ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΨΗΦΙΔΕΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΔΟ”

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Δραστηριότητες, Εργαστήρια Δεξιοτήτων | Δεν υπάρχουν σχόλια »

pixlr 20230328170836912Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου έχει ανακηρυχθεί από την Unesco μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1988.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο ]από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό. Αργότερα η πόλη διετέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Αυτή την πόλη που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε. Προορισμός μας ήταν το Αρχαιολογικό μουσείο.

Η επίσκεψη των δύο τμημάτων της Γ΄τάξης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ” Ψηφίδες μυθολογίας μας ταξιδεύουν στην αρχαία Ρόδο” . Παράλληλα συνδέθηκε με τη Μυθολογία  της Γ τάξης αλλά και τον θεματικό κύκλο : Φροντίζω για το περιβάλλον των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο : ” Ταξιδεύω στον χρόνο. Ενώνω παρελθόν, παρόν και μέλλον”.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η γνωριμία  των μαθητών με την ιστορία του τόπου τους και η εξοικείωση τους με τα μνημεία του αρχαιολογικού μουσείου.

pixlr 20230328170631064 pixlr 20230328171649340

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου, όπου κατά την εποχή των ιπποτών στεγαζόταν το νοσοκομείο. Η αρχαιολόγος κα. Τσακανίκα τους μετέφερε νοερά σε μια άλλη εποχή, όπου οι συνθήκες ζωής ήταν εντελώς διαφορετικές, ωστόσο ιδιαίτερα συναρπαστικές για τους μικρούς μας μαθητές. Μέσα από διαδοχικές ερωταπαντήσεις μπροστά μας προβλήθηκε το άγνωστο παρελθόν.

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στον κήπο του μουσείου, όπου είδαμε σπουδαία ψηφιδωτά με θέματα από την μυθολογία. Η αρχαιολόγος τους εξήγησε την διαδικασία κατασκευής, χρήσης αλλά και ανεύρεσης των ψηφιδωτών. Με αυτό τον τρόπο γνώρισαν  διάφορες πλευρές της αρχαιολογικής έρευνας, από την ανασκαφή έως τη μελέτη και την έκθεση ενός αντικειμένου. Στο τέλος μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων κατασκεύασαν το δικό τους ψηφιδωτό με κομμάτια παζλ.

pixlr 20230328171202073 pixlr 20230328171542779

 

 

 

 

 

Εντύπωση έκανε στους μαθητές το “φυσικό ενυδρείο” του κήπου με διάφορα είδη μικρών ψαριών.

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Τσακανίκα  για τη συνδρομή της στην επιτυχία του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *