ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ: ΜΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΥΣΤΙΚΑ» – Γ΄ ΚΑΙ Β΄ ΤΑΞΗ

αρχική φώτο Κ

Τη Δευτέρα 27/5/2024 οι μαθητές των δύο τμημάτων της Γ΄ Τάξης και οι μαθητές της Β΄ Τάξης μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν μία ιδιαίτερη διδακτική επίσκεψη στην Παλιά καβάλα, στη γειτονιά Παναγία, στα πλαίσια του προγράμματος του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων «Παναγία: μια γειτονιά, ένας κόσμος, χιλιάδες μυστικά».

Στο λιμάνι της πόλης μας περίμενε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Κυριάκος Κελίδης. Παρουσιάζοντάς μας τον χάρτη και παλιές φωτογραφίες της χερσονήσου της Παναγίας κέντρισε το ενδιαφέρον όλων μας και με ενθουσιασμό ξεκινήσαμε την ανάβαση για να ανακαλύψουμε τα χιλιάδες μυστικά του τόπου!

Κ1 Κ2 Κ3 Κ4

Ανεβαίνοντας τα σκαλιά απολαύσαμε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας από ψηλά και εντοπίσαμε το νησί της Θάσου και το Άγιο Όρος.

Κ5 Κ6

Ξεκινώντας την ξενάγηση σταθήκαμε έξω από τον ναό της Παναγίας. Από αυτόν πήρε το όνομά της η συνοικία. Κτίστηκε το 1957, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στο ίδιο σημείο λειτουργούσε κρυφά μονή.

Κ7

Στη συνέχεια στρέψαμε την προσοχή μας στο “κονάκι” – Μουσείο του Μωχάμετ Αλή και το επιβλητικό, μπρούντζινο άγαλμά του που στέκει έξω από αυτό. Πόση κίνηση μπορεί τελικά να κρύβει ένα “ακίνητο” άγαλμα! Το διώροφο αρχοντόσπιτο ήταν το μεγαλύτερο σπίτι της Καβάλας και θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Ο Μωχάμετ Αλή έζησε εκεί μέχρι τα 30 του χρόνια όπου και έφυγε στην Αίγυπτο για να εκδιώξει τους Γάλλους και στη συνέχεια διορίστηκε από τον Οθωμανό σουλτάνο Κυβερνήτης της Αιγύπτου.

Κ8 Κ9 Κ10 Κ11 Κ12 Κ13 Κ14

Εντοπίσαμε και το Ιμαρέτ που ίδρυσε ο ίδιος του ως δώρο στη γενέτειρα πόλη του το 1813 και αποτέλεσε μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στις μέρες μας πια λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας και είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε χώρο ιστορικής σημασίας.

Συνεχίσαμε να περπατάμε στα στενά σοκάκια της γειτονιάς παρατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οδηγηθήκαμε στο τζαμί του Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) με το γυάλινο δάπεδο να μαρτυρά πως είναι χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα στο τέμενος βρίσκεται και το Ιεροδιδασκαλείο της εποχής (μεντρεσές) στο οποίο τα παιδιά μάθαιναν το κοράνι.

Κ15 Κ16 Κ17 Κ18 Κ19 Κ20Κ21 Κ22 Κ23 Κ24 Κ25

Στο διάβα μας ξεπρόβαλε ένα ακόμα κρυμμένο μυστικό… η καπναποθήκη της οδού Πιπίνου 4, η οποία τώρα πια αποτελεί συγκρότημα κατοικήσιμων διαμερισμάτων.

Η περιπλάνησή μας στην περιοχή ολοκληρώθηκε στις Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο, σύνορο της παλιάς και της νέας πόλης.

Κ26

Ευχαριστούμε θερμά το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων για το πρόγραμμα και για τα μυστικά αυτού του κοντινού μας τόπου που μας φανέρωσε.

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Βέρρου Αικατερίνη, Τόλκα Ευανθία, Παπαδοπούλου Δέσποινα, Στοϊμενίδου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση