Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2021-2022

 

Mε μεγάλη χαρά οι μαθητές του 5ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων συμμετείχαν στις προκλήσεις της Εβδομάδας Ευρωπαϊκού Κώδικα. Παίξανε με τη bee bot και μάζεψαν τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας  και έλυσαν τους γρίφους των παραμυθιών  ! Διασκέδασαν τρελά και χάρηκαν με τις επιτυχίες τους. Πλέον η bee bot , που της χάρισαν το όνομα Μάγια Μελισσούλα Αγαπούλα θα τους κάνει παρέα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς την αγάπησαν πολύ!. Τους αξίζει ένα βραβείο και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!

 



Λήψη αρχείου

 

 

 

 

Οδηγίες χρήσης νέας πλατφόρμας edupass.gov.gr

Πλατφόρμα δήλωσης των self test

 

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: 

(α) οι μαθητές/τριες,

β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.),

(γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Η πλατφόρμα «edupass.gov.gr», για κάθε φυσικό πρόσωπο, ενήλικο ή ανήλικο δια των
γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων του, που αιτείται την καταχώριση της κατάστασής του στη θυρίδα της
εκπαιδευτικής δομής αποδίδει έναν λεκτικό χαρακτηρισμό που αντιστοιχεί στις ακόλουθες
καταστάσεις:
(α) μη επιτρεπτή παρουσία,
(β) επιτρεπτή παρουσία,
(γ) άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.
Οι ανωτέρω καταστάσεις αποτυπώνονται με κατάλληλα λεκτικά, ήτοι τη λέξη

«ΚΟΚΚΙΝΟ» για την   κατάσταση της μη επιτρεπτής παρουσίας, τη λέξη «ΠΡΑΣΙΝΟ» για την κατάσταση της επιτρεπτής παρουσίας και τη λέξη «ΑΓΝΩΣΤΟ» για την άγνωστη κατάσταση όπου απαιτείται περαιτέρω έλεγχος (όπως, παραδείγματος χάριν, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει (εγκύρως) υποβληθεί δήλωση μέσω της πλατφόρμας «edupass.gov.gr» ή έχει εμφιλοχωρήσει κάποιο σφάλμα στη σχετική διαδικασία).
Η κατάσταση, που αποδίδεται στο αιτούν φυσικό πρόσωπο, βασίζεται στις γενικές προϋποθέσεις  που τίθενται από το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περί του επιτρεπτού της φυσικής του παρουσίας σε εκπαιδευτικές δομές, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης και την ιδιότητα αυτού. Δεν παρέχονται  ειδικότερες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του αιτούντος προσώπου (εμβολιασμένος,  νοσήσας, υποβληθείς σε διαγνωστικό έλεγχο), με βάση τις οποίες έχει προσδιοριστεί η αποδοθείσα στο αιτούν  πρόσωπο κατάσταση.

Τα φυσικά πρόσωπα, ενήλικα αυτοπροσώπως ή ανήλικα μέσω των γονέων/κηδεμόνων/επιτρόπων τους που θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία στους χώρους μίας δημόσιας εκπαιδευτικής δομής της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα «edupass.gov.gr» («η πλατφόρμα») μέσω της ΕΨΠ, αφού προηγουμένως προβούν σε επαλήθευση/επιβεβαίωση της ταυτότητάς τους (αυθεντικοποίηση) με χρήση των κωδικών  διαπιστευτηρίων είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) είτε των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (ebanking) των πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες τους εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση υποβολής σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδουν και εκτυπώνουν τη σχολική κάρτα, την οποία ο μαθητής επιδεικνύει στο σχολείο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΘΥΡΙΔΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 



Λήψη αρχείου

 

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021-2022

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο, δυναμική, διδακτική, εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην προσθήκη νέων Θεματικών Ενοτήτων, με εστίαση στις δεξιότητες, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους μάθησης.

Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Σκοπός των «Εργαστηρίων δεξιοτήτων» είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στις μαθήτριες και στους μαθητές. Στους επιμέρους στόχους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι η μάθηση μέσω ομαδοσυνεργατικής, δημιουργικής και κριτικά αναστοχαζόμενης διδακτικής μεθοδολογίας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης και υπευθυνότηταςη ενίσχυση των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας και προγραμματιστικής σκέψης.

 Οι Κύκλοι Δεξιοτήτων στα Εργαστήρια

Η τυπική εκπαίδευση και κατάρτιση πρέπει να εφοδιάζει τους πολίτες με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν τον δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχόληση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εκτός από τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, θετικών επιστημών και ξένων γλωσσών, και εγκάρσιες δεξιότητες και βασικές ικανότητες, όπως οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση. Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι στοχοθετημένες δεξιότητες ομαδοποιούνται και καλλιεργούνται σε τέσσερις κύκλους στοχοθεσίας ως εξής:

Α) Δεξιότητες 21ου αιώνα (4cs)

Β) Δεξιότητες ζωής 

Γ) Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης

Δ) Δεξιότητες του νου

 

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες. Οι Θεματικές Ενότητες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και αφορούν στη θεματολογία που ακολουθεί, η οποία διαμορφώθηκε στην τελική της μορφή από την πιλοτική εφαρμογή των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» κατά το σχολικό έτος 2021– 2022

 

Το νηπιαγωγείο μας φέτος σχεδίασε  στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων να ασχοληθεί με τις εξής υποενότητες:

Θεματική Ενότητα

                     Ζω καλύτερα- Ευ ζην
(αυτομέριμνα)

Προγραμματίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

Το Παπάκι Πάει (Το Χαμόγελο του Παιδιού)

Στα 5 εργαστήρια που θα πραγματοποιήσουμε , σκοπός μας είναι η ενίσχυση των γνώσεων και  των δεξιοτήτων των παιδιών  που θα τα προστατεύσουν σε  περίπτωση συνθηκών εξαφάνισης ή αποπροσανατολισμού από το άτομο της επιμέλειάς του. Επίσης θα στοχεύσουμε  και  στην απόκτηση γνώσεων προς αποφυγή  μιας τέτοιας συνθήκης.

Θα αντλήσουμε υλικό   από το Χαμόγελο του Παιδιού και θα προηγηθεί στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από το Χαμόγελο του Παιδιού πάνω στην αξιοποίηση του υλικού.

    Θεματική Ενότητα

                     Φροντίζω το Περιβάλλον
(οικολογία)

Προγραμματίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

Dirty Stories: Σκέφτομαι πριν το πετάξω!

Στα 7 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν , οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την κατανάλωση και τη διαχείριση των άχρηστων υλικών . Θα ασχοληθούμε με το τρίπτυχο μείωση –επαναχρησιμοποίηση , ανακύκλωση, τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στο περιβάλλον του σπιτιού. Στόχος να δημιουργήσουμε  μελλοντικούς  ενεργούς πολίτες που δρουν και ενδιαφέρονται για το  περιβάλλον.

  Θεματική Ενότητα

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
(ανθρώπινα δικαιώματα)

Προγραμματίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

«Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία»

Στα 7 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στόχος μας είναι η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων  που θα ενισχύουν τη συνεργασία ,  την έκφραση συναισθημάτων, την επίλυση συγκρούσεων μέσα στην ομάδα, τη συμμετοχή όλων με δημοκρατικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα δημοκρατίας μέσα στην τάξη με σεβασμό προς τη προσωπικότητα των άλλων ,δημιουργώντας ταυτόχρονα και κλίμα ασφάλειας μέσα στο σχολικό χώρο.

 

  Θεματική Ενότητα

Δημιουργώ και Καινοτομώ- Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
(STEM/εκπαιδευτική ρομποτική)

Προγραμματίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:

«STEAM και η ΓΗ γυρίζει….»

Στα 7 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στόχος μας είναι τα παιδιά να βρουν απαντήσεις για το διάστημα και να γίνουν επιλυτές προβλημάτων στον πραγματικό κόσμο. Να χωριστούν σε ομάδες και να οδηγηθούν σε συμπεράσματα μέσα από την παρατήρηση , τον πειραματισμό και την υπόθεση. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν και με  τις ψηφιακές τεχνολογίες , τη ρομποτική και τον προγραμματισμό.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα #codeWeek είναι εδώ!

 

9 – 24 Οκτωβρίου 2021 #CodeWeek 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό  προσιτό σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Φέτος θα διαρκέσει από τις  9 – 24 Οκτωβρίου 2021 #CodeWeek 

Όσο νωρίτερα εισάγουμε τους μαθητές στην κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό των υπολογιστών ,τόσο πιο άνετα και επιτυχημένα θα γίνουν όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες ευκαιρίες μάθησης. Επιπλέον οι μικροί μαθητές είναι συχνά πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν και να μάθουν υπολογιστές και προγραμματισμό επειδή τους αρέσει να χρησιμοποιούν τεχνολογία. Επιπλέον , η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος των μικρών μαθητών είναι πιο δεκτικός στις γλώσσες του υπολογιστή σε νεαρή ηλικία .

Η διδασκαλία της κωδικοποίησης βελτιώνει επίσης :

-ικανότητες αλληλουχίας

-επίλυση προβλήματος

-λογική σκέψη

– ικανότητες αιτίου και αποτελέσματος

– αρίθμηση

Το νηπιαγωγείο μας  θα λάβει μέρος με μεγάλη χαρά,  στην Εβδομάδα Προγραμματισμού, με σκοπό τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που περιλαμβάνουν την υπολογιστική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, την κριτική σκέψη, την ομαδική εργασία και τη δημιουργικότητα , δεξιότητες που συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό!

 

ΔΡΑΣΗ 1:  Η bee bot χρώματα αναζητά να βάλει στη Σημαία!

ΔΡΑΣΗ 2: Ποιο παραμύθι θα δω με το εισιτήριο το μαγικό!

 

Επίσης στο σύνδεσμο   https://codeweek.eu/resources/CodingAtHome   θα βρείτε  μια συλλογή σύντομων βίντεο με υλικά για ιδιοκατασκευές, παζλ, παιχνίδια και προκλήσεις προγραμματισμού για καθημερινή χρήση τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στο σχολείο . Για τις δραστηριότητες αυτές δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις ή ηλεκτρονικές συσκευές . Οι δραστηριότητες θα αφυπνίσουν την υπολογιστική σκέψη και θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητες των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων στο σπίτι ή στο σχολείο !

Καλή διασκέδαση!