ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ – ( η μέλισσα )

 

Κάτω στης μαργαρίτας το αλωνάκι
       Στήσαν χορό τρελό τα μελισσόπουλα … 
                                                                   Οδυσέας Ελύτης  

Η Μέλισσα, η πιο ξακουστή από την οικογένεια των εντόμων, τώρα την Άνοιξη έχει την τιμητική της καθώς μέσα από τα ανοιξιάτικα άνθη μας προσφέρει το μέλι, ένα σπουδαίο αγαθό  που τόσο όλοι αγαπάμε! Η Μέλισσα ανήκει στην οικογένεια των “υμενόπτερων” και θεωρείται ξεχωριστή καθώς είναι πολύ εργατική καθώς μόνη της χτίζει την κυψέλη της, δηλ. το σπιτάκι της, συλλέγει το μέλι, αποθηκεύει τη γύρη που μαζεύει από τα λουλούδια, τρέφει το γόνο της, τα μικρά μελισσάκια δηλαδή και περιποιείται τη βασιλισσά της.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες, μαζί με τους γονείς σας, την ανατομία του σώματος της μέλισσας, τον κύκλο της ζωής της μέλισσας και παρακολουθείστε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον κύκλο ζωής της μέλισσας και συζητήστε το με τους γονείς σας:

https://safeyoutube.net/w/1MUA

Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε τον άνθρωπο στη σκέψη ότι είναι δυνατό να τις συλλάβει και να τις βάλει να ζήσουν μέσα σε κάποιο κουτί, που να μοιάζει με κουφάλα δέντρου ή με τρύπα σε βράχο, προκειμένου να παράγουν μέλι γι’ αυτόν. Το κουτί αυτό που είναι το σπιτάκι των μελισσών ονομάζεται κυψέλη, μέσα στις κυψέλες υπάρχουν οι κηρήθρες που πάνω τους έχουν τα κελιά, που έχουν σχήμα εξάγωνο και εκεί μέσα γεννιούνται οι μέλισσες αλλά και φτιάχνουν το μέλι τους.  Οι μέλισσες παράγουν μέλι εδώ και εκατομμύρια χρόνια γιατί το μέλι είναι η τροφή τους. Οι μέλισσες επισκέπτονται διάφορα άνθη και λουλούδια καθώς και δέντρα και μαζεύουν από αυτά το νέκταρ και τη γύρη τους. Στην οικογένεια των μελισσών υπάρχουν οι μέλισσες “εργάτριες”, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη και το μετατρέπουν σε μέλι στις κηρήθρες της κυψέλης, η βασίλισσα, η οποία γεννά τα αυγά, τους γόνους των μελισσών και ο κηφήνας, η αρσενική μέλισσα η οποία βοηθά τη βασίλισσα να γεννήσει. https://safeyoutube.net/w/OUNC

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών:  https://safeyoutube.net/w/9hNC
Ο μελισσοκόμος, του οποίου η δουλειά είναι να μαζεύει το μέλι από τις κυψέλες, πρέπει να φοράει ειδική στολή και καπέλο ενώ πριν ανοίξει τις κυψέλες για να πάρει το μέλι από τις κηρήθρες ψεκάζει το κουτί με ειδικό φάρμακο, το οποίο δεν σκοτώνει τις μελισσούλες, απλά τις ζαλίζει για λίγο, ώστε να πάρει με ασφαλή τρόπο το μέλι από τις κυψέλες χωρίς να τον τσιμπήσουν οι μέλισσες. Παρατηρείστε τις παρακάτω εικόνες και συζητήστε τις με τους γονείς σας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ

Η μέλισσα θεωρείται από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς στη φύση καθώς αποτελεί το σημαντικότερο επικονιαστή στη ζωή των φυτών.Τι σημαίνει αυτό;; Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη και συλλέγουν από αυτά το νέκταρ και τη γύρη και την ίδια στιγμή επικονιάζουν και γονιμοποιούν χιλιάδες  διαφορετικά φυτά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα φυτά και τα ζώα, καθώς έτσι τα φυτά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο και παράγουν οξυγόνο. Τα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα, λόγω της επικονίασης είναι τόσο σπουδαία που υπερβαίνουν την αξία του μελιού και του κεριού που παράγει η μέλισσα. Ένας σπουδαίος επιστήμονας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει κάποτε αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει. (Συζητήστε αυτή τη φράση με τους γονείς σας)
 Δείτε το παρακάτω βίντεο: https://safeyoutube.net/w/LAUA

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΣΑΝ “ΜΕΛΙ”:
  1.  Μέλισσα ξεκινά από τη φωνούλα “Μ,μ”..γνωρίζεις άλλες λεξούλες που να ξεκινούν από τη φωνούλα “Μ,μ”;; Ζήτα βοήθεια από τους γονείς σου και γράψε τις λεξούλες αυτές σε μία κόλλα χαρτί Α4.
  2. Ζωγράφισε τις Μελισσούλες όπως μπορείς.
  3. Τα κελιά των μελισσών στις κηρήθρες έχουν γεωμετρικό σχήμα εξάγωνο. Θυμάστε που είχαμε πει ότι τα εξάγωνα ανήκουν στην οικογένεια των πολύγωνων και έχουν 6 γωνίες. Φτιάξε και εσύ τα δικά σου εξάγωνα χρησιμοποιώντας καλαμάκια, πλαστελίνη, ξυλομπογιές, μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο υλικό θέλεις.
  4. Χρησιμοποίησε το κυλινδρικό χαρτί που περισσεύει από το χαρτί υγείας και φτιάξε τη δική σου μελισσούλα με ό,τι υλικά έχεις στο σπίτι και βάλε του φτερά, κεραίες και μάτια και μη ξεχάσεις την κοιλίτσα να τη χρωματίσεις στα χρώματα που έχουν οι μέλισσες.
  5. Μπορείτε, με τη βοήθεια των γονιών σας να φτιάξετε μια κυψέλη μελισσών, από αυτές που υπάρχουν έξω στη φύση, περιμετρικά θα κολλήσετε μακαρονάκια τύπου “βαρελάκι” και μετά θα περάσετε μέσα από αυτά ό,τι κλωστούλα ή νήμα έχετε στο σπίτι. Για να δουλέψουμε λεπτή κινητικότητα με τα χεράκια μας!! Καλή σας επιτυχία!!
  6. Πηγές: You tube – Pinterest

    ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ:

    “Μικρή μικρή νοικοκυρά
    μεγάλη πίτα κάνει..”

    Τι είναι::
    Η Μέλισσα

    “Νοικοκυρά εργατική, ποτέ δεν τεμπελιάζει!
    Ζαχαροπλάστης άριστος, καθένας τη θαυμάζει!”

    Τι είναι;;
    Η Μέλισσα

    (Πηγή: ttp://www.kidsactivities.gr/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1/%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

  • Μία μέλισσα δεν κάνει μέλι.
  • Με ΄να χελιδόνι καλοκαίρι δεν γίνεται, ούτε με μια μέλισσα μέλι.
  • Όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι……    –   Δεν τα καταφέρουν όλοι όλα.
  • Απ’ όπου έρχεται η βουή έρχεται και το μελίσσι.
  • Κεντρίζει η μέλισσα, αλλά το μέλι είναι γλυκό.  –   Τα αγαθά χρειάζονται κόπο και αγώνα για να αποκτηθούν.
  • Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.   –   Τα λίγα λόγια είναι καλά, αλλά κάποιες φορές η σιωπή είναι ακόμα καλύτερη.
  • Αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.   –    Κάθε τι που ωριμάζει σιγά-σιγά και όχι απότομα, η επιτυχία ενός στόχου απαιτεί υπομονή.
  • Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄αλείψω μέλι.   –   Για κάποιον που προσπαθεί να φερθεί καλά ή να παρηγορήσει αυτόν στον οποίον ο ίδιος έχει προκαλέσει κάποιο κακό.
Πηγή: http://www.geaolympou.gr

ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

  • «Γλυκός σαν μέλι».   –   Χρησιμοποιείται σαν παρομοίωση για να χαρακτηρίσει κάθε τι γλυκό και ιδιαίτερα νόστιμο.
  • «Τα φιλιά σου είναι μέλι».
  • «Εργατικός σαν μέλισσα».
  • «Δουλεύουν σαν μέλισσες».
  • «Σαν το μελίσσι μαζεύτηκε ο κόσμος».   –   μεγάλο και θορυβώδες πλήθος.
  • «Κόλλησε σαν τη μύγα στο μέλι».   –   Αφοσιώνομαι υπερβολικά σε κάτι.
  • «Είναι κηφήνας» ή» Ζει σαν κηφήνας».   –   κάποιος που ζει σε βάρος των άλλων.
  • «Ποιος έχει το μέλι στα δάχτυλά του και δεν το γλείφει».   –   Αυτός που κερδίζει από κάτι που δεν του ανήκει
Πηγή: http://www.geaolympou.gr

ΒΙΝΤΕΟ: Μύθος ο Δίας και η Μέλισσα

https://safeyoutube.net/w/M5OC

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !

 

                      Σοφία

                             Σοφία

                                 Μαρία

                      Σοφία – Παύλος

                      Παύλος

                                 Φίλιππος

                                Φίλιππος

                              Ορφέας

                            Αναστασία

                                Αναστασία