Εκπαιδευτικοί: Νίκη Κουρκούνη, Βάια Κρανίτσα, Ειρήνη Καρτσιμαδάκη,Ιλλύρια Κομινάτου.
Αφορμή υπήρξε το ρόδι που έφερε στην τάξη μία μαθήτρια από το χωριό της.
Συνδέσαμε την παλέτα του ζωγράφου Klee με τη χρωματική παλέτα των τροφών. Η διερεύνηση των χρωμάτων ήταν το αμέσως προηγούμενο γνωστικό μας αντικείμενο.
Συζητήσαμε και καταγράψαμε τις υπάρχουσες πληροφορίες και γνώσεις που έχουμε για τη διατροφή. Ανταλλάξαμε απόψεις και αναζητήσαμε πηγές πληροφόρησης.
Εξερευνήσαμε την προέλευση των τροφίμων.
Συνδέσαμε τις τροφές με τα αντίστοιχα θρεπτικά στοιχεία τους. Αναδείξαμε την αξία του συνδυασμού των τροφών.
Μας βοήθησε η κα Τσίτσικα νοσηλεύτρια στο νηπιαγωγείο μας με σχετικό υλικό.
Δημιουργήσαμε μία φιγούρα σε χαρτόνι και ¨χτίσαμε” το σώμα με διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία ,τις αντίστοιχες τροφές και το νερό.
Αναλύσαμε τη σπουδαιότητα της κατανάλωσης υγιεινών τροφών και επικεντρωθήκαμε στη σημασία της συχνότητας κατανάλωσής τους. Καταλήξαμε στην πυραμίδα.
Με τον πίνακα διπλής εισόδου καταγράψαμε στατιστικά στοιχεία για τα υγιεινά πρωϊνά της τάξης.
Τελειώνοντας σχεδιάσαμε ένα υγιεινό μενού με φρούτα και λαχανικά. Φυλάξαμε τα απορρίματα για δημιουργία λιπάσματος για τα φυτά.
Σαν αποτίμηση διαπιστώσαμε ότι καλλιεργήθηκαν επαρκώς οι καλές συνήθειες διατροφής και αποτυπώθηκαν σε πολλές μορφές οι γνώσεις των μαθητών σχετικά με τις τροφές.
Την 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Αυτή η μέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, ως ημέρα υποστήριξης των παιδιών και ενίσχυσης των δικαιωμάτων τους. Αυτή τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού την υπέγραψαν 192 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
«δικαιώματα»
Τι είναι άραγε αυτά τα δικαιώματα!!!!
Εξηγήσαμε ότι «δικαιώματα» είναι όσα χρειαζόμαστε οι άνθρωποι, όσα πρέπει να έχουμε για να ζούμε μια καλή ζωή. Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και οι μικροί μας μαθητές άρχισαν να συλλογίζονται και να εκφράζουν όλα αυτά που έχουν ανάγκη για να μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα.
Όσα ανέφεραν τα συνδέσαμε με τα δικαιώματά τους, τα οποία είναι ίδια για όλου του κόσμου τα παιδιά, όπου κι αν ζουν, όπως κι αν ζουν και τα καταγράψαμε!!!
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε όπως μπορούσε ο καθένας μας να τα απεικονίσει εικαστικά
17 Νοεμβρίου 1973 Η Δικτατορία… διατάζει τα τανκς και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο….απο τα ραδιόφωνα και τους φοιτητές ακούγεται μόνο ένα σύνθημα
” ΨΩΜΙ … ΠΑΙΔΕΙΑ… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Ήρθε λοιπόν η ώρα στο πρώτο τμήμα του νηπιαγωγείου μας….κάποιοι απο τους μικρούς μας μαθητές να θυμηθούν απο πέρσι … και οι νέοι μας φίλοι ….. να μάθουν τι συνέβη εκείνη τι μέρα στο Πολυτεχνείο και γιατί είναι τόσο σημαντικό που το τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη!!
Ξεκινήσαμε με ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου… για να μπορέσουμε μέσα απο απλές εικόνες και με εύκολη αναδιήγηση να κατανοήσουμε τι συνέβη εκείνη την εποχή στη χώρα μας!!
Μέσα στο βίντεο ακούσαμε δύο λέξεις, δύο έννοιες τόσο διαφορετικές…
Απο τη μία η Δημοκρατία και από την άλλη η Δικτατορία
Έννοιες δύσκολες για τους μικρούς μαθητές…. και θέλοντας να τους βοηθήσουμε να τις αντιληφθούν διαβάσαμε το παραμύθι…
Η ΚΥΡΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία;
Ένα παραμύθι για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατίας και για να θυμόμαστε ότι: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!
Μέσα απο εποπτικό υλικό είδαμε τι μας επιτρέπει και τι μας απαγορεύει η καθεμία και αποφασίσαμε οτι προτιμούμε να ζούμε παρέα με τη Δημοκρατία!!
Παιδιά αν έπρεπε να δώσουμε χρώμα στις δύο πρωταγωνίστριες του παραμυθιού μας ποιο χρώμα θα ταίριαζε στην καθεμία;;;
Είδαμε και ακούσαμε ιστορικά ντοκουμέντα απο εκείνη την ήμερα…
Φτιάξαμε τα δικά μας κολάζ …. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.…
(ιδέα απο παιδικό πλανήτη)
Το ολοήμερο τμήμα μας έφτιαξε το ομαδικό μας κολάζ αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη όλων αυτών των φοιτητών!!!
Μάθαμε τραγούδια που γράφτηκαν για το Πολυτεχνείο….
Φυσικά για την ήμερα της γιορτής για τη 17η Νοεμβρίου κρατήσαμε το κουκλοθέατρο της γνωστής σε όλους “Ντενεκεδούπολης” της Ευγενίας Φακίνου
Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία αλλιώτικη απ’ τις άλλες. Δεν είναι φτιαγμένη από τούβλα, πέτρες, τσιμέντο ή γυαλί. Είναι ολόκληρη φτιαγμένη από ντενεκέδες. Και μένουν σ’ αυτή, τι… άλλο; Ντενεκεδάκια. Άδεια, σκουριασμένα, παλιά ντενεκεδάκια. Βρέθηκαν όλα πεταμένα σ’ ένα σκουπιδότοπο κι αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους πολιτεία, για να μένουν μόνα τους και να ‘χουν την ησυχία τους. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα: Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Σοφός, Οκέυ-μπαμ-μπαμ. Ο Σαρδέλας είχε πριν τον πετάξουν σαρδέλες, η Μηλίτσα είχε κομπόστα μήλο, ο Βουτυρένιος βούτυρο, ο Οκέυ-μπαμ-μπαμ είχε κόκα-κόλα κι ο Σοφός είχε μέσα του καφέ. Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, ώσπου μια μέρα…
κουκλοθέατρο σε όλο το μαθητικό δυναμικό της σχολικής μονάδας με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών
Μέσα από τον διάλογο με τα παιδιά στο τέλος του κουκλοθέατρου αναρωτηθήκαμε :
Είχε δικαίωμα ο Λαδένιος να τα ζητάει όλα αυτά;
Τα ντενεκεδάκια ήταν υποχρεωμένα να κάνουν ότι τους έλεγε;
Αποφασίσαμε λοιπόν σαν μια δημοκρατική τάξη σαν τη δική μας να κάνουμε εκλογές….
Με την ολοκλήρωση μετρήσαμε τις ψήφους και βγάλαμε τον ιδανικό ηγέτη σύμφωνα με τη γνώμη των μικρών μας μαθητών.
13 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνηςκαι στο πρωινό υποχρεωτικό τμήμα 1 το γιορτάσαμε λέγοντας ευγενικές λεξούλες και προσφέροντας ο ένας στον άλλο τη δική του πράξη καλοσύνης!
H καλοσύνη είναι μια από τις αρετές που έχει υμνηθεί από πολλούς φιλοσόφους και ανθρώπους του πνεύματος ανά τον κόσμο.
Είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσόντα που μπορεί να έχει ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου και πόσο μάλλον στην εποχή που διανύουμε.
Η καλοσύνη είναι μια κίνηση, μια πράξη ευγένειας, μια ωραία λέξη, ένα μοίρασμα, μια φιλοφρόνηση, μια αλτρουιστική δράση. Αφήνει στην άκρη διαφορές, εμπόδια, δυσκολίες ενδοπροσωπικές και διαπροσωπικές και στοχεύει απευθείας στο συναίσθημα της πληρότητας, της ικανοποίησης, της ευτυχίας που νιώθει όποιος βοηθά, μοιράζεται, προσφέρει.
Η καλοσύνη εμπνέει, δεν κοστίζει τίποτα, δεν είναι χρονοβόρα και μόνο οφέλη μετρά στο πέρασμά της.
Μια πράξη καλοσύνης προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι μέχρι να γίνει η αρχή, και έπειτα σαν κύμα παρασύρει τους άλλους ανθρώπους να κάνουν και εκείνοι με τη σειρά τους κάτι καλό !
Διαβάσαμε το παραμύθι…..
Τα παιδιά παρακινούνται από τη δασκάλα τους να περάσουν ένα… “Σαββατοκύριακο καλοσύνης”. Όταν τη Δευτέρα επιστρέφουν, κρεμούν στα κλαδιά ενός φυτού τις ζωγραφιές τους με ό,τι καλό έκαναν ή είπαν στη διάρκεια του διήμερου. Μα τι έγινε και οι ζωγραφιές αυτές της καλοσύνης πλημμύρισαν σιγά σιγά την πόλη; Και πώς στην πόλη αυτή οι άνθρωποι κατάφεραν από τότε και μετά να δίνουν και να παίρνουν μόνο τη χαρά; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Δώσαμε το δικό μας φύλλο με καλές πράξεις για το σπίτι….
κάθε φορά που κάνω μία απο τις πράξεις καλοσύνης την χρωματίζω….
Η καλοσύνη όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευγένεια….
Ευγενικές λέξεις όπως πράξεις καλοσύνης που δίνουν χρώμα στην ζωή μας
https://www.youtube.com/watch?v=Q-sqaKsagHo
Σε ταμπλό προσπαθήσαμε να αντιστοιχίσουμε εικόνες απο την καθημερινότητα μας με τις ευγενικές εκφράσεις που χρησιμοποιούμε…..
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδάκια σας μερικά βίντεο πράξεων καλοσύνης!!
«Σε έναν κόσμο που μπορεί να είσαι τα πάντα, να επιλέγεις να είσαι ευγενικός και να φέρεσαι με καλοσύνη»!
Η ενασχόληση μας στο πρωινό πρόγραμμα του 1ου τμήματος του νηπιαγωγείου μας με την Υγιεινή Διατροφήέχει ήδη ξεκινήσει στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
Αυτές λοιπόν τις ημέρες ασχολούμαστε με τη σημαντική κατηγορία τροφών
“ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ”
Ξεκινήσαμε καταγράφοντας τα φρούτα που μας ανέφεραν τα παιδιά στην ολομέλεια…. και προσπαθώντας να τα διαχωρίσουμε ανάλογα με την εποχή που μπορούμε να τα φάμε…
Αλλά γιατί τα φρούτα είναι τόσο σημαντικά για τη διατροφή μας παιδιά;
Γιατί έχουν βιταμίνες κυρία!!
Η απάντηση των παιδιών έγινε η αφόρμηση για την διήγηση ενός εξαιρετικού παραμυθιού της Μαρίας Γεωργίου “Φρουτοβιταμινοχώρα“.
Σύμφωνα με το παραμύθι τα μικρόβια εισβάλουν στη Φρουτοβιταμινιχώρα και σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στα φρούτα και τις βιταμίνες. Τη λύση δίνουν τα λαχανικά απο την Λαχανικοχώρα που συμφιλιώνουν τα φρούτα με τις βιταμίνες τους και στη συνέχεια διώχνουν τα μικρόβια απο τη χώρα τους.
Στη συνέχεια απεικονίσαμε εικαστικά τη “μάχη” φρούτων, λαχανικών και βιταμινών ενάντια στα μικρόβια.
Με αυτή τη δραστηριότητα λάβαμε μέρος και στην εβδομάδα κώδικα (code week). Μπορείτε να δείτε πατώντας στο παρακάτω σύνδεσμο:
Στη συνέχεια και έπειτα απο την έντυπη συγκατάθεση των γονέων και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τυχόν αλλεργίες των μαθητών ήρθε η ώρα της δοκιμής και του παιχνιδιού με τα αγαπημένα μας φρούτα!!
“ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΡΟΥΤΟΣΟΥΒΛΑΚΙΑ”
Μαζευτήκαμε λοιπόν στην τάξη και η έναρξη της δραστηριότητας μας έγινε με την ομαδοποίηση των φρούτων. Στον πίνακα είχαμε ήδη καταγράψει όλα τα φρούτα που ήρθαν στην παρέα μας σε μία λίστα και αφού τα τακτοποιήσαμε χωριστά, τη κάθε ομάδα στο δικό της πιάτο, τα μετρήσαμε και καταγράψαμε τον αριθμό.
Αρχίσαμε στη συνέχεια να παρατηρούμε τα φρούτα. Η κυρία καθάριζε και έκοβε στη μέση τα φρούτα, για να δούμε πώς είναι από μέσα. Τα παιδιά παρατηρούν τα σποράκια και το χρώμα που έχει κάθε φρούτο στο εσωτερικό του.
Ήρθε τέλος η ώρα του παιχνιδιού…… σε ζευγάρια φτιάξαμε όσο πιο γρήγορα και μπορούσαμε και πάντα με ασφάλεια το σουβλάκι μας από φρούτα, το δείξαμε στους φίλους μας, μετρήσαμε απο πόσα κυβάκια αποτελείται και το φάγαμε με μεγάλη ευχαρίστηση…
Το παιχνίδι μας συνόδευε ένα τραγούδι που ακούμε αυτές τις μέρες και μας αρέσει πολύ.
Στο τέλος φτιάξαμε τις δικές μας αγαπημένες φρουτοσαλάτες!!
Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη σύναξη των Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, παρουσιάζονται να κρατούν μια σφαίρα , η οποία συμβολίζει τον κόσμο.
Έγινε συζήτηση με τα παιδιά για τους Ταξιάρχες (Αρχαγγέλους), αν γνωρίζουν τι είναι, πώς είναι, να μας τους περιγράψουν. Κάποια παιδιά μας είπαν ότι οι άγγελοι μας φυλάνε, μας προστατεύουν και ότι έχουν φτερά.
Το έργο Τους είναι να προστατεύουν τους ανθρώπους, να πολεμούν και να μάχονται τους κακούς δαίμονες κατακτώντας έτσι τους Ουρανούς, η Πολεμική μας Αεροπορίατους έχει ανακηρύξει Προστάτες της και τους γιορτάζει την ίδια μέρα, που τους γιορτάζει και η Εκκλησία μας, στις 8 Νοεμβρίου
Στη συνέχεια μιλήσαμε για την Πολεμική Αεροπορία, είδαμε τα αεροσκάφη, το έμβλημα της πολεμικής αεροπορίας και τους πιλότους
Έτοιμα και τα δικά μας πολεμικά αεροπλάνα
ας εκπαιδευτούμε και εμείς σαν μικροί πιλότοι!!
Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε με τα παιδιά να παρακολουθήσετε την ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου που στη μυθολογία μας θεωρούνται οι πρώτοι αεροπόροι,
Καθώς επίσης και ένα βραβευμένο animation το «Soar», μία ταινία μικρού μήκους για τη φιλία. Πρωταγωνιστές είναι ένα κορίτσι και ένας μικροσκοπικός πιλότος που πέφτει -κυριολεκτικά- απ’ τον ουρανό. Μετά την… κρυάδα της πρώτης γνωριμίας, ο πιλότος εμπιστεύεται το κορίτσι που θέλει να το βοηθήσει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, φτιάχνοντας το ελικόπτερό του. Οι δύο φίλοι προσπαθούν αρκετά μέχρι που τελικά τα καταφέρνουν και ο πιλότος πήρε τον δρόμο του γυρισμού. Δεν ξέχασε, όμως, τη φίλη του και της έστειλε ένα μήνυμα από τον ουρανό.
Στο πλαίσιο διαχείρισης σεισμικού κινδύνου στη σχολική μονάδα σήμερα 4 Νοεμβρίου 2024 υλοποιήθηκε η πρώτη άσκηση σεισμού για το σχολικό έτος 2024 -2025
Τα τέσσερα τμήματα του σχολείου μας με τις εκπαιδευτικούς τους ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΑΣΠ ολοκλήρωσαν με επιτυχία την άσκηση!!
Καταφέραμε να φτάσουμε όμως σε μια επιτυχημένη άσκηση…. γιατί πρώτα μάθαμε…και ενημερωθήκαμε… για το σεισμό σαν φυσικό φαινόμενο!!
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που θεωρείται σεισμογενής και οι σεισμοί μικροί αλλά και λίγο μεγαλύτεροι είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, τα παιδιά απο νωρίς πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν πως προστατευόμαστε σε περίπτωση σεισμού.
Τι είναι ο Σεισμός;
Γιατί γίνεται ο Σεισμός;
Εμείς κινδυνεύουμε;
Καταιγισμός ερωτήσεων απο τους μικρούς μας μαθητές καθώς ο Σεισμός είναι ένα φαινόμενο που τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ελλιπείς προ υπάρχουσες γνώσεις παρόλο που μπορεί να φέρουν βιωματικές εμπειρίες.
τι είναι τελικά ο σεισμός…..τι λένε οι επιστήμονες………
πως προστατευόμαστε όμως…..
Ας παρακολουθήσουμε μαζί ένα βίντεο απο την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών….
Τι κάνουμε αν είμαστε στο σχολείο την ώρα του σεισμού….
Μένουμε ήρεμοι και ακολουθούμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχουμε μάθει μαζί με τις δασκάλες μας!!!
Τρεις κινήσεις κάνουμε για να μείνουμε ασφαλής….
Τι χρειάζεται να έχουμε όμως στο βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης;;;;;
Ετοιμαστήκαμε και εμείς και φτιάξαμε τα δικά μας βαλιτσάκια ….
Ακόμη μάθαμε οτι ένας σεισμός μπορεί να είναι δυνατός αλλά και πιο ασθενής, ότι μετριέται σε ρίχτερ και το μηχάνημα μέτρησης λέγεται σεισμογράφος!!
Πως μπορούμε να ξέρουμε που γίνεται σεισμός τώρα;;;;
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Με τα παιδιά του πρώτου τμήματος ασχοληθήκαμε με την έννοια της αποταμίευσης και πως μπορεί να γίνει πράξη!! Μέσα απο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ο όρος Αποταμίευση, τόσο με την κυριολεκτική του όσο και με τη μεταφορική του σημασία.
Με τι κάνουμε αποταμίευση παιδιά;;;
Με τα χρήματααααα.
Βάζουμε όποτε μπορούμε κάποια χρήματα στην άκρη έτσι ώστε όταν θελήσουμε να αγοράσουμε κάτι ή να βοηθήσουμε κάποιον να έχουμε τη δυνατότητα.
Στη συνέχεια μάθαμε που κάνουμε αποταμίευση:
Τι είναι ο κουμπαράς
Πως τον χρησιμοποιούμε
Τι βάζουμε μέσα σε αυτόν και πότε τον ανοίγουμε
https://www.youtube.com/watch?v=9b0-O7Kp9Cg
Ναι αλλά για να κάνουμε αποταμίευση χρειαζόμαστε χρήματα… πως μπορούμε να έχουμε χρήματα στο σπίτι μας…
Ο μπαμπάς και η μαμά εργάζονται για να μπορούμε να έχουμε χρήματα και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας , να μην τα σπαταλάμε σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και να κάνουμε αποταμίευση για να μπορούμε αργότερα να πάρουμε κάτι που επιθυμούμε!!
Πάνω στο συμπέρασμα μας αυτό….μπορείτε να παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας την ιστορία του Τίτο και να παίξετε το κουίζ
Εσύ τι θα αγόραζες μα τα χρήματα που θα μάζευες στο κουμπαρά σου;;
Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι του κουμπαρά
Μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω παραμύθι μαζί με τα παιδιά
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή