Η θαλάσσια χελώνα “Καρέτα – Καρέτα” – είδος υπό εξαφάνιση !

Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα είναι ένα παλιό και μεγάλο ερπετό που κατάγεται από τους δεινόσαυρους. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο κυριότερος τόπος αναπαραγωγής της στη Μεσόγειο είναι η Ζάκυνθος και ιδιαίτερα ο Κόλπος του Λαγανά. Έχει μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, το βάρος της μπορεί να ξεπεράσει τα 150 κιλά. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά  και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες. Ζει περίπου 100 χρόνια.
Κάθε χελώνα γεννά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 100-120 αυγά σε μια τρύπα, που σκάβει στην άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά από 46-70 ημέρες επώασης, τα αυγά εκκολάπτονται και τα μικρά χελωνάκια κάνουν την έξοδό τους συνήθως όλα μαζί κατά τη διάρκεια της νύχτας και με πυξίδα τους τον φωτεινότερο ορίζοντα, βρίσκουν τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί τα βοηθά να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια. Υπολογίζεται ότι από κάθε φωλιά επιζούν και ενηλικιώνονται μόνο δέκα!
Η χελώνα Καρέτα-Καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές χελώνες,  τα φώτα αποπροσανατολίζουν τα μικρά χελωνάκια, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις φωλιές με τα αυγά. Αν μέσα σε μια φωλιά σπάσει ένα αυγό, τότε αχρηστεύονται και τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας ότι είναι τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.
Πηγή: https://www.paidevo.gr/kids/?p=952

Παιδιά παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο πατώντας εδώ

Τι θα λέγατε να διαβάζαμε και ένα παραμύθι; Είστε έτοιμοι; Ωραία … πάρτε θέσεις και …

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://tadefterakiablogaroun.blogspot.com/search/label/ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ !!!

                         Παναγιώτης

                                 Γιάννης

                               Κριστίνα

                        Φίλιππος

                                Παύλος

 

 

 

 

 

 

                                  Σοφία

                               Ναταλία

 

                            Χρήστος Χ.

 

 

 

 

 

                           Γιώργος Β.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις θάλασσες της Ελλάδας ζουν τρία είδη χελώνας

                       Δερματοχελώνα

 

                    Πράσινη χελώνα Μίδας

                 Χελώνα Καρέτα – Καρέτα                                                                                                               Παιδιά πατήστε εδώ για να δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο με τη χελωνίτσα                Καρέτα – Καρέτα.

Πηγή: You tube                                                                                                                     Οι  κατασκευές μας !

                              Παναγιώτης

Κριστίνα

                                 Ναταλία

                                Παύλος

                                 Φίλιππος

                                     Σοφία

                            Γιώργος Β.