Μνημεία της Κέρκυρας

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ
Ένα μικρό νησάκι στην άκρη της χερσονήσου του Κανονιού, είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο με το όνομα Ποντικονήσι, το ποιο γνωστό σύμβολο στην Κέρκυρα. Λένε πώς είναι το μυθικό πλοίο του Οδυσσέα που πέτρωσε ο Ποσειδώνας όπως εξιστορεί ο Όμηρος στην Οδύσσεια.

ΑΕΤΩΜΑ ΓΟΡΓΟΝΑΣ200px Close up of Gorgon at the pediment of Artemis temple in Corfu
Το αέτωμα της Γοργόνας βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο και ήτανε από το ναό της Άρτεμης.                                                                                                                                                                                                                                                               ΑΧΙΛΛΕΙΟimages
Η Κέρκυρα, το πανέμορφο μυθικό νησί των Φαιάκων έχαι πάνω του ένα στολίδι ξεχωριστό, το Αχ’ιλλειο. Χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από την βασίλισσα της τότε Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, Ελισάβετ γνωστής και ως Σίσυ. Λίγο μετά το σκανδαλώδες γάμο της με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ (για γυναίκα του προορίζονταν η αδελφή της Ελισάβετ)ήρθε σε σύγκρουση με την πεθερά της και έτσι ξεκίνησε μια σειρά από ταξίδια. Σ’ ένα από αυτά, στην Ουγγαρία πέθανε η 2/χρονη κόρη της και η πεθερά της που είχε ταχθεί ενάντια στα ταξίδια, θέλησε να πάρει την κηδεμονία των δύο άλλων παιδιών της. Η Ελισάβετ προφασιζόμενη λόγους υγείας ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι με θαλαμηγό στα νησιά της Μεσογείου. Έτσι το 1861 βρέθηκε στην Κέρκυρα φιλοξενούμενη από τον Άγγλο Αρμοστή στο Μον Ρεπό. Η ομορφιά της Κέρκυρας άγγιξαν την Ελισάβετ η οποία την επισκέφθηκε πολλές φορές και γνώρισε την ιστορία και τη μυθολογία της.

Όταν αργότερα έχασε το γιο της ο οποίος αυτοκτόνησε, αποφάσισε να φύγει από την Αυστρία. Η Κέρκυρα ήτανε η επιλογή της, αγόρασε τη βίλα Βράιλα το 1861, το σημερινό Αχίλλειο, την οποία επισκεύασε και πλούτισε με τοιχογραφίες και αγάλματα από την αρχαία Ελληνική μυθολογία.
Η μεγάλη της αγάπη όμως ήτανε ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, ο Αχιλλέας. Έτσι για να έκφραση την αγάπη της τοποθέτησε δύο αγάλματα του ήρωα στον κήπο, του Αχιλλέα θνήσκω και του Αχιλλέα θριαμβευτή και προς τιμή του έδωσε το όνομα του στη βίλα της.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση