Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μια από τις τρείς γοργόνες. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγριο βλέμμα. (Σθενώ, Ευρυάλη, Γοργώ). Από τις τρείς αδερφές η Μέδουσα ήταν η θνητή.
Κατά μια εκδοχή ήταν τόσο όμορφη που ο Ποσειδώνας την πλησίασε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. . .
Τελικά την σκότωσε ο Περσέας με τη βοήθεια της Αθηνάς και του Ερμή. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.
Ψυχοκινητικό παιχνίδι
Ένα παιδί κρατάει την ασπίδα με το κεφάλι της Μέδουσας και στέκεται με γυρισμένη πλάτη. Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται όρθια στην άλλη άκρη της αίθουσας.
Ο μαθητής με την ασπίδα λέει “Μες τα μάτια κοίτα την Μέδουσα την τρομερή, γίνε κι εσύ πέτρα μέσα σε μια στιγμή” και αμέσως γυρίζει προς τα παιδιά, τα οποία πρέπει να ακινητοποιηθούν σαν αγάλματα.
Όποιος μαθητής κουνηθεί, βγαίνει από το παιχνίδι. Ο μαθητής που θα φτάσει ως το τέλος και θα ακουμπήσει τη μέδουσα κερδίζει. Είναι μια παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού “Αγαλματάκια ακούνηστα, αγέλαστα…”.
Ενώ μάθαμε το αίνιγμα:
“Πλάσμα μυθικό,
ζει μες το νερό.
Δόντια κοφτερά,
φίδια για μαλλιά.
Τι είναι;”