Το σχολείο μας και φέτος έχει τη χαρά να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του E-Twinning σε συνεργασία με σχολεία από άλλες χώρες και συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Τουρκίας αλλά και της Πολωνίας.
Το πρώτο πείραμα STEAM που πραγματοποιήσαμε σχετίζεται με τις αρχές της ‘Βύθισης’ και της ‘Επίπλευσης’ τις οποίες προσεγγίσαμε με μία σειρά δραστηριοτήτων.
Σε πρώτο στάδιο προσεγγίσαμε το θέμα που είχε σκοπό την Αναγνώριση του Προβλήματος. Συγκεκριμένα, διαβάσαμε στα παιδιά μία ιστορία για τον πιγκουίνο Πίκου ο οποίος έπαιζε πάνω σε ένα κομμάτι πάγου μπροστά από τη μητέρα του. Όταν το κομμάτι πάγου απομακρυνόταν από τη μητέρα του εκείνος έπρεπε να βρει μια λύση για να πάει σε εκείνη πριν βυθιστεί στο νερό. Στο σημείο αυτό τα παιδιά κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις ώστε ο μικρός πιγκουίνος να φτάσει στη μητέρα του. Κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσαν και εμείς καταγράψαμε ήταν πως θα μπορούσε ‘να βρει ένα σκοινί’ , ‘να βρει άλλους πάγους και να πηδήξει πάνω τους’, ‘να ρίξει μία άγκυρα’.
Στη συνέχεια τοποθετήσαμε στο πάτωμα διάφορα κομμάτια χαρτιού ίσα με τον αριθμό των παιδιών. Τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν πως αυτά τα χαρτιά είναι κομμάτια πάγου. Έπειτα κλήθηκαν να χορεύουν με τη συνοδεία μουσικής και όταν σταματούσε η μουσική έπρεπε να διπλώσουν τα χαρτιά στη μέση, το παιχνίδι συνεχιζόταν με αυτό τον τρόπο έως ότου να δυσκολευτούν και ισορροπήσουν στο ένα πόδι, ενώ όταν έχαναν την ισορροπία τους τα ενθαρρύναμε να πέσουν και κολυμπήσουν στο νερό.
Σε δεύτερο στάδιο της Παραγωγής Λύσεων συζητήσαμε πως ο πάγος όταν λιώνει γίνεται νερό και έτσι και οι παγετώνες όταν λιώσουν αυξάνουν και τη μάζα του νερού. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην αρχή του Αρχιμήδη που αφορά την Άνωση του νερού. Με τον τρόπο αυτό εισήχθησαν και οι έννοιες της ‘Πυκνότητας’, αλλά και της ‘Επίπλευσης’. Για την καλύτερη κατανόηση της αρχής αυτής παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με την ιστορία του Αρχιμήδη για την ‘Άνουσα δύναμη του Νερού.’ Για την καλύτερη κατανόηση της αρχής αυτής κάναμε ένα πείραμα γεμίζοντας μία λεκάνη με νερό στην οποία ρίξαμε διάφορα αντικείμενα μέσα από την τάξη ώστε να εξετάσουμε ποια επιπλέουν και ποια βυθίζονται ενώ στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν αυτά τα αντικείμενα σε ένα φύλλο εργασίας ανάλογα με το ποια βυθίζονται και ποια όχι. Στο πείραμα μας χρησιμοποιήσαμε και δύο μανταρίνια ένα με φλούδα και ένα χωρίς και παρατηρήσαμε ποια από τα δύο επιπλέει και ποιο βυθίζεται. Έπειτα παρακολουθήσαμε και ένα βίντεο σχετικά με το πως επιπλέουν τα πλοία αλλά και τα διάφορα είδη πλοίων.
Στο στάδιο Σχεδιασμός και Ζωγραφιά τα παιδιά ζωγράφισαν χαρτιά τα οποία μεταμόρφωσαν σε καραβάκια με την τέχνη του Origami. Ακόμη τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και σχεδίασαν τα δικά τους σκάφη τα οποία και μετατρέψαμε σε κινούμενα σχέδια με τη βοήθεια μιας εφαρμογής.
Στο στάδιο της Δημιουργίας Προϊόντων τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές του βάρκες-σχεδίες με διάφορα υλικά (κουτί από γάλα ή χυμό, ξυλάκια, πλαστελίνη, χρώματα). Στο στάδιο της Δοκιμής-Ανάπτυξης Προϊόντος τα παιδιά τοποθέτησαν τα καραβάκια τους πάνω στο νερό μαζί με ένα μικρό παιχνίδι με το οποίο έλεγχαν αν μπορεί η βάρκα τους να παραμείνει στο νερό.