• Ασφάλεια μαθητών

Όπως υπενθυμίζεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (25-2-2020), σύμφωνα με το άρθρο 18, παράγραφος 3 του Π.Δ. 79/2017/ΦΕΚ 109Α:

«3. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη των Διευθυντών ή Προϊσταμένων των δημοτικών σχολείων.
Κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους».

Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με την ΥΠΕΠΘ/101705/Γ7/30-9-2002: “Ως χώρος του σχολείου εννοείται όχι μόνο αυτός του κτηρίου, αλλά και του προαυλίου και των εισόδων αυτού.”

Επομένως:
* Όλα τα παιδιά μπαίνουν το πρωί στην αυλή και βγαίνουν από την αυλή στο σχόλασμα, μόνα τους.
* Οι κηδεμόνες που για οποιοδήποτε λόγο θέλουν να συναντηθούν με τον διευθυντή ή τους εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να ενημερώνουν τηλεφωνικά εκ των προτέρων. Εξαιρούνται οι κηδεμόνες που καλούνται από το Σχολείο για να παραλάβουν ασθενείς μαθητές.


• Ευχαριστήριο Αποκριάτικου Παιδικού Χορού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Δράμα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο αποκριάτικος χορός του σχολείου μας στο κέντρο “OPERA”.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ευχαριστεί θερμά όλους εσάς, μικρούς και μεγάλους, που μας υποστηρίξατε και μας τιμήσατε με την παρουσία σας για ακόμη μία χρονιά.

Το δυναμικό σας παρόν μας δίνει τη δύναμη και τη διάθεση να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλό του σχολείου μας και φυσικά των παιδιών μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!!

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Ανανιάδου Δέσποινα

Η Γεν. Γραμματέας

Κίζα Γεωργία




• Αποκριάτικος Παιδικός Χορός

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου μας,

σας προσκαλεί στο Αποκριάτικο Μπαλντανφάν που διοργανώνει

την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

και ώρα 5 το απόγευμα,

στο Κέντρο Διασκέδασης “Όπερα”.

Τιμή εισόδου 5 € με αναψυκτικό/ρόφημα και μπουφέ

 


• “Ξυπνήσατε;” – Η ταινία μας

Ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον θέμα διάλεξε το ΣΤ1 του 5ου Δ.Σ. Δράμας για τη συμμετοχή του σχολείου στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού ΜήκουςCinema… διάβασες;” για μαθητές και μαθήτριες Π.Ε. και Δ.Ε. της Ελλάδας, της Κύπρου και Ομογένειας και για το σχολικό έτος 2019-2020:

Το πως βλέπουν αγόρια και κορίτσια το άλλο φύλο στην τρυφερή περίοδο της προεφηβείας.

Με εξομολογήσεις των παιδιών και σπονδυλωτές ιστορίες, χωρίς διαλόγους αλλά με εκφραστικότητα και φυσικότητα στις ερμηνείες, με μη συμβατικό και γραμμικό τρόπο και πάντα με τρυφερή και ανάλαφρη ματιά, σε μόλις 10 λεπτά, φανερώνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια τους.

Η ταινία, γυρισμένη αποκλειστικά στους χώρους του σχολείου, είναι τεχνικά άψογη και πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική του δασκάλου της τάξης Στράτου Κυριαζίδη που είχε και την παιδιαγωγική επιμέλεια.

Η ταινία μας βρίσκεται εδώ: “Ξυπνήσατε;


• Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο κορονοϊό

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση του ιού από το Johns Hopkins CSSE

Α. Τί είναι οι κορονοϊοί
Οι κορονοϊοί ή κοροναϊοί είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου στην περιφέρειά τους διακρίνονται εξογκώματα σαν στέμμα (corona στα λατινικά)
Οι περισσότεροι κορονοϊοί είναι συνήθως η αιτία του 10%-15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι πιο πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με προϋπάρχοντα σοβαρά νοσήματα και ηλικιωμένοι, είναι πιθανό να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%.

Β. Ο “κινέζικος” κορονοϊός

Είναι ο έβδομος κορονοϊός που έχει εμφανιστεί στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες και πήρε την κωδική ονομασία 2019-nCoV.
Η λοίμωξη που προκαλεί, μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, συνάχι και πνευμονία.
Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά, εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα όπου, εκτός από θαλασσινά, πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Πολλοί από τους ασθενείς ήταν εργαζόμενοι στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, που έκλεισε από τις τοπικές αρχές την 1η Ιανουαρίου.

Γ. Χρονικό του “κινέζικου” κορονοϊού

31-12-2019 Οι κινέζοι ενημερώνουν τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) για κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα
09-01-2020 Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι η προαναφερθείσα συρροή κρουσμάτων πνευμονίας αποδίδεται σε νέο στέλεχος κορονοϊού με την κωδική ονομασία 2019-nCoV.
11-01-2020 Οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο.
13-01-2020 Εντοπίζεται στην Ταϊλάνδη το πρώτο κρούσμα εκτός της Κίνας της νέας κινεζικής ιογενούς πνευμονίας.
20-01-2020 Κινέζος ειδικός επιβεβαιώνει ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
21-01-2020 Εντοπίζεται το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
23-01-2020 Η Ουχάν μπαίνει σε καραντίνα. Κλείνουν οι δρόμοι και τρένα και αεροπλάνα διακόπτουν τα δρομολόγιά τους από και προς τα εκεί.
23-01-2020 Εντοπίζονται τρία κρούσματα στη Γαλλία
25-01-2020 Ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι (56 εκατομμύρια κάτοικοι) αποκλείεται από τον έξω κόσμο.
28-01-2020 Οι δύο πρώτες περιπτώσεις απευθείας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας εντοπίζονται στην Ιαπωνία και την Γερμανία.
29-01-2020 Τα κρούσματα ξεπερνούν αυτά του κορονοϊού που προκαλεί SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο). Πρώτα κρούσματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
30-01-2020 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτηρίζει την επιδημία «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης σε Παγκόσμιο Επίπεδο»
01-02-2020
Ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό εκτός Κίνας καταγράφηκε στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Oι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό έφθασαν τους 305.
27-02-2020
Τρία κρούσματα (με ήπια συμπτώματα) στην Ελλάδα

Δ. Μετάδοση και Συμπτώματα
Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων που προέρχονται από φτέρνισμα ή βήχα. Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι οι επιφάνειες τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο πρόσωπο, μεταφέροντας τον ιό.
Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και πυρετός τα οποία οδηγούν σε πνευμονία. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή προϋπάρχοντα σοβαρά νοσήματα ενδέχεται να παρουσιάσουν βρογχίτιδα ή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Ε. Προληπτικά μέτρα
Δ1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Παραμονή στο σπίτι και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή φτέρνισμα
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον μισό λεπτό,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Ε2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
  • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
  • Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Έρευνα και επιμέλεια Σ.Κ.


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση