ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Ρομποτική | Δεν υπάρχουν σχόλια »

2023_Robotics Achievement Award (3)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 Τίτλος ομίλου:  Ρομποτική

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ποιμενίδης Δημήτριος (ΠΕ 70) και Αγγελής Δημήτριος (ΠΕ 70)

Θεματική ομίλου:  Προγραμματισμός και δημιουργία μοντέλων

Σχολείο:  5ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Σχολικό έτος: 2022-23

Σύνολο συναντήσεων:24

Σύνολο διδακτικών ωρών και διάρκεια: 48 ώρες, ετήσιο

Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης  συναντήσεις στο χώρο του σχολείου

Ημέρα και ώρα: Τρίτη: 13:15-15: 00

Διάρκεια: Οκτώβριος 2022- Ιούνιος   2023

Εγγραφέντες μαθητές:  11 μαθητές

Τάξεις: Ε1

Ολοκλήρωσαν επιτυχώς: 9  μαθητές

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Ο όμιλος Ρομποτικής  του σχολείου  μας είχε ως στόχο την εξοικείωση των  μαθητών μας με τον ψηφιακό γραμματισμό. Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν  δια ζώσης σε χώρους του σχολείου. Η υλοποίηση γινόταν τις Τρίτες από τις 13.15 έως και τις 15.00. Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις  κατά τις  ημέρες των σχολικών εορτών, των επίσημων αργιών και των σχολικών εκδρομών. Αρχικά συμμετείχαν δήλωσαν συμμετοχή 13 μαθητές της Ε1 τάξης, από τους οποίους ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον όμιλο εννιά παιδιά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι μαθητές ενημερώθηκαν στην αρχή της χρονιάς για την πρόθεση υλοποίησης του ομίλου στο Ε1 τμήμα. Ενημερώθηκαν παράλληλα οι γονείς για το όλο πρόγραμμα, τους στόχους, τη διάρκεια, τη διαδικασία υλοποίησης και τα δυνατά σημεία του προγράμματος. Εξεδήλωσαν ενυπόγραφα ενδιαφέρον 13 μαθητές/τριες οι οποίοι/ες συμπεριλήφθηκαν στην παιδαγωγική ομάδα του ομίλου.

ΥΛΙΚΑ

Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα υπολογιστής και προτζέκτορας, τάμπλετ με εγκατεστημένα τα αντίστοιχα λογισμικά για την υλοποίηση των δειγματικών παρουσιάσεων και του προγραμματισμού των εντολών στα μοντέλα που θα δημιουργούνταν, εφαρμογές διαδικτυακές και λογισμικά κ.ά.

Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν πέντε πακέτα ρομποτικής we do 2 σε κάθε εργαστήριο που υλοποιήθηκε. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε γραφική ύλη (χαρτόνια, ψαλίδι, κόλες κ.λπ) για την υλοποίηση μακετών. Πολλά από τα δια ζώσης εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

  • Απόκτηση πολυεπίπεδης μαθησιακής οργάνωσης
  • Εφαρμογή γνώσεων σε πρακτικό επίπεδο μέσω θετικών επιστημών (Φυσική, μαθηματικά, πληροφορική, μηχανολογία, γλώσσα κ.ά.) και εναρμόνιση με άλλα πεδία
  • Εξοικείωση μαθητών/τριων με τις Νέες Τεχνολογίες
  • Σύνθεση, ανάλυση, επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας
  • Αύξηση του βαθμού και του επιπέδου συνεργασίας και της κοινωνικοποίησής τους για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος
  • Απόκτηση εφοδίων (γνώσεων και ικανοτήτων) απαραίτητων για το σχολείο και την μετέπειτα ζωή τους
  • Καλλιέργεια και ενίσχυση της ευφυούς δημιουργικότητας των παιδιών
  • Προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση
  • Δυναμική και πολυεπίπεδη έκφραση των παιδιών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

  • Παρασχέθηκε εντύπως η δυνατότητα χρήσης εικόνας και ήχου εκ μέρους των γονέων ενυπόγραφα για αποκλειστική χρήση σε ότι αφορά στο πρόγραμμα
  • Στην πρώτη συνάντηση, αφού τα παιδιά συζήτησαν μεταξύ τους χωρίστηκαν σε ομάδες. Καθορίστηκαν οι ώρες και οι ημέρες των συναντήσεων σε συνεργασία και με τους γονείς των παιδιών.
  • Στις επόμενες συναντήσεις κάθε Τρίτη υλοποιήθηκαν συνολικά 24 δίωρες διδακτικές προσεγγίσεις θεωρητικού, προγραμματιστικού και πρακτικού επιπέδου.
  • Κρατήθηκε ημερολόγιο με αρχείο ως προς το περιεχόμενο αλλά και ψηφιακό υλικό μέσω φωτογραφιών και βίντεο, για κάθε διδακτική προσέγγιση.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα Ρομποτικής έλαβε τέλος, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τον κύκλο του στις 13-6-2023.

Ως Διαδικασία αποτίμησης υλοποιήθηκε Διασχολική Ρομποτική Επιμορφωτική Συνάντηση ως ένα αγώνας Ρομποτικής σε συνεργασία με Δημοτικό Σχολείο Λίνδου, όπου και έλαβε χώρα η τελική αποτιμητική δράση.

Οι μαθητές/τριες του προγράμματος συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος, μετέβηκαν με λεωφορείο στο ΔΣΧ Λίνδου στο οποίο, μετά την υποδοχή, δημιουργήθηκαν μικτές ομάδες μαθητών των τάξεων Ε των δύο σχολείων και υλοποιήθηκε μια αυτοματοποιημένη και προγραμματισμένη κατασκευή Ρομποτικής με συνεργατικό τρόπο και σε συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Αυτή περιελάμβανε την κατασκευή ενός Ιππότη Ρομπότ με το άλογό του.

Μετά την κατασκευή του μοντέλου, τα παιδιά μετέβηκαν στην αυλή όπου και διεξήχθησαν αγώνες Ιπποτών (εν κινήσει).

Η ικανοποίηση ήταν εμφανής στα πρόσωπα των παιδιών, η χαρά και η διασκέδαση σε τεράστιο βαθμό. Τα παιδιά εκφράστηκαν, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, διασκέδασαν και ικανοποιήθηκαν.

Μετά τη υλοποίηση της προσέγγισης αυτής μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στην σχολική μονάδα.

την τελική ημέρα γιορτής του σχολείου οι εκπαιδευτικοί Ποιμενίδης Δημήτριος και Αγγελής Δημήτριος, παρουσίασαν το πρόγραμμα Ρομποτικής στην ολομέλεια των γονέων, των μαθητών του σχολείου και των συναδέλφων εκπαιδευτικών ενώ επέδωσαν επαίνους ολοκλήρωσης στα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

 Το εν λόγω υλικό συνολικά του προγράμματος, βρίσκεται όλο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας και στον σύνδεσμο https://blogs.sch.gr/5dimrodou/  και ειδικότερα στην κατηγορία Ρομποτική, η οποία είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://blogs.sch.gr/5dimrodou/category/rompotiki/

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

 Δυσκολίες  προέκυψαν κυρίως από τις συνθήκες αυξημένου  φόρτου εργασίας  μαθητών και εκπαιδευτικών και λόγω των  πολλών εξωσχολικών δραστηριοτήτων των μαθητών.

Κάποια παιδιά που αρχικά συμμετείχαν, στην πορεία λόγω και άλλων δραστηριοτήτων τους δεν  κατέστη δυνατό έχουν διαθέσιμο κοινό χρόνο, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα κάποια από τα παιδιά που είχαν αρχικά εγγραφεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον όμιλο.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Οι μαθητές  κατά  την τελευταία συνάντηση απάντησαν  ότι προτίθενται μελλοντικά να συμμετέχουν εκ νέου σε έναν νέο κύκλο του ομίλου στην ΣΤ τάξη. Ακόμη, εξέφρασαν την ικανοποίηση και την χαρά τους για την ενασχόλησή τους με το εν λόγω πρόγραμμα, εξέφρασαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις βελτίωσής του σε έναν νέο κύκλο υλοποίησης μελλοντικά..

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αποτιμώντας τα οφέλη για τους μαθητές που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στον Όμιλο, σημειώνουμε τα εξής:

  • Αντιλήφθηκαν τα στάδια της προγραμματιστικής διαδικασίας, τις δυνατότητες και τους τυχόν περιορισμού που μπορεί να υπάρχουν
  • Ήρθαν σε επαφή με την Ρομποτική διευρύνοντας τους ορίζοντές τους στο επίπεδο της μηχανικής, της φυσικής, των μαθηματικών και του προγραμματισμού.
  • Έμαθαν γλώσσες προγραμματισμού (scratch)
  • Εξοικειώθηκαν με το χρήση του σετ wedo 2.0 της Lego
  • Συνειδητοποίησαν το σημαντικό ρόλο της μηχανικής μέσω ρομποτικής
  • Διατύπωσαν ερωτήματα, προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις για διάφορα ζητήματα που άπτονται στο περιβάλλον προγραμματισμού και εφαρμογών.
  • Έμαθαν να κάνουν έρευνα με προσοχή, ασφάλεια και κριτική προσέγγιση καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
  • Δημιούργησαν μοντέλα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν την εξοικείωσή τους με τις ΤΠΕ.
  • Ανάπτυξαν την κριτική τους σκέψη μέσω της επίλυσης προβλήματος.
  • Στις συναντήσεις κυριάρχησε πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας, χαράς, ικανοποίησης και δημιουργικότητας
  • Κατανόησαν την δυναμική της μηχανικής και του προγραμματισμού, την μοντελοποίησης και την χρηστικότητα των μοντέλων για την διευκόλυνση των ανθρώπινων αναγκών,
  • Καλλιέργησαν πολλαπλούς γραμματισμούς.
  • Καλλιέργησαν τη δημιουργικότητά τους
  • Ανέπτυξαν νέους ευφυείς τρόπους θέασης και αντίληψης της καθημερινότητας μέσα από τον τεχνολογικό και ψηφιακό τους γραμματισμό

Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό πραγματοποιήθηκε γιατί η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα ήταν πολύ υψηλή, επικερδής και γιατί ο χρόνος ήταν επαρκής για την υλοποίηση όλων των στόχων που είχαν τεθεί, καθώς διήρκεσε ένα ολόκληρο σχολικό έτος με δυνατότητα κάλυψης κάποιων λίγων χαμένων διδακτικών προσεγγίσεων.

ΩΣ ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η οργάνωση του Ομίλου είχε θετικό πρόσημο και για τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν τη λειτουργία του.

  • Συνεργάζονταν μεταξύ τους διαρκώς και με τα παιδιά απρόσκοπτα,
  • Αναζήτησαν, παρουσίασαν και δημιούργησαν μοντέλα που συντέλεσαν σημαντικά το υπόβαθρο ρομποτικής ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για να δομήσουν τα παιδιά τα έργα αλλά και να αναπτύξουν δυνατότητες και δυναμικές
  • Εξέλιξαν και την δική τους αλλά πολύ περισσότερο τη ρομποτική παιδεία των μαθητών του προγράμματος
  • Ενισχυθήκαν ψυχοσυναισθηματικά από την ανταπόκριση των παιδιών, την επιτυχία του προγράμματος και την ικανοποίηση παιδιών και γονέων.

Ρόδος           14/6/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *