• Κλειστά όλα τα σχολεία στις 30 και 31/1/2020

Ο Δήμαρχος Δράμας, με τη σύμφωνη γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και των Διευθυντών Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. Δράμας, αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων (δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας από Πέμπτη 30-1-2020 έως και Παρασκευή 31-1-2020.

Η απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια προσπάθειας περιορισμού εξάπλωσης της εποχικής γρίπης μια που, κατά τον Ιατρικό Σύλλογο, χρειάζεται ένα 4ήμερο για το πέρας της ίωσης, το οποίο καλύπτεται με τις δύο μέρες και το Σαββατοκύριακο. Από την επόμενη εβδομάδα, αναλόγως του προβλήματος, θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα.

 


• Οδηγίες για τη γρίπη

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Δ1α/Γ.Π.οικ.4133/23-01-2020

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις Σχολικές Μονάδες και φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες»

Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα. Τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε εγκύκλιο με οδηγίες προς εφαρμογή και παρακαλούμε όπως την αποστείλετε σε όλες τις Σχολικές Μονάδες καθώς και λοιπούς φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σκοπό της εγκυκλίου αυτής αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

 

Α. Κλινική συμπτωματολογία της γρίπης

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

  • Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
    • Βήχα
    • Πονόλαιμο
    • Μυαλγίες
    • Συνάχι
    • Πονοκέφαλο
    • Ρίγος
    • Αίσθημα κόπωσης
    • Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

 

  1. B. Περιγραφή προληπτικών δράσεων
  1. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
  2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
  3. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
  4. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες,σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).
  5. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

 

Γ. Απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης από παιδί ή εργαζόμενο στην εκπαιδευτική μονάδα:

  1. Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  2. Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.
  3. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.

 

Δ . Προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης στις Εκπαιδευτικές Μονάδες

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο.

 

Δ1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Η διαδικασία πλυσίματος των χεριών περιγράφεται εικονογραφημένη στο τέλος.
  • Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

 

Δ2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
  • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και τωνεπιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
  • Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.
  • Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιάπερίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

 

 Πίνακας ατόμων σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη

  1. Άτομα που έχουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
    2. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    4. Μεταμόσχευση οργάνων
    5. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    7. Χρόνια νεφροπάθεια
    8. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  1. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ)
  2. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

 

Υλικό που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτικές μονάδες
πέραν του υγειονομικού υλικού που περιέχεται στο κυτίο Α΄ Βοηθειών
το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε εκπαιδευτική μονάδα.

  • Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
  • Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
  • Γάντια μιας χρήσης
  • Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
  • Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
  • Μπουκάλια με αλκοολούχο διάλυμα με αντλία έγχυσης και βάση Το αλκοολούχο διάλυμα να έχει άδεια ΕΟΦ, περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 70% και πιστοποίηση CE
  • Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
  • Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των αλκοολούχων διαλυμάτων και των φαρμάκων, ώστε να μην είναι προσιτά στα παιδιά.

 

Οδηγίες χρήσης Μέσου Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.)

  • Το προσωπικό όταν καθαρίζει, θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης.
  • Τα γάντια μετά την χρήση τους, πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων.
  • Δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες καθαρισμού των γαντιών μιας χρήσης με π.χ. πλύσιμο και επαναχρησιμοποίησή τους.
  • Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.


• Χρέωση κινητών από πενταψήφιους αριθμούς

Χρέωση κινητών από SMS ‘συνδρομητικών υπηρεσιών’
Μετά από νέα αύξηση των θυμάτων με μεγάλες χρεώσεις λόγω υποτιθέμενης εγγραφής σε συνδρομητικές υπηρεσίες μέσω SMS, ορίστε τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε:

*** Η φραγή στις αριθμοσειρές 54xxx, 19xxx και 14xxx γίνεται ως εξής:

_VODAFONE_______________________
…αφού ενημερώσετε ή εγκαταστήσετε την εφαρμογή My Vodafone στο Android κινητό σας, εκτελέστε την και κάντε τις επιθυμητές αλλαγές στο:
My Vodafone app > Μενού (τρεις οριζόντιες μπάρες) > Ρυθμίσεις > Διαχείριση 5ψήφιων SMS (τρίτων εταιριών)

_WIND_______________________
…στέλνοντας με SMS:
STOP στο 1213

_COSMOTE_______________________
…αφού ενημερώσετε ή εγκαταστήσετε την εφαρμογή My Cosmote στο Android κινητό σας, εκτελέστε την εφαρμογή και καταχωρίστε το κινητό σας.
Στη συνέχεια, κάντε τα εξής:
1. Άγγιγμα πάνω δεξιά στο SHOP
2. Άγγιγμα στο μπλε κουμπάκι που γράφει το κινητό σας.
3. Στις ‘Υπηρεσίες Προστασίας‘ αγγίξτε το ΦΡΑΓΗ ΧΡΕΩΣΙΜΩΝ 5ΨΗΦΙΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΥΠΠ
4. Αγγίξτε το ΦΡΑΓΗ ΟΛΩΝ και τελειώσατε.

Πληροφοριακά:

Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ)
Χρεώσιμες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) είναι συνήθως όσες λαμβάνει ένας συνδρομητής από 5ψήφιο που ξεκινά από 54xxx, 19xxx ή 14xxx.
Θεωρούνται συνδρομητικές και χρεώνουν τον συνδρομητή εβδομαδιαία ακόμη και δίχως την πραγματική συναίνεσή του. Και αυτό διότι η χρέωση επιτρέπεται εκ προοιμίου από τους παρόχους μέσω του συμβολαίου ή της σύμβασης εφόσον οι ΥΠΠ ισχυριστούν πως υπάρχει εγγραφή.

Στράτος Κυριαζίδης
7/9/2019


• Πάμε Ανακύκλωση

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες

Σας υπενθυμίζουμε πως το Σχολείο μας συμμετέχει στo Σχολικό Μαραθώνιο “Πάμε Ανακύκλωση” του Δήμου Δράμας και της FOLLOWGREEN.

Τα σχολεία καλούνται να ανακυκλώσουν Χαρτί, Αλουμίνιο και Μπαταρίες.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των παιδιών μας φέρνοντας στο σχολείο ανακυκλώσιμα υλικά και δωρίζοντας έως 100 πόντους μηνιαίως μέσω της σελίδας:
https://www.followgreen.gr/drama

Η κατάταξη του σχολείου μας φαίνεται εδώ:
https://www.followgreen.gr/drama/school


Βοηθείστε να ανεβούμε πιο ψηλά!

1. Ανοίξτε τον προσωπικό σας λογαριασμό εδώ:
https://www.followgreen.gr/drama/account/register

2. Κάντε εγγραφή δίνοντας τη διεύθυνση κατοικίας ή εργασίας σας με τη μορφή:
[Διεύθυνση, Πόλη ΤΚ, Ελλάδα] και στη συνέχεια [ονοματεπώνυμο], [διεύθυνση email] και τον επιθυμητό [κωδικό πρόσβασης].

3. Τσεκάρετε το “Συμφωνώ…” και κάντε κλικ στο “ΕΓΓΡΑΦΗ

4. Σε μερικλα δευτερόλεπτα θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο που περιέχει.

5. Αν όλα πήγαν καλά, θα μεταφερθείτε στην πύλη εισόδου του followgreen.gr και θα δείτε τα στοιχεία του λογαριασμού σας έτοιμα. Κάντε κλικ στο “Είσοδος

6. Επάνω δεξιά θα δείτε τους 50 πρώτους σας πόντους. Κάντε κλικ στο “ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ” και εντοπίστε το 5ο Δημοτικό. Δίπλα στη φωτογραφία του, θα δείτε το κουμπί “ΔΩΡΕΑ ΠΟΝΤΩΝ“. Κάντε κλικ, γράψτε τους πόντους που θέλετε να δωρίσετε (π.χ. 50) και κάντε κλικ στο “ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ“.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΤΆ ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΣΤΙΣ 12-1-2020
# ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΝΤΟΙ
ΑΝΑ ΜΑΘΗΤΗ
ΠΟΝΤΟΙ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ
1 11ο 60,33 9.110
2 9ο 55,45 7.597
3 16ο 25,25 2.380
4 4ο 15,00 1.890
5 12ο 4,98 901
6 2ο 4,26 852
7 5ο 4,30 650
8 13ο 4,22 620
9 1ο 2,56 520
10 3ο 1,23 310
11 14ο 2,11 300
12 6ο 0,93 150
13 7ο 0,71 133
14 10ο 0,52 53
15 15ο 0,08 20
16 8ο 0,00 0

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση