Εγκατάσταση σεισμογράφου στο σχολείο μας

2 2

Εγκατάσταση σεισμογράφου στο σχολείο μας

Το ανοιχτό σχολείο, εκτός των άλλων, είναι το σχολείο εκείνο το οποίο πέρα από την «τυπική» μάθηση και αγωγή που παρέχει στα παιδιά «μπορεί να δικτυώνεται με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, με την τοπική κοινότητα, με δομές …».

Εκπληρώνοντας θεμελιώδεις στόχους ενός σχολείου ανοιχτού, σχολείου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προκλήσεις των καιρών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου μας με άλλους φορείς, ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση στην Αίθουσα Υπολογιστών της Σχολικής μας Μονάδα σεισμογράφου/επιταχυνσιογράφου [Seismobug v2.0].

Η δράση αυτή αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου REDACt [Rapid Earthquake Damage Assessmeny Consortium]. Το Έργο έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από σεισμό, την ενημέρωση για το επίπεδο και τη χωρική κατανομή βλαβών σε κατασκευές και υποδομές, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Παράλληλα το Έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων απόκρισης, μέσω της ανάπτυξης εφαρμογής Smartphone για την αμφίδρομη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα στη διάρκεια καταστάσεων εκτάκτων αναγκών εξαιτίας σεισμού.

Το έργο  πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Τουρκίας, του Πανεπιστημίου Ovidius της Κοστάντζας της Ρουμανίας, του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Σεισμολογίας του Κισινάου της Μολδαβίας.

Ως αντισταθμιστικά οφέλη για το σχολείο μας θα προκύψουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντισεισμική προστασία στο σχολείο μας και η εκπαίδευση των μαθητών/τριών και του προσωπικού μας σε σχετικά θέματα, εκπαίδευση η οποία έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο Σχολείο μας με τις τακτικές ασκήσεις εκκένωσής του σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, ασκήσεις που εφαρμόζουμε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΕΠΟΜΕΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *