Παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Η παγκόσμια ημέρα του παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου είναι μια σημαντική ευκαιρία για δημιουργία εκδηλώσεων και προγραμμάτων που στοχεύουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών όσο και στη σημασία της προστασίας της ζωής τους. Έτσι λοιπόν οι μαθητές του Δ1 τμήματος ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από τα δικαιώματά τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία ενός κολλάζ αφιερωμένο στα δικαιώματά τους στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και ανάπτυξή τους, στην ασφάλειά της οικογένειας, στη μόρφωση, στην αξιοπρέπεια, αλλά και στην προστασία της παιδικής ανεμελιάς.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:      ΤΟΛΚΑ ΕΥΑ

Φωτό 1


ΤΟ Δ2 ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η 11η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου.

Σήμερα τα παιδιά μίλησαν για τα όνειρά τους. Κάποιο ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστης, κάποιο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, άλλο να γίνει σπουδαίος αθλητής, άλλο να προσφέρει βοήθεια… Τα παιδιά είναι γεμάτα όνειρα, όνειρα δίχως όρια γιατί βλέπουν τον κόσμο μέσα από τη ματιά της ελπίδας και της φαντασίας. Ας τα ακούσουμε, ας τα εμπιστευτούμε και ας τα βοηθήσουμε να χτίσουν μια ζωή αντάξια των ονείρων τους, προσφέροντάς τα παιδεία, φροντίδα, υποστήριξη και έμπνευση. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται και όταν τα παιδιά ονειρεύονται, ο κόσμος ολόκληρος αλλάζει. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ παιδιά μας!!!

 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΒΕΡΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ


Το σχολείο μας γιορτάζει και τιμά την πολιούχο της πόλης μας, την Αγία Βαρβάρα

Στις 4 Δεκεμβρίου εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχος της πόλης μας και προστάτιδα του πυροβολικού.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Όμως ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας τα σχέδια των Τούρκων χάλασαν και το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ. Άρχισαν να αναβλύζουν νερά από τα θεμέλια της εκκλησίας και η περιοχή πλημμύρισε με νερό. Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη λίμνη με τα θεμέλια της παλαιάς εκκλησίας χτίστηκε η καινούρια εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

1 Α.Β

Κάθε χρόνο το απόγευμα της παραμονής της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιούνται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας. Νωρίς το απόγευμα γίνεται λιτάνευση της Ιερής εικόνας της Αγίας Βαρβάρας από τον φερώνυμο ναό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στη συνέχεια πλήθος κόσμου κατευθύνεται στη λίμνη για να ρίξουν τα παιδιά τα αυτοσχέδια καραβάκια τους με τα αναμμένα τους κεράκια, ώστε οι ευχές τους για υγεία και καλοτυχία και το κεράκι τους να φτάσει στα θεμέλια της βυθισμένης εκκλησίας. Το θέαμα, καθώς πέφτει το σκοτάδι, με τα εκατοντάδες πολύχρωμα και φωτισμένα καραβάκια να πλέουν στα νερά της λίμνης είναι μαγευτικό για τους ντόπιους και τους ξένους επισκέπτες.

Στο σχολείο μας παραμονές της Αγίας Βαρβάρας έγιναν διάφορες δράσεις σε διάφορα τμήματα:

Οι μαθητές του Δ1 μαζί με την εκπαιδευτικό τους Τόλκα Ευανθία και την εκπαιδευτικό των εικαστικών Κράλλη Ευαγγελία ετοίμασαν το καράβι της τάξης τους χρησιμοποιώντας τενεκεδένια κουτιά αναψυκτικών. Με ομαδικό πνεύμα το συναρμολόγησαν, το έβαψαν, το στόλισαν και σύντομα ήταν έτοιμο για την πλεύση του.

2 Α.Β

Την Παραμονή της εορτής οι μαθητές του Δ1 με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της δασκάλας τους και της εκπαιδευτικού της Αγγλικής Γλώσσας του σχολείου Κασάπη Ευδοκία ετοίμασαν στην τάξη τους το παραδοσιακό γλύκισμα “Βαρβάρα”, μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα από σιτάρι, σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα. Έτσι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία προέλευσης του γλυκού αλλά και να βιώσουν τη χαρά της παρασκευής της αφού με ιδιαίτερη ικανοποίηση την παρασκεύασαν, τη γεύτηκαν και την πρόσφεραν στο σχολείο.

Οι μαθητές του Δ2 μαζί με την εκπαιδευτικό τους Βέρρου Αικατερίνη βρήκαν πληροφορίες για την Αγία Βαρβάρα και το έθιμο με τα καραβάκια, και στη συνέχεια έγραψαν τα δικά τους άρθρα σαν δημοσιογράφοι της πόλης! Ολοκλήρωσαν την παρουσίασή τους με ένα ομαδικό πόστερ με τίτλο “Τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας και των ευχών”. Στα χάρτινα καραβάκια τους, φτιαγμένα με τη μέθοδο origami, πρωτοστατούν οι ευχές τους για αγάπη, υγεία, τύχη, ευτυχία, σεβασμό καθώς και το κεράκι τους προς τιμή της πολιούχου.

 

Παραμονή της εορτής η τάξη του Δ2 μεταμορφώθηκε σε εργαστήρι καραβιών. Χάρτινα μπουκάλια γάλακτος, χρώματα, ξυλάκια, χαρτόνια, σπάγκοι και κεριά… όλα έτοιμα για να κατασκευάσουν όλοι μαζί παρέα τα ατομικά τους καραβάκια. Η χαρά τους ως συνεχιστές του εθίμου των προγόνων τους μεγάλη.

Επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών και οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ΄ τάξης μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους Τοπαλθανάση Βασιλική και Σαπουντζή Μαρία και τη βοήθεια της εκπαιδευτικού των εικαστικών Κράλλη Ευαγγελία κατασκεύασαν ομαδικά τα δύο καράβια των τμημάτων τους. Οι τάξεις τους επίσης γέμισαν με χρώματα, χαρά και δημιουργία.

Το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου οι εκπαιδευτικοί των αναφερόμενων παραπάνω τάξεων μαζί με τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών που επιβράβευσαν τις δράσεις τους, παρευρέθηκαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας ώστε να ολοκληρώσουν το έθιμο. Όλοι μαζί άναψαν τα κεράκια τους και τα καραβάκια τους έπλευσαν στα νερά μαζί με τις ευχές τους για υγεία και καλοτυχία. Περήφανοι που συνέβαλαν για ακόμη μία χρονιά στη διατήρηση του εθίμου παρατηρούσαν τη εντυπωσιακή εικόνα των φωτισμένων καραβιών μέσα στα νερά. Και του χρόνου με υγεία!!!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βέρρου Αικατερίνη, Τόλκα Ευανθία, Κασάπη Ευδοκία, Κράλλη Ευαγγελία, Σαπουντζή Μαρία, Τοπαλθανάση Βασιλική


Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η Γ’ τάξη Δημοτικού έκανε μια εργασία για την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού και τραγούδησε σε όλο το σχολείο το τραγούδι: ” Έχω δικαίωμα κι’ εγώ!!”


Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ – Δ2

Οι μαθητές του Δ2 μελετώντας τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εμπνεύστηκαν από την τέχνη της αγγειοπλαστικής των δύο σπουδαίων περιόδων που μελετήσαμε, της γεωμετρικής και της αρχαϊκής, και μέσα από τη δική τους δημιουργική έκφραση απέδωσαν τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής.

Έτσι, τα αγγεία της γεωμετρικής περιόδου οι μαθητές τα διακόσμησαν με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, που εντυπωσιάζουν με την αρμονία τους ενώ στα αγγεία της αρχαϊκής περιόδου τοποθέτησαν ανθρώπινες φιγούρες, σκηνές από την καθημερινή ζωή αλλά και από τη μυθολογία. Με τα έργα τους και τα χρώματα που χρησιμοποίησαν δεν παρέλειψαν να προσεγγίσουν και τους δύο ρυθμούς που συναντάμε στην αρχαϊκή τέχνη, τον μελανόμορφο και τον ερυθρόμορφο ρυθμό όπου τα σχέδια ήταν ζωγραφισμένα με μαύρο χρώμα πάνω σε κόκκινο φόντο και αντίστροφα.

Τα έργα τους λοιπόν συνδυάζουν την ιστορική γνώση με την προσωπική έκφραση και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτά!!!

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΒΕΡΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

 


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ WEBINAR ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – 13/11/2024

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας την Τετάρτη 13/11/2024 παρακολούθησαν το δίωρο σεμινάριο που οργάνωσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΕ) σε συνεργασία με την Easy Education. Οι εισηγητές του σεμιναρίου ανέλυσαν τη δύναμη της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως εργαλείο για την πρόληψη και τη διαχείριση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς και του εκφοβισμού γενικά στην κοινωνία, η σχολική διαμεσολάβηση αναδεικνύεται ως μια ουσιαστική λύση που ενισχύει την ασφάλεια και τη συνεργασία στο σχολικό περιβάλλον.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση