E-twinning STEAM Παρατήρηση του Φεγγαριού

Ο βασικός άξονας με τον οποίο ασχοληθήκαμε σε αυτό το STEAM αποτέλεσε η ‘‘Παρατήρηση του Φεγγαριού”. Τα παιδιά σε πρώτο στάδιο γνώρισαν τις φάσεις της σελήνης και συμμετείχαν σε ομαδικές κατασκευές δημιουργώντας τη Σελήνη όπως ακριβώς είναι. Στη συνέχεια κλήθηκαν να  παρατηρήσουν και να καταγράψουν τα ίδια, με τη βοήθεια των γονιών τους, τις φάσεις του φεγγαριού επί μία εβδομάδα και να τις καταγράψουν σε ένα φύλλο παρατήρησης.

εικόνα Viber 2025 01 30 12 39 21 882 1

Η κατασκευή του δικού μας τηλεσκόπιου ήταν κάτι που ενθουσίασε τα παιδιά και βοήθησε να κατανοήσουν πως οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν το Φεγγάρι αλλά και ολόκληρο το Ηλιακό μας σύστημα.

Καταγραφή 5            εικόνα Viber 2025 01 30 12 40 08 981 1

 

 

Εργαστήριο Δεξιοτήτων ”Φωτίζω τα Συναισθήματα μου.”

Εργαστήριο Δεξιοτήτων. Ζω Καλύτερα-Ευ Ζην. 

”Φωτίζω τα Συναισθήματα μου.”

   Το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων με το οποίο ασχοληθήκαμε τη φετινή χρονιά προέρχεται από την ενότητα ‘‘Ζω Καλύτερα-Ευ Ζην” και αφορά τη Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-Πρόληψη. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τα Συναισθήματα τα οποία και ”φωτίσαμε”.

Η αφορμή για την έναρξη του θέματος αυτού έγινε μέσα από την ανάγνωση ενός παραμυθιού με τίτλο ‘Μπατλό ο δράκος’ μέσα από το οποίο γνωρίσαμε το συναίσθημα του Φόβου. Στη συνέχεια κουβεντιάσαμε για το συναίσθημα αυτό και όλα τα παιδιά μας αποκάλυψαν τους φόβους τους, τους οποίους αφού καταγράψαμε επιλέξαμε να τους ρίξουμε μέσα σε ένα βάζο και να τους βγάλουμε έξω από το σχολείο, δίνοντας έτσι στα παιδιά το μήνυμα πως στο σχολείο μας δεν φοβόμαστε. Στη συνέχεια του εργαστηρίου ήρθε στο σχολείο μας ο ‘Ονειροφάγος’ που δεν ήταν άλλος από ένα κουτί παπουτσιών μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να ρίξουν τυχόν εφιάλτες που είχαν δει.

Ο ‘Θυμός’ ήταν ένα άλλο συναίσθημα για το οποίο συζητήσαμε και η αναπαράσταση της ιστορίας του ‘Πράσινου δράκου’ μας βοήθησε να το κατανοήσουμε καλύτερα. Σε δεύτερο στάδιο κουβεντιάσαμε για τα παιδιά για την τελευταία φορά που θύμωσαν με κάτι αλλά και πως αντέδρασαν. Συμφωνήσαμε στο ότι ο Θυμός όπως και όλα τα τα συναισθήματα πρέπει να εκφράζονται αρκεί οι αντιδράσεις-ξεσπάσματα μας να μην πληγώνουν τον εαυτό μας ούτε τους γύρω μας. Για το λόγο αυτό αναφέραμε τρόπους διαχείρισης του όπως ‘Το φανάρι του θυμού’ ή τεχνική της ‘Χελώνας’ . Επιπλέον, αναφέραμε πως πολλές φορές η απομόνωση βοηθάει γι αυτό και φτιάξαμε της ‘Γωνιά της Ηρεμίας’ στην οποία μπορούν να απομονωθούν οι μαθητές όχι μόνο σε περιπτώσεις που έχουν θυμώσει με κάτι αλλά και σε άλλες στιγμές μέσα στη μέρα.

Η ιστορία της Λυπημένης Ζέβρας βοήθησε να αναφερθούμε στο συναίσθημα της Λύπης και στη συνέχεια να βρούμε τρόπους που θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα μέσα από καταστάσεις που μας χαροποιούν στην καθημερινότητα μας και ως συνέχεια αυτού αναφερθήκαμε και στο συναίσθημα της Χαράς . Έτσι παρατηρήσαμε και τις εκφράσεις του προσώπου μας αλλά και τη στάση του σώματος μας όταν νιώθουμε χαρά αλλά και κάθε φορά που νιώθουμε κάποιο συναίσθημα.

Με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου ‘Μίλα μου’ τα παιδιά ζωγράφισαν μια μιλιά όπου κόλλησαν σε φυλλαράκια που μοιάζουν με στοματάκια αυτό που θέλουν να πουν και τους βαραίνει.  Παράλληλα, και το παραμύθι ‘Το ξενοδοχείο των Συναισθημάτων’ παρουσιάζει με πολύ ωραίο τρόπο μια σειρά από συναισθήματα, πέρα των βασικών, δείχνοντας πως θα έμοιαζαν αλλά και τη χρώμα θα είχαν. Στη συνέχεια  τα παιδιά  πρότειναν να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας ξενοδοχείο με όσα συναισθήματα ήθελαν για να στολίσουμε το σχολείο μας, μια δράση που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα του ολοήμερου.

Επιπλέον, ‘η Καρδιά της Αγάπης’ είναι μια μεγάλη καρδιά που ζωγράφισαν τα παιδιά και έγραψαν μέσα τα ονόματα τους. Κάθε πρωί που τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα, ξεκινούν και συζητούν τι τα απασχολεί κρατώντας την καρδιά.

20250211 000226      FC709D3C E188 43D1 9BC8 64855382B45F          20250210 235723

31 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η 31 Οκτώβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης. Με αφορμή αυτή την ημέρα μιλήσαμε στα παιδιά για την έννοια της Αποταμίευσης και τη σημαντικότητα του να Αποταμιεύω χρήματα. Επιπλέον, συζητήσαμε για το που κάνουμε αποταμίευση Κουμπαράς-Τράπεζα και πόσα οφέλη θα μας αποφέρει μελλοντικά.

f2e52758 c8a9 4f95 9152 7b98d5e06126 1

Παρακολουθήσαμε το μύθο του Αισώπου ‘ Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας’ και συζητήσαμε γιατί τα ζώα κάνουν Αποταμίευση σε τρόφιμα, για να μην πεινάσουν το Χειμώνα.

23081 o tzitzikas kai o mermigkas

Τέλος φτιάξαμε τους δικούς μας κουμπαράδες ‘γουρουνάκια’ και τα παιδιά ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν να αποταμιεύουν χρήματα.

εικόνα Viber 2024 11 01 14 42 11 276        3cdd8d92 97ed 4f35 9c11 71354817bf58 1

Γινόμαστε ζαχαροπλάστες και φτιάχνουμε μουστοκούλουρα!

IMG 1289aa1c4fb50cba540e1da5551e0d5a V

Κλείνοντας τη θεματική ενότητα για τον τρύγο, αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας μουστοκούλουρα. Ξεκινήσαμε διαβάζοντας προσεκτικά τη συνταγή και στη συνέχεια φέραμε τα απαραίτητα υλικά από το σπίτι. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί, βάζοντας τα υλικά σε σειρά και ακολουθώντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία παρασκευής.

Στη συνέχεια, κάθε ένας έπλασε τα δικά του μουστοκούλουρα, δίνοντάς τους το προσωπικό του σχήμα και στυλ. Αφού τα ψήσαμε και το άρωμα τους πλημμύρισε τον χώρο, ήρθε η στιγμή να τα δοκιμάσουμε. Ήταν μια απολαυστική εμπειρία που μας έφερε πιο κοντά, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα με τις γεύσεις του τρύγου και κρατώντας ζωντανή την παράδοση.