Τα Δέντρα μόνο δίνουν

Αυτό τον καιρό στο σχολείο μας υλοποιούμε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα  τα δέντρα της ελληνικής φύσης και τίτλο “Τα δέντρα μόνο δίνουν” Αρχικά  διερευνήσαμε τις γνώσεις των παιδιών για το θέμα και στη συνέχεια, μέσα από τον καταιγισμό ιδεών, καταγράψαμε τις απόψεις, αλλά και τις απορίες τους σχετικά με τι θα ήθελαν να μάθουν για τα δέντρα. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν  σε 5 ομάδες. Η κάθε ομάδα επέλεξε το θέμα, το οποίο θα διερευνήσει κι ύστερα, θα παρουσιάσει στην ολομέλεια. Οι ομάδες  χωρίστηκαν ως εξής:

1η Ομάδα: Αειθαλή και Φυλλοβόλα δέντρα

2η Ομάδα: Τα δέντρα των δασών

3η Ομάδα: Τα δέντρα που μας δίνουν καρπούς (Καρποφόρα) 

4η Ομάδα: Η Ελιά

5η Ομάδα: Οι κίνδυνοι και οι τρόποι προστασίας των δέντρων 

Η πρώτη μας επαφή με το θέμα έγινε μέσω του εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος “Μικροσκόπια και Φυτά” από την ομάδα Κεφαλαία και Μικρά. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τον κύκλο της ζωής των φυτών, έμαθαν τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν καθώς και τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα φυτό. Σε αυτό, βοηθητική ήταν η χρήση του μικρού ρομπότ BlueBot, το οποίο έπρεπε κάθε φορά τα παιδιά να προγραμματίσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικού.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, τα παιδιά διεύρυναν τις γνώσεις τους και έγιναν μικροί επιστήμονες παρατηρώντας σε πραγματικά μικροσκόπια, φύλλα και σπόρους. Έπειτα, με παιχνίδι ρόλων αναπαρέστησαν τα ίδια την διαδικασία μέσα απ’ την οποία μεγαλώνει ένας σπόρος και γίνεται φυτό. 

Στα πλαίσια του θέματός μας, βρήκαμε ευκαιρία να ασχοληθούμε και με άλλα πεδία όπως τα Μαθηματικά, η Τέχνη, η Γλώσσα. Πάντα μέσα από παιχνίδι δουλέψαμε σημαντικές δεξιότητες, όπως η οπτική αντίληψη και διάκριση, η φαντασία και η δημιουργικότητα.