάρισαν .
Τα παιδιά γνώρισαν την Ιστορία της Λέσβου μέσα από μύθους μετά την ερήμωση του νησιού από κατακλυσμό και ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν. Παρουσιάσαμε ΡΡΤ που σχεδιάστηκαν για αυτό τον σκοπό. Δραματοποίησαν και ζωγράφισαν. Γνώρισαν σημαντικά μνημεία της πόλης τους. Έμαθαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του νησιού μας.
Επισκεφτήκαμε το κάστρο της Μυτιλήνης όπου μας περίμενε η Μαρία μιας αλλοτινής εποχής, δίνοντας το στοιχείο της έκπληξης στα παιδιά.
Επισκεφτήκαμε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης . Γνωρίσαμε την Τέχνη του ψηφιδωτού κι ακούσαμε τον Μύθο του Ορφέα.
Τα παιδιά επιμελήθηκαν το σκηνικό της Καλοκαιρινής γιορτής που πλαισιώθηκε από μύθους και ιστορικά γεγονότα της Λέσβου.
Η beebot(το ρομποτάκι), πρέπει να οδηγηθεί στην εικόνα που υποδεικνύει το ζάρι. Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι γεγονότα που αφορούν στην Λέσβο.
Οι προσκλήσεις για την καλοκαιρινή γιορτή του 2ου Πρωινού τμήματος ήταν πήλινες κατασκευές των παιδιών.
Οι προσκλήσεις του 1ου τμήματος και του ολοημέρου ήταν μπομπονιέρες , γιατί τα παιδιά παρουσίασαν τον παραδοσιακό γάμο.
Η θεματική του εργαστηρίου άπτεται τα Δικαιώματα του παιδιού. Τα παιδιά ζωγράφισαν τι θα ήθελαν να έχουν και τί έχουν πραγματικά ανάγκη.
Καρτέλες με παιδιά όλου του κόσμου σε διαφορετικές συνθήκες ζωής, στρώνονται στο πάτωμα. Με το σταμάτημα της μουσικής τα παιδιά επιλέγουν κάποια από αυτές και γίνονται ομάδες. Μετά από συζήτηση-παρατήρηση ζωγραφίζουν αυτό που έχουν μπροστά τους. Έτσι προκύπτουν οι ανάγκες των φίλων-παιδιών του κόσμου και κατά συνέπεια τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.
Τα παιδιά άκουσαν το παραμύθι :”Ο Δικαιωματούλης και το μαγικό φίλτρο”- Στέλλας Μαβίδου, Μαρίας Θεοχάρη, το εικονογράφησαν και το κάναμε ψηφιακό παραμύθι για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Τα παιδιά παρατηρούν πίνακες ζωγραφικής του Λέσβιου ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη. Προκαλείται η ενσυναίσθησή τους. Στα φύλλα εργασίας που επιμελήθηκαν συνάδελφοι νηπιαγωγοί που ασχολήθηκαν με το θέμα, τα παιδιά δημιουργούν μικρές ιστορίες που καταλήγουν στα δικαιώματα των παιδιών. Επιλέγουν κάποιον από τους πίνακες, βάζουν τον δικό τους τίτλο και την δική τους προτροπή.
Παρουσιάσαμε το βίντεο:” Ειρήνη ένα παιδί πρόσφυγας” και τα παιδιά με την ευαισθησία τους λένε τί θα έκαναν αν συναντούσαν την Ειρήνη…
Το etwinning πρόγραμμα ξεκίνησε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων: “Γνωρίζω το ανθρώπινο σώμα”, αφού πολλές δραστηριότητες ήταν κοινές. Επίσης πολλές δραστηριότητες του Σχεδίου Δράσης μας: ” Η Σχολική Δανειστική βιβλιοθήκη ταξιδεύει.. στον χρόνο”, ήταν κοινές με εκείνες του etwinning προγράμματος.
Ο Εαυτός μου
Κοινή δραστηριότητα γνωριμίας: Μέσα στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Ο εαυτός μου – Το σώμα μου» οι μαθητές θα δημιουργήσουν πορτρέτα του εαυτού τουςκαι θα γράψουν το όνομά τους(χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και υλικά).
Άθληση
Τα μαθήματα γυμναστικής στις τάξεις του νηπιαγωγείου περιλαμβάνουν ψυχοκινητικές δραστηριότητες που έχουν στόχο να βοηθήσουν το παιδί να αναπτυχθεί σωματικά. Αυτό, γενικά, σημαίνει να μάθουμε να ελέγχουμε την κινητικότητα, να κατανοούμε τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και του ρυθμού. Οι δραστηριότητες για Αθλητισμό και Παιχνίδια, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας, της ευελιξίας, της δύναμης και της αντοχής των μαθητών. Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να τρέχουν και να παίζουν παιχνίδια. Η μύηση των παιδιών σε διάφορα παιχνίδια και αθλήματα μπορεί να μετατραπεί σε στάση ζωής και να οδηγήσει σε εκπληκτική πρόοδο για κάθε παιδί, στον σωματικό, κοινωνικό, συναισθηματικό και γνωστικό τομέα. Το σημαντικό είναι να μην υποτιμάμε αυτό που μπορεί να κάνει ένα παιδί και να του δίνουμε ευκαιρίες. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε γνωστά ομαδικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και παραδοσιακά παιχνίδια.
Ευρωπαϊκή Ταυτότητα
Οργάνωση δανειστικής βιβλιοθήκης – δραστηριότητες φιλαναγνωσίας: Δανεισμός βιβλίων σε εβδομαδιαία βάση και οργάνωση δραστηριοτήτων με γονείς.
Σύνδεση της «Ευρωπαϊκής Ταυτότητας» με την «Ημέρα της Ευρώπης” και να ενισχύσουμε την γνώση των μαθητών πάνω στην Εθνική τους Κληρονομιά, και πιο συγκεκριμένα πάνω στην λογοτεχνία, γνωρίζοντας και παρουσιάζοντας Παραδοσιακές Ιστορίες από τις χώρες και τον τόπο καταγωγής των γονέων των παιδιών.
Εμπλοκή γονέων σε δραστηριότητες του προγράμματος.
Πρόληψη και Σωστή Διατροφή
Υγιεινή διατροφή, άσκηση και ευεξία. Ο Ιπποκράτης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, είπε: «Ας είναι η τροφή το φάρμακο και το φάρμακο η τροφή». Επιπλέον, με τη διερεύνηση της φράσης «Η άσκηση μπορεί να κρατήσει το σώμα σας υγιές» οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία και τη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην ανάπτυξη του σώματός τους και στην υγεία τους.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή