1o Eργαστήριο δεξιοτήτων :Καλλιεργώντας την ψυχική ανθεκτικότητα!
Άξονας: Ευ ζην
Τίτλος: Ψυχική Ανθεκτικότητα
Δραστηριότητες:Διαβάσαμε και δραματοποίησαμε την ιστορια του Γκίλμπο
Συζητάμε την σύγκρουση που νιώθουμε κάποιες φορές όταν θέλουμε να πούμε κάτι αλλά δεν το κάνουμε (συγκρουση εσωτερικής ταυτότητας και εξωτερικής εικόνας)
Διαβάσαμε το βιβλίο «Η Παλέτα των Συναισθημάτων» …
Η Συναισθηματικούλα συχνά έκλαιγε χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί, και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς αισθανόταν. Ώσπου μια μέρα γνώρισε ένα ζωγράφο. Κι εκείνος της έδειξε πως όλοι μέσα μας έχουμε χιλιάδες συναισθήματα και της έμαθε πώς να τα ξεχωρίζει… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
…και ζωγραφίσαμε την ηρωίδα του βιβλίου με τα δύο συναισθήματα που εκφραζόταν στην αρχή της ιστορίας…
…και πως φανταζόμαστε τους φίλους της μετά το τέλος της ιστορίας…
…αλλά και ποιά χρώματα θα δίναμε στα συναισθήματα μίας δικής μας παλέτας συναισθημάτων;…
Παιχνίδι στον υπολογιστή με διαδραστικά βίντεο:
Παρακολουθούμε βίντεο (1ο και 2ο) με μουσικά αποσπάσματα από γνωστά μουσικά θέματα και τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρείς διαφορετικές φατσούλες emoji αυτή που ταιριάζει καλύτερα.
https://www.youtube.com/watch?v=cY5rK8xvpDI
https://www.youtube.com/watch?v=H9JBG7TeqoQ
Ανάγνωση και δραματοποίηση της ιστορίας «Το νησί των συναισθημάτων» ενός παλιού παραδοσιακού παραμυθιού της Κολομβίας, όπως αναφέρει ο Χόρχε Μπουκάι γιατρός, ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ και συγγραφέας γεννημένος στην Αργεντινή:
- Βλέπουμε βίντεο με την διήγηση της ιστορίας, μουσική επένδυση με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη και εικονογράφηση της από παιδιά.
https://www.youtube.com/watch?v=_xqxUIqrd0o
https://www.youtube.com/watch?v=pcqGcevUZbw
- Διαβάζουμε την ιστορία στην παρεούλα της τάξης και την δραματοποιούμε έχοντας τις εικόνες των ηρώων της σε γλωσσοπίεστρα.
4η. Αξιοποίηση ενός πίνακα του ζωγράφου Joan Miro, ως ανοιχτό φύλλο εργασίας:
- Στην παρεούλα της τάξης παρατηρούμε τον πίνακα και κάθε παιδί λέει και κάτι που παρατηρεί σε αυτόν, ότι του μοιάζει να είναι. Συζητάμε ότι με βάση την φαντασία του κάθε ενός κάτι που κάποιος το βλέπει έτσι, κάποιος άλλος το βλέπει αλλιώς.
- Ζωγραφίζουμε στον κύκλο που υπάρχει στον πίνακα το πρόσωπο ενός ανθρώπου να εκφράζει ένα συναίσθημα που εμείς επιλέγουμε.