Στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών, οι τάξεις Ε διδάχθηκαν από την εικαστικό Ευπραξία Γεώργαρου μια σειρά μαθημάτων για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην τέχνη και τον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα , την διαδικασία δημιουργίας ενός νέου προϊόντος και τα στάδια του βιομηχανικού σχεδιασμού με την χρήση 3D printing.
Όλα ξεκινάνε από μια ανάγκη για κάποιο προϊόν. Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά με σκοπό να δημιουργήσουν σχεδιαστικές προτάσεις για την δημιουργίας γυαλιών, είτε οράσεως, είτε ηλίου. Στο στάδιο αυτό του σχεδιασμού (brainstorm) δεν υπάρχουν κανόνες και όχι. Η φαντασία θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ακόμη και σε σχεδιαστικές λύσεις μη πραγματοποιήσιμες.
Αφού τα σχέδια ολοκληρώθηκαν, οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες σχεδιασμού των τεσσάρων και επέλεξαν με δημιουργικό διάλογο το σχέδιο πoιό σχέδιο θα προχωρήσει σε τρισδιάστατο σχεδιασμό. Συζητήθηκαν παραλλαγές και συνδυασμοί σχεδίων. Καταλήξαμε σε τρία διαφορετικά Concepts.
Concept 1
Τα γυαλιά « Between life and death’’ με την ιδέα ότι ο χρήστης βλέπει καθαρά , ενδιάμεσα από την ζωή και τον θάνατο.
Concept 2
Τα γυαλιά « Smile», εμπνευσμένα από το πρώτο γράμμα της γνωστής ζωγραφιάς που όλοι έχουμε κάνει ως παιδιά.
Concept 3
Τα φουτουριστικά γυαλιά « Ale», μέσα από τα οποία ο κόσμος φαίνεται κατακερματισμένος και ο χρήστης μπορεί να βλέπει μέσα από τις τρύπες και ρωγμές των γυαλιών, τον κόσμο διαφορετικά.
Έπειτα, οι μαθητές της Ε δημοτικού, γνώρισαν τον κόσμο της τρισδιάστατης εκτύπωσης ( 3D printing) , επεξεργάστηκαν αντικείμενα εκτυπωμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή, παρακολούθησαν την διαδικασία ψηφιακού σχεδιασμού και εκτύπωσης αντικειμένων και κατανόησαν βιωματικά όλη τη διαδικασία.
Στο τέλος της σειράς μαθημάτων, δόθηκαν στις ομάδες οδηγίες για την ορθή και ασφαλή χρήση τρισδιάστατων στυλό ( 3D pens) και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού η κάθε ομάδα σχεδίασε τα γυαλιά που επέλεξαν σε πραγματικό μέγεθος.
3D σχεδιασμός concept 1 (between life and death)
3D σχεδιασμός concept 2 (Smile glasses)
3D σχεδιασμός concept 3 (Ale glasses)
Εκπαιδευτικός: Ευπραξία Γεώργαρου