Διδακτική επίσκεψη στον Ναό της Παλαιάς Μητρόπολης Δράμας και στο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών

εκκλησία 5

Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 αρχικά στον ιερό ναό της Παλαιάς Μητρόπολης Δράμας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2 οδηγήθηκαν από τον υπεύθυνο ιερέας με απλό και κατανοητό τρόπο σε ένα ταξίδι στην ιστορία του κτίσματος, που είναι στενά συνυφασμένη με την νεότερη ιστορία του τόπου μας, όπως την Απελευθέρωση της Δράμας (1913) , καθώς και στον τρόπο αγιογράφησης των εικόνων και τις τεχνοτροπίες που διέκριναν. Παρατήρησαν τα μέρη ενός ναού και τη λειτουργία αυτών στην εκκλησιαστική ζωή, γεγονός που καλλιεργεί το θρησκευτικό συναίσθημα. Στο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών δόθηκε έμφαση στην παλαιότητα του κτίσματος (υστεροβυζαντινή περίοδος), στο γεγονός ότι αποτελεί μέρος του κάστρου της Δράμας (δίπλα στην πύλη του) αναδεικνύοντας τον συμβολισμό των Ταξιαρχών ως προστάτες της πόλης. Επισημάνθηκαν, τέλος, τα ζητήματα αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων, στα οποία οφείλουμε σεβασμό.

εκκλησία 2 εκκλησία 1 εκκλησία 3 εκκλησία 4


Παιχνίδια συνεργασίας Γ1

Φωτό 1 Φωτό 2 Φωτό 3 Φωτό 4 Φωτό 5

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου με τη βοήθεια της σχολικής ψυχολόγου, παιχνίδια συνεργασίας με τους μαθητές. Σκοπός της δράσης ήταν, να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ τους, η ομαδικότητα και η τήρηση των κανόνων.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Τόλκα Ευανθία


Διδακτική επίσκεψη στο Γυμνάσιο Νικηφόρου με Λυκειακές Τάξεις (Ε’ & ΣΤ’)

Νικηφόρος 2

Η διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Νικηφόρου, όπου βρίσκεται το υπαίθριο εργαστήριο πειραμάτων Φυσικής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε ΄ και ΣΤ ΄του σχολείου μας ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές Φυσικής Δογραμματζίδη Μ. και Α. Καραγιαννίδης. Παρακολούθησαν το πώς λειτουργεί ένα ηλιακό ρολόι/πολικό/ισημερινού κ. ά., εντυπωσιάστηκαν από τις μηχανικές κατασκευές από μέταλλο και μάρμαρο, όπως μετατροπείς ενέργειας, μηχανισμοί πίεσης και βαρύτητας, αναπαραστάσεις εφευρέσεων του αρχαίου κόσμου, όπως η Ατμομηχανή του Ήρωνα κ. ά. Συμμετείχαν επίσης με διαδραστικό τρόπο σε διάφορα πειράματα σχετικά με τις δυνάμεις, το φως και τον ήχο.

Νικηφόρος 1 Νικηφόρος 3 Νικηφόρος 4

Τέλος, επισκέφτηκαν τον ειδικό θόλο, όπου φυλάσσεται το Ηλεκτρονικό Τηλεσκόπιο που διαθέτει το Γυμνάσιο Νικηφόρου, καθώς και τις φωτογραφικές λήψεις γαλαξιών και αστερισμών που κατά καιρούς ελήφθησαν με το τηλεσκόπιο αυτό. Ακολούθησε σύντομη συζήτηση με τον υπεύθυνο γύρω από ερωτήματα των παιδιών.

Νικηφόρος 5





Επίσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης

Σκύλος 1

Εκπαιδευτικές Δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης που αποτελεί το θεσµοθετηµένο όργανο του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ) µε στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ενηµέρωση, εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου μας, με την ανάγκη για διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας παράλληλα με την τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη του οικοτουρισµού και την κοινωνική, οικονοµική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στα πλαίσια των δράσεων οι μαθητές γνώρισαν την Λάικα, τον εκπαιδευμένο σκύλο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων.

σκύλος 2 σκύλος 3

Οι μαθητές έμαθαν για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και τις προστατευόμενες περιοχές της Δράμας, τα σημαντικά ζώα και φυτά της περιοχής, τον κίνδυνο που αποτελούν τα δηλητηριασμένα δολώματα για τη βιοποικιλότητα, τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χρησιμοποιήθηκε το εγκεκριμένο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει παιδαγωγικές δραστηριότητες, παρουσιάσεις, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και εικονικής περιήγησης στο Εθνικό Πάρκο.

Ενημερωτική δράση στο 5ο Δημ. Σχολείο Δράμας για την χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

 



Συμμετοχή της γ΄ τάξης σε εκπαιδευτική δράση της δημόσιας βιβλιοθήκης Δράμας

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ 2

«ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 τα δύο τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας και πήραν μέρος στην εκπαιδευτική δράση ¨Καλλιέργεια εθελοντισμού και ενεργού πολίτη στα σχολεία¨ που υλοποίησε η αποσπασμένη εκπαιδευτικός Ματίνα Παναγιωτελίδου.

Παρακολουθώντας οπτικοακουστικό υλικό οι μαθητές μας προσέγγισαν την έννοια του εθελοντισμού ως θεληματικές πράξεις όλων όσων επιθυμούν να προσφέρουν απλόχερα βοήθεια σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή για προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα. Κατανόησαν πως οι εθελοντές προσφέρουν ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για το καλό του κοινωνικού συνόλου και ότι το αίσθημα της χαράς, της συγκίνησης και της πληρότητας που λαμβάνουν όταν προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους και στην κοινωνία είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

1 1 2 1 3 1 4 1 5 1

Στη συνέχεια, μέσω παιχνιδιού, έγινε η αφομοίωση της νέας γνώσης και τέλος οι ίδιοι οι μαθητές παρουσίασαν ιστορίες με θέμα τον εθελοντισμό σε μορφή comic.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Συμμετοχή της γ΄ τάξης σε εκπαιδευτική δράση της δημόσιας βιβλιοθήκης Δράμας”


Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Γ2

 ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟ 1

Το διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο της Φυλλιώς Νικολούδη ¨Το χαρούμενο λιβάδι¨, στο βιβλίο της Γλώσσας μας, αποτέλεσε την αφορμή να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα, δύο έννοιες αλληλένδετες.

ΦΩΤΟ 1 ΦΩΤΟ 2 ΦΩΤΟ 3 ΦΩΤΟ 4

Η διαφορετικότητα αφορά όλους τους ανθρώπους και δεν πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά σε ορισμένες ομάδες, γιατί όλοι μας είμαστε διαφορετικοί σε σχέση με άλλους. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική εμφάνιση, διαφορετικές κλίσεις, διαφορετικά χαρίσματα, διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικό ψυχισμό και τόσα άλλα διαφορετικά. Κι αυτό γιατί ο καθένας μας είναι μοναδικός!

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι. Γ2”


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση