Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου από το 5ο Δ.Σ. Ρόδου σε συνεργασία με τη σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικό (Msc,Med) κ.Αθηνά Καραβόλτσου διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο:Μαθαίνουμe, Αντιδρούμε, Αλλάζουμε ! στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού . Η ημερίδα υπό την καθοδήγηση της κ. Καραβόλτσου είχε στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα φαινόμενα εκφοβισμού και κοινωνικής απομόνωσης. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά να αναλογιστούν τη θέση του «θύματος» και να σκεφτούν τρόπους παρέμβασης και υποστήριξης.
Η πρώτη δραστηριότητα σχεδιάστηκε ,ώστε οι μαθητές να μπουν στη θέση ενός παιδιού που βιώνει πείραγμα και εκφοβισμό από τους συμμαθητές του. Σύμφωνα με το σενάριο ο Περικλής κάθεται μόνος του, τρώγοντας το κολατσιό τουκαι διαβάζοντας ένα κόμικ. Τρία αγόρια πλησιάζουν και αρχίζουν να τον πειράζουν.Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ένας-ένας οι μαθητές αγγίζουν τον ώμο του «θύματος» και εκφράζουν τι μπορεί να σκέφτεται ή να νιώθει. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές από τα οκτώ τμήματα των τάξεων Γ΄-Δ΄- Ε΄και Στ΄ που συμμετείχαν για το πώς θα μπορούσαν να παρέμβουν αν ήταν παρόντες. Έγινε αναφορά στη σημασία της αλληλεγγύης και του θάρρους να υπερασπιστεί κανείς ένα παιδί , που δέχεται εκφοβισμό.
Η δεύτερη δραστηριότητα επικεντρώθηκε στην κοινωνική απομόνωση και στις πιέσεις , που ασκούνται μέσα σε παρέες. Σύμφωνα με την υπόθεση ένα νέο κορίτσι στο σχολείο ξεκινά να κάνει παρέα με μια μαθήτρια , που ήδη ανήκει σε μια κλειστή ομάδα τριών φίλων. Οι υπόλοιπες αντιδρούν και τη ρωτούν γιατί της μιλάει. Στη συνέχεια, της δίνουν τελεσίγραφο: «Ή μ’ αυτήν ή μ’ εμάς». Οι μαθητές συζήτησαν ερωτήματα όπως: Πώς επιλέγουμε τους φίλους μας; Τι είναι πιο σημαντικό σε μια φιλία: ο χαρακτήρας ή η κοινωνική εικόνα; Πώς νιώθει το νέο κορίτσι που απορρίπτεται; Ακολούθησε ο Κύκλος της Συνείδησης, όπου οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο κύκλους: ο εσωτερικός κύκλος , που άκουγε χωρίς να μιλάει και ο εξωτερικός κύκλος, που λειτουργούσε ως «η φωνή της συνείδησης», εκφράζοντας επιχειρήματα υπέρ και κατά της απόρριψης του νέου κοριτσιού. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τη θέση του θύματος και να αναλογιστούν πώς θα αντιδρούσαν αν ήταν στη θέση του.
Τέλος, έγιναν δραστηριότητες επέκτασης ,όπου οι μαθητές έγραψαν σκέψεις και συναισθήματα των χαρακτήρων και αξιολόγηση του προγράμματος μέσα από ερωτηματολόγια. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων μαθητών και με τη δημιουργία συνθημάτων όπως :
Όχι στη βία ,ναι στη φιλία !
Αγαπάμε τη φιλία και όχι τη βία !
Όλοι είμαστε φίλοι!
Όλοι μαζί, όλοι χαρούμενοι!
Όλοι μαζί ,κανένας μόνος του!
με την υπόσχεση να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά τους. Η ημερίδα κατέδειξε ότι η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη και η αποδοχή είναι απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθητές αποχώρησαν με ισχυρότερα εφόδια για να γίνουν υπερασπιστές της δικαιοσύνης και της φιλίας. Θερμές ευχαριστίες από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 5ου Δ.Σ.Ρόδου στην κ. Καραβόλτσου Αθηνά για αυτή την επιμορφωτική συνάντηση με σκοπό την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
- κ. Καραβόλτσου
- Γ1
- Γ2
- Δ1
- Δ2
- E1
- E2
- ΣΤ1
- ΣΤ2
Αφήστε μια απάντηση