Εγγραφές μαθητών -τριών στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2024-25

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024.

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται για το σχολικό έτος 2024-25 μαθητές/τριές γεννημένοι/νες το 2020.

Η εγγραφή των μαθητών/τριών που ήδη φοιτούν στο Νηπιαγωγείο γίνεται αυτεπάγγελτα για το σχολικό έτος 2024-25.

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο – προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους , σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ .

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ–ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β ́ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών–διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
2.Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής https://proti-eggrafi.services.gov.gr/    και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

3.Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β’ 1767):

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα my school και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

 β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

 γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/τρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής ή/και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου,

 ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β ́ 1767) οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται :

α) η αίτηση εγγραφής και τα δικαιολογητικά για το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα ή/και το τμήμα πρόωρης υποδοχής

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 Εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση), απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα, με υπεύθυνη δήλωση του.

Τα όρια της σχολικής περιφέρειας είναι:

Δυτικά :Κ. Άγρα, Βόρεια: Αργυρουπόλεως, Ανατολικά: Μ. Αλεξάνδρου, Δυτικά: Περιφερειακή οδός Σκύδρας –Ρίζου και όλες οι οδοί που εμπεριέχονται στο παραπάνω τετράγωνο.

 Πληροφορίες: Όρλη Δήμητρα

 Τηλέφωνο: 2381088548

 Ώρα:13.00 -14.00

 

Ενασχόληση με τη λαϊκή παράδοση

Σε συνέχεια με όσα ήρθαμε σε επαφή, αναφορικά με τον ποντιακό ελληνισμό, ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε για τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας, αλλά και για αυτή της χώρας μας. Ασχοληθήκαμε με τη διακόσμηση της τάξης μας, με παραδοσιακά πιάτα, ζωγραφισμένα με λουλούδια, ακριβώς όπως έκαναν παλιότερα οι πρόγονοί μας.

Στην συνέχεια, μάθαμε για τα παραδοσιακά φαγητά και ζωγραφίσαμε το δικό μας αγαπημένο φαγητό. Έπειτα, παίζοντας ένα παιχνίδι, προσπαθήσαμε να μαντέψουμε το αγαπημένο φαγητό του φίλου μας.

428518623 1571575090047577 1653418033203121792 n

Εντάξαμε το ακόλουθο τραγούδι στην καθημερινότητά μας, το οποίο σχετίζεται με τα παραδοσιακά φαγητά που έχουμε συνηθίσει να μας μαγειρεύουν οι γιαγιάδες.

 

 

 

Η αλκυόνη

Με τον επικείμενο ερχομό της άνοιξης, τα παιδιά έμαθαν για τον μύθο της Αλκυόνης.

Τα παιδιά παρατήρησαν τα χρώματά της, το πέταγμά της και βρήκαν πολλές πληροφορίες για εκείνη. Έμαθαν ποιήματα για την Αλκυόνη και τη ζωγράφισαν.

 

Στη συνέχεια, τα παιδιά έφτιαξαν ένα ατομικό κολάζ με θέμα την Αλκυόνη, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά.

Project για τον Ποντιακό Ελληνισμό

 

Στα πλαίσια του 3ου εργαστηρίου δεξιοτήτων με το οποίο ασχολούμαστε και έχει θέμα τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό, αφιερώνουμε δημιουργικά ένα μεγάλο μέρος του εργαστηρίου στον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς αρκετά μεγάλο πλήθος των μαθητών/τριών έχουν ποντιακή καταγωγή.  Αρχικά, μάθαμε στο χάρτη που βρίσκεται ο Πόντος και συζητήσαμε για ποιό λόγο αναγκάστηκαν οι Πόντιοι να φύγουν από την πατρίδα τους, ποιές είναι οι διαδρομές που έκαναν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και πώς έφτασαν σε πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη και από εκεί σε άλλες μικρότερες, όπως η Σκύδρα.

Μάθαμε την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης, και εξηγήσαμε την ονομασία “Ελλήσποντος”.

422665268 1337985170241532 3957518558644013734 n

Συζητήσαμε για το σύμβολο του Πόντου, τον αετό ο οποίος κοιτάζει πάντα προς την Ανατρολή και τον Πόντο, για να μην ξεχάσει ποτέ ό, τι συνέβη.

Μάθαμε για την προστάτιδα των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά και φτιάξαμε ατομικά από μία εικόνα, στολίζοντάς την με ένα διαμαντένιο κολιέ, το οποίο ξεχωρίζει την Παναγία Σουμελά από τις άλλες μορφές της Παναγίας.

 

Παρακολουθήσαμε βίντεο από χορευτικούς συλλόγους, αλλά και από σχολικούς διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί και εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό. Επιπλέον, καλέσαμε στο σχολείο μαμάδες, για να μας φτιάξουν ποντιακή συνταγή. Εκείνες επέλεξαν να μας δείξουν πώς φτιάχνονται τα ωτία, τα οποία συνηθίζεται να προσφέρουν σε γάμους και γενικότερα σε χαρές.

Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην τάξη μας μία ποντιακή λύρα και να μάθουμε αναλυτικά τα μέρη της που αποτελούν στοιχεία του ανθρώπινου σώματος.

422942126 1740041989809850 6225262406227112965 n

421242865 798269195460709 7135145823876812248 n

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Αναγέννηση” από τη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, δανειστήκαμε φορεσιές, τις οποίες παρουσιάσαμε στους/στις μαθητές/τριες, όπως και κάθε μέρος τους ξεχωριστά και στο τέλος τις φορέσαμε.

 

Στην συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι με τη μελισσούλα μας, τη beebot, το οποίο είχε σχέση με τα μέρη της ποντιακής φορεσιάς.

421155224 2345987858928514 4828154360096068988 n

Τέλος, χορέψαμε όλοι και όλες μαζί ποντιακούς χορούς.

 

Ανακαλύπτοντας το ηλιακό σύστημα

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου μας έδειξαν πολύ μεγάλο ενθουσιασμό απέναντι στο θέμα του διαστήματος και του ηλιακού συστήματος, καθώς αυτό αποτέλεσε κάτι μαγικό και άπιαστο για εκείνα. Συζητήσαμε για όλους τους πλανήτες, μάθαμε ποιά είναι η απόσταση του καθενός από τον Ήλιο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ανακαλύψαμε πως πριν τον άνθρωπο, επισκέφτηκε το διάστημα ένα θηλυκό σκυλάκι, η Λάικα, της οποίας αποστολή ήταν να το επισκεφθεί και να γυρίσει ζωντανή. Αργότερα, ο άνθρωπος επισκέφθηκε την Σελήνη και τον Άρη. Με αφορμή όλα αυτά που συζητήσαμε, φτιάξαμε τους πλανήτες με σφαίρες από φελιζόλ και τους κρεμάσαμε στην οροφή του σχολείου μας.

Τοποθετήσαμε όλους τους πλανήτες στη σωστή απόσταση από τον Ηλιο σε ένα χαρτόνι και φτιάξαμε ένα κολάζ με φανταστικούς πλανήτες.

Στη συνέχεια, παίξαμε με την beebot και τους πλανήτες.

421135993 198995846608168 4258376991234917580 n

Μάθαμε για τη Γη, τον πυρήνα της, τα ηφαίστεια και τη λάβα που βγαίνει από αυτά, προκαλώντας καταστροφές. Πραγματοποιήσαμε πείραμα με σόδα, ξύδι και σαπούνι πιάτων, προκειμένουν να αναπαραστήσουμε τη λάβα του ηφαιστείου.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι ” Ο Λύκος Ζαχαρίας θέλει να πάει στο διάστημα” και φτιάξαμε πίνακα αναφοράς με τους πλανήτες που θέλουμε να επισκεφτούμε και εμείς και αργότερα φτιάξαμε ένα κολάζ με τους φανταστικούς πλανήτες που επισκέφτηκε ο Λύκος Ζαχαρίας, οι οποίοι έχουν τα ακόλουθα ονόματα: Τραμπάλα, Κούνια, Τροχός, Πυροτέχνημα, Τσουλήθρα.